7. oktobar 2021.7. okt 2021.
Kad ima sloge, ima svega
POKRENI SE... (11)

Kad ima sloge, ima svega

Koliko smo kao društvo odmakli u pogledu rodne ravnopravnosti? Da li je pitanje jednakosti polova samo ili i pitanje jezika? Kakva je situacija na teritoriji Mačvanskog okruga na ovu temu? Ko su žene koje su uspele da se ostvare na svim poljima, na koje su prepreka nailazile i šta im je pričinjavalo najveću satisfakciju na putu uspeha? Ovo su neka od pitanja na koje ćemo pokušati da odgovorimo serijom tekstova u okviru rubrike Pokreni se, podržane od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Milosava i Danijela Gačić, svekrva i snaja iz Bogatića, već dve i po decenije grade zajednički posao proizvodnje zimnice. Kažu da su složne, i da upravo zbog toga mogu da postignu sve i razvijaju započeto, ali da je sam položaj žene na selu težak, te da država sa svoje strane može dosta da učini da ga popravi.

Foto: Glas Podrinja, Danijela Gačić


Motiv za rad i ulaganje u preradu voća i povrća bila im je egzistencija. Da imaju osnovne uslove zaživot, ističe Danijela i dodaje:
-Čovek danas mora da radi ceo dan, ili više poslova da ima da bi preživeo.
Radni dan je u porodici Gačić klizna kategorija. U sezoni počne u četiri, a završi se u dva ujutro, a nekad se samo prespe u naredni, bez sna i odmora.

Počelo “po porudžbini”, razvija se u stabilan posao
Milosava Gačić je počela da sprema ajvar po porudžbini pre nekoliko decenija. Bila su to neka druga, i po njoj stabilnija vremena. Godine kada se znalo za red.

-Bilo je drugačije, normalnije. Radila sam u trgovini, a kući smo proizvodili zimnicu u manjem obimu. Lepše se živelo- priča Milosava koja je zadužena za većinu recepata na kojima i danas počiva njihova proizvodnja, dok je za inovacije zadužena snaha Danijela.

-Svekrva me je uvela u ovaj posao. Ima odlične recepte, neke još i od stare “Šapčanke”. Tih tradicionalnih sastojaka se pridržavamo već 25 godina. Sa druge strane, ja kao mlađa osoba pratim internet, odnosno, tražim način da nam olakšam, a da zadržimo kvalitet- objašnjava Danijela.
Godinama smo samo radili ajvar po porudžbini. A onda smo počeli da pravimo rakiju od sopstvenog voća i priča se polako širila. Sada je već dosta ljudi čulo za nas, a proizvode plasiramo na različitim sajmovima i festivalima.

Ozbiljniji posao traži veća ulaganja
Kako je poslovna priča rasla bilo je potrebno i više ulaganja. Samo ambalaža i nalepnice predstavljaju značajan izdatak, a kamo li širenje proizvodnje.

-Ima puno toga da se radi u Srbiji, ali malo pomoći bi nam značilo. Velika su izdavanja kada kreneš u ozbiljniju proizvodnju. Na festivalima mi prilaze žene, pitaju za savet, a ja kažem da uvek može da se krene od onoga što imaš u bašti, krastavce, papriku, paradajz, jer mislim da, ukoliko dođeš spreman sa prodajom sa Festivala zimnice u Koceljevi možeš finansijski da “nategneš” godinu i da svaka žena od toga može da izdržava sebe i decu- ističe danijela Gačić.

Foto: Glas Podrinja, Milosava Gačić


Žene za zimnicu, muški član za rakiju
Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, po obimu posla razlike nema. Milosava i Danijela su zadužene za turšije, ajvar, džemove, slatkoe, voćne sokove, dok je sin i muž Zoran posvećen pravljenju alkoholnih pića.

-Zoran nam pomaže sve što zna. Naravno da neće stajati pored šporeta da meša, ali zato oguli smokvu, melje potrebno voće za rakiju, peče rakiju. Radi isto koliko i mi. Nema tu neke velike razlike- kaže Danijela, majka i baka troje unučadi.

-Imali smo jednu ćerku, a onda smo dobili još četvoro dece: zeta i tri unuka. Za ćerku smo sigurni da neće nastaviti naš posao, a od unučadi se nadamo da će bar jedno. Od malih nogu ih navikavamo na posao. Već znaju da ne smeju da prilaze vrućem kazanu i da diraju rakiju. Vole da se vrzmaju ovuda i gledaju šta mi to radimo.

Može mnogo toga da se menja
Teško je biti žena na selu. Rad i odricanje. Malo vremena za odmor. Međutim, Danijela misli da pomoći ima. Samo bi nadležni mogli malo više da se potrude i pozabave ovim problemom.
-Može dosta toga da se promeni. Prvo, da obezbedi svim majakam koje rode treće dete penziju, potom da im olakša i skrati radno vreme, da ukine rad nedeljom. Odnosno, prvo bi trebalo omogućiti majkama da provode vreme sa svojom decom, a onda sve ostalo. U smislu posla, postoje podsticaji za različite kategorije žena, ali i tu su potrebne izmene, jer postoji mnogo žena koje bi se bavile ovim poslom, ali nemaju početna sredstva, a od kredita kod banaka ih je strah- zaključuje Danijela Gačić.
T.T.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa