30. novembar 2017.30. nov 2017.
UTVRĐIVANjE PROSEČNIH CENA
NEPOKRETNOSTI

MUKE ZBOG ZAKONSKIH ODREDABA

Prema rečima nadležnih, odredbe Zakona o porezu na imovinu koje se odnose na prosečno utvrđivanje cena po osnovu ugovora dobijenih iz prometa od javnog beležnika, ne idu na ruku malim opštinama. Prilikom razmatranja seta odluka koje regulišu oblast rada lokalne poreske administracije načelnica ovog Odeljenja Vesna Bojić izjavila je da je prisutno puno nelogičnosti.
–Svake godine od prvog januara do kraja septembra kakve ugovore dobijemo i kakve su cene izražene u tim ugovorima, bilo da su realne ili ne, mi moramo da ih prihvatimo takve kakve jesu i da ih prosto saberemo, podelimo i dobijemo naše prosečne cene. Iz godine u godinu one variraju u zavisnosti od zone do zone. Zakon nije dobar i svi se u Srbiji slažemo da je tako. Smatram da ovakav način utvrđivanja prosečnih cena nije dobar posebno za male opštine. U gradovima je ipak malo drugačija situacija jer je mnogo veći promet i malo su realnije cene - smatra Bojićeva.
Ona je istakla da su cene stanova lane u Koceljevi bile nešto više od 52 hiljade dinara po metru kvadratnom te da su imali samo četiri prometa, dok je u prvih devet meseci ove godine bilo sedam prometa ali da je cena stana po kvadratu sada oko 38 hiljada.
–Što se tiče kuća za stanovanje nismo imali adekvatnih ugovora na osnovu kojih bi se mogla izvući prosečna cena nepokretnosti u određenoj zoni - zaključila je načelnica Odeljenja za lokalnu poresku administraciju.

V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa