19. oktobar 2017.19. okt 2017.
Srpska svadba na slovački  i ruski način
PROŠLOG VIKENDA U KOCELjEVI

Srpska svadba na slovački i ruski način

U Srbiji nemaju rodbinu ali imaju, kako ističu, mnogo prijatelja. Zajednički život će otpočeti u Slovačkoj, ali će se svake godine vraćati u našu zemlju
Ljubav prema dvadesetdvogodišnjoj verenici Aljoni Nikuličevoj iz Rostova kao i prema Srbiji bila je dovoljan razlog za Branislava Behera iz Lučence da sudbonosno “Da” izgovori pred oltarom manastira Kaona. Prošle subote među svatovima u Koceljevi Slovaci, Rusi i Srbi. Na trpezi su se našli srpski tradicionalni specijaliteti poput proje i svadbarskog kupusa. Ovi mladenci su pokazali da nije nemoguće pomiriti običaje i tradiciju tri naroda.
– To je komplikovano ali nije nemoguće. Imamo po nešto za sve. Sad smo pravi srpski mladenci - kaže mladoženja iz Slovačke.
I muzika je bila takva. Po želji gostiju na repertoaru i tanc i kaljinka ali i kolo.
Četrdesetjednogodišnji Branislav, vlasnik privatne škole, prvi put je posetio Srbiju pre deset godina i od tada se svake godine vraća. Kako kaže, odlučio je da svadbu pravi ovde jer voli Srbiju, srpski temperament i mentalitet.
– Prvi put sam došao u Vojvodinu, među Slovake u jedno selo, a posle toga sam počeo da upoznajem i druge delove Srbije. Počelo je druženje sa srpskim ljudima. Kada sam jednom dobrom prijatelju, dr Nenadu Čkonjeviću koji je kum rekao da hoću da napravim svadbu u ovoj zemlji, njegov predlog je bila Koceljeva. Došao sam prvi put u ovo mesto pre mesec dana i veoma mi se dopalo. Ovo je Zapadna Srbija. Imate sličnu prirodu kao mi u Slovačkoj. Ovde je, mislim, neka prava Srbija. Zanimljiva mi je vaša tradicija- rekao je Branislav i dodao da je u poređenju sa Slovačkom Srbija više konzervativna.
–To je možda zato što ste pravoslavci. Sa druge strane više ste divlji...imate drugačiji temperament koji se meni sviđa. Slovaci polako misle ali rade brzo. A Srbi brzo misle i brzo rade-smatra mladoženja koji je za samo sedam dana u ovoj posavotamnavskoj varoši stekao veliki broj prijatelja.
Srbija i Koceljeva ostavili su lepe utiske i na nevestu iz Rusije, studenta muzičke akademije i članicu ansambla “Voljnij Don” u kojem peva narodne ruske pesme.
–Sa Branom sam se upoznala preko zajedničkog prijatelja prilikom jednog gostovanja u Slovačkoj. Nije to bila ljubav na prvi pogled. Dugo smo bili prijatelji a zatim se desila ljubav. Branislav je predložio da dođemo ovde i organizujemo svadbu a kod nas je običaj da mladoženja bira gde će se održati veselje- kaže Aljona kojoj ovo nije prvi susret sa našom zemljom.
–Ja sam nekoliko puta nastupala sa svojim ansamblom u Srbiji. Bila sam u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima...Rusi i Srbi jesu po malo slični. Ipak vi ste dosta aktivniji. Dosta ste temperamentni. Mi smo bili ove godine i u Guči i mislim da se tamo jasno vidi srpski temperament- smatra mlada iz Rostova.
U Srbiji nemaju rodbinu ali imaju, kako ističu, mnogo prijatelja. Zajednički život će otpočeti u Slovačkoj, ali će se svake godine vraćati u našu zemlju.
–Trudićemo se da godišnjice obeležavamo u Koceljevi, a nadamo se da ćemo i prinovu krstiti u manastiru Kaona- kažu mladenci.
Sreću u zajedničkom životu Branislavu i Aljoni poželeli su i predstavnici koceljevačke opštine koji su mladencima darivali umetničku sliku u znak sećanja na svadbeno slavlje u ovoj varoši.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa