21. april 2022.21. apr 2022.
Odgovor na svaki izazov života (foto: Sosib)

Odgovor na svaki izazov života (foto: Sosib)

Projekat UPMO i Glasa Podrinja: „Zajedno u medijima“ (7)

Bez borbe nema sreće

Nesavesni pojedinac svečarski trenutak pretvodio u tragediju. Prihvati surovu igru života. Živeo dva rata, sreću pronašao u Beogradu. Sport nekadašnja preokupacija. Druženje izvor snage za posao
Draženko je bio jedan od mnogo mališana u selu pokraj Banja Luke još dok je deveta decenija prošlog veka gazila prve korake. U to vreme dečja graja nije bila izuzetak na seoskom području. Nije voleo mirovanje, svaki dan ga je motivisao da pronalazi sebe kroz igru i aktivnost. Bio je jedan od mališana koji se 4. jula 1989. godine igrao na ulici dok je u blizini trajao svečarski dan. U komšiluku je podizan krov na kući, te za dobru sreću vlasnik je rešio da obeleži taj trenutak. Nažalost, trenutak slavlja postao je momenat tragedije. Jedan od gostiju, iz samo na ovom području znanih razloga, rešio je da svečanost „upotpuni“ sa ponekim hitcem iz pištolja, kao da u ruci nije oružje. Oroz je povučen, pesma i uzvik su se prolomili, ali je žamor mališana u bezbrižnoj igri utihnuo. Zrno slavlja nije odletelo ko zna gde, već ka ulici i u telo desetogodišnjeg Draženka Mitrovića.

-Oporavak je bio dug, bili su ugroženi srce, pluća i tu je bio fokus, a istovremeno malo pažnje je dato kičmi. Ispostavilo se da je kičma najveći problem, ostao sam nepokretan od struka na dole. Tek posle ranjavanja sam prvi put video invalidska kolica, a odmah su mi postala i sredstvo kretanja. Opet, možda i zato što sam bio dete, čini mi se da sam se lakše privikao na novu realnost od onih koji su postali osobe sa invaliditetom u kasnijoj životnoj dobi – priseća se Draženko.

Oduvek sam voleo društvo, kao i svaka ekstrovertna ličnost. Društvene igre i kartanje su hobi, mogu reći i strast. Naravno, nikada u novac, već iz zadovoljstva. Nađemo se kod nekog i špil je spreman. Omiljen mi je remi


Karta u jednom pravcu
Ratne dane je proveo u Banja Luci, te iako nije bilo neposrednog rata u gradu, posledice su se osećale svakodnevno. Godine 1998, sa nepunih 20 preselio se u Beograd pitajući se vuče li neku zlu kob, jer je već naredne otpočela NATO agresija. Ipak, uz sve rizike doneo je odluku da će Beograd biti njegov dom, šta bude da bude.

-U Beograd sam došao bez neke potpore, živeo sam u Domu za odrasla invalidna lica „Dragiša Vitošević“, nije mi bilo svejedno, ali sam odlučio da se borim.
Sve što se desilo nije ni načelo ljubav koju je imao prema sportu. Draženko je najpre počeo da igra košarku u kolicima, ubrzo stigao do reprezentacije, a potom je prihvatio poziv da se oproba u atletici. Snažan, krupan, idealno predodređen za bacačke discipline okušao se i odmah osvojio titulu u bacanju diska. Jedno takmičenje je bilo dovoljno da ga lično pozove selektor Vlastimir
Golubović i saopšti mu da ima potencijal za najviše, ali samo uz „krv, znoj i suze“. Izazov ponuđen, izazov prihvaćen.

Konkurencija u Srbiji nije velika, ali se odmah pokazao i u inostranstvu. Medalja na Evropskom prvenstvu posle vrlo kratkih priprema je samo nagovestila velike rezultate. Četiri puta je obaran svetski rekord, sve titule uz dva srebra na Paraolimpijskim igrama, u Pekingu i Londonu.

Na paraolimpijskom postolju (Foto: Osi-press.com)


-U to vreme je ritam treninga bio izuzetan, dva puta dnevno, sve intenzivnije kako se bližilo takmičenje. Velike želje, velika očekivanja i znao sam da moram biti istrajan. Bilo je teških trenutaka kada sam mnogo radio, a rezultat se nije pomerao, međutim sve je stiglo na naplatu kada je bilo najvažnije.

Kako voli da kaže, sada je disk okačio o klin, samo sportsko srce još uvek traži adrenalin, nadmetanje i rekreaciju.

- Sada treniram nekoliko puta manje nego ranije, ali još uvek treniram. Tri do četiri puta nedeljno imam svoj ritam. Atletiku sam stavio po strani, no vratio sam se košarci u kolicima. Igram je rekreativno i takmičarski. Nastupam za lokalni klub i kao uvek želim da pobeđujem.

Atletiku sam stavio po strani, no vratio sam se košarci u kolicima. Igram je rekreativno i takmičarski. Nastupam za lokalni klub i kao uvek želim da pobeđujem

Sreća je u ljudima
Najveća preokupacija paraolimpijskog odlikaša postao je Sportski savez ooba sa invaliditetom Beograda. Izabran je za predsednika i svaki radni dan je dobio svoj tok koji počinje putem ka radnom mestu.

-Volim da sam okružen ljudima, samo što sam trenutno okružen papirima (smeh). Mesto zahteva brojne aktivnosti, potrebne su odlične organizacione sposobnosti i mnogo svakodnevnih sastanaka. Svaki dan u nekom trenutku utišam telefon i onda kada stigne predah gledam propuštene pozive, poruke i naknadno odgovaram, ko me poznaje zna da nikada ne izbegavam pozive – pojašnjava naš sagovornik užurbanost dana, naglašavajući da u slobodnom vremenu iska energiju za naredne izazove.

-Oduvek sam voleo društvo, kao i svaka ekstrovertna ličnost. Društvene igre i kartanje su hobi, mogu reći i strast. Naravno, nikada u novac, već iz zadovoljstva. Nađemo se kod nekog i špil je spreman. Omiljen mi je remi. Broj partija zavisi da li je radni dan ili vikend, naravno, umeli smo da zakoračimo duboko u noć (smeh). Kada ne bacamo kartu, tu su uvek računar, mali ekran i generalno šta donese dan, trudim se da prigrlim. Posebna radost su putovanja, jednodnevna, višednevna, uživam u svakom, te u nekom godišnjem planeru u glavi, uvek ima mesta za odmor van grada.

Jedan trenutak, često van uticaja osobe, vodi od potpune moći do potpune nemoći. Nečija priča podseti koliko život treba ceniti i uživati u svemu što donosi. U Beograd je stigao Draženko Mitrović sa željom da ostane, to mu je sada još jedna u nizu pobeda.

- Iza sebe imam brak, našao sam mir i snagu da se posvetim obrazovanju i sve što sam postigao čini me ponosnim. Mora se malo pretrpeti u životu da bi bilo lepo. Svakom je njegova muka najteža, ali borba je uvek potrebna. Uvek sam optimista. Još verujem da će pronaći nešto, neku operaciju, mogućnost kroz koju ću dobiti priliku da ponovo hodam.
D. Blagojević

Najnoviji broj

21. septembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa