Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Да ли сте знали...

Прича о магнолији

Прича о магнолији, необичном дрвету са раскошним цветовима, почиње у давној прошлости. Пролећна краљица једна је од најстаријих биљака на планети и њено порекло датира из времена диносауруса. Ако желимо да будемо прецизни, помиње се период између 43 и 66 милиона година. Да, добро сте прочитали. Пронађен је фосил магнолије из тог доба у Кини. Но, оно што нас више занима је како је овај необични цвет дошао до нас.

Фото: "Глас Подриња"


За чувеност магнолије и њено име заслужан је француски ботаничар Пјер Магнол. Заправо, своје бесмртно име дугује колеги Шарлу Плумијеу који је одлучио да се раскошна цветница са Мартиника зове магнолија. Француска у XVII и XVIII веку живи своје златно доба, а Лујеви желе да оставе свој траг у историји, што им је, признајемо и успело. У намери да версајски врт буде најлеши од свих на планети, истраживачи, ботаничари, трговци, по налогу краља Луја XIV у земљу донсе егзотичне биљке. Једног јутра бродом у луку Нант стигло је необично дрво, магнолија. Из Француске полако се ширила Европом, али нису сви имали привилегију да поседују магнолију. Била је резервисана само за најлепше, најраскошније вртове аристократије и виших сталежа. Један од разлога је њена осетљивост на хладне временске услове, висока цена биљке условљена увозом.

Постоји око осамдесет врста које расту у Средњој и Сјеверној Америци, Кини и Јапану. Дрво магнолије може да нарасте до двадесет, а некада и више метара. Познати су и неки високи око четрдесет метара. Биљка цвета од маја до септембра. Цветови се појављу искључиво на магнолијама које су старије од десет година. С обзиром на то да су магнолије постојале пре појаве пчела, за њихово опрашивање су задужени тврдокрилни инсекти. Иако делују нежно, латице магнолије су заправо веома чврсте, пресвучене воском који их штити од оштећења приликом опрашивања.


Производња садница није била једноставна, те магнолија дуго остаје цвет за одабране. А када смо код приподведања нека друга прича каже да је поменти Магнол успео да у свом дворшту однегује магнолију која је читав век красила његов породични врт. Неки верују да је право умеће однеговати ову биљку. Због тога још увек има посебан статус код љубитеља биљака.

Фото: "Глас Подриња"


Магнолија у дворишту Библиотеке шабачке деценијама сваког пролећа света једна од најпознатијих и најлепших магнолија у граду. Али и она поседује тајну, тајну настанка. Нико није сигуран када је дрво посађено. И овог месеца, у пуном сјају је отворила своје цветове и најавила, за неке, најлепше годишње доба.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa