Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

1. МАРТ МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Важан део система безбедности

Међународни дан цивилне заштите обележава се 1. марта. Овим поводом у Градској кући је одржана свечана седница Штаба за ванредне ситуације града Шапца, којом је председавао заменик команданта Штаба Милан Мачван. Седници су присуствовали и начелница Одељења цивилне заштите у Сектору за ванредне ситуације Бојана Икодиновић, представници Одељења за ванредне ситуације града Шапца, представници Министарства унутрашњих послова, повереници и један број припадника јединица цивилне зашите, као и начелник Градске управе Александар Јовановић.

Фото: "Глас Подриња"


-На Међународни дан цивилне заштите имамо и подсећање на поплаве које смо имали пре 10 година. Тада смо били ангажовани као цивили, а сада смо у добро обученим и организованим јединицама. Овај датум је подсетник за будућност на спремност, не само цивилног него и јавног и приватног сектора за све што може да се деси у будућност, каже Милан Ђуповац припадник цивилне заштите Сектора за ванредне ситуације.

На седници је анализиран достигнут степен развоја и организованости система заштите и спасавања на нивоу Републике Србије и локалне самоуправе, као и њихова припремљеност за реаговање у ванредним ситуацијама.

Фото: "Глас Подриња"


-Република Србија је у последње готово две деценије предузела више крупних корака, како на националном нивоу, тако и кроз деловање на нивоу локалне заједнице, а све у циљу ревитализације и рехабилитације система цивилне заштите. Поступајући у складу са националним циљевима из области заштите и спасавања град Шабац је у последњих неколико година преузео више законских обавеза у својој надлежности. Обучавали смо и оспособљавали добровољна ватрогасна друштва. ДВД “Грушић“ у више од 50 самосталних интервенција, првенствено на пожарима на отвореном, али и на објектима, у претходне две године стекли су значајно оперативно искуство чиме су, уз поверенике цивилне заштите, постали један од ослонаца система заштите и спасавања на локалном нивоу. Даљим јачањем добровољних ватогасних друштава, кроз увођење у оперативну употребу ДВД “Прњавор“, као и кроз формирање нових друштава, град Шабац ће имати на располагању респектабилне капацитете и снаге за реаговање у ванредним ситуацијама, рекао је начелник ГУ Александар Јовановић.

Фото: "Глас Подриња"


Додао је да је град у претходном периоду радио на успостављању ефикасног система за јавно узбуњивање. Такође, предузимају се и активности на уређењу склонишних простора који су у надлежности локалне самоуправе.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa