18. januar 2018.18. jan 2018.
Sve je krenulo od jednog sna
Arno Gujon posetio Šabačku gimnaziju

Sve je krenulo od jednog sna

Francuski humanitarac Arno Gujon posetio je Šabačku gimnaziju i predstavio učenicima svoju knjigu “Svi moji putevi vode ka Srbiji”. Na održanoj promociji gimnazijalci su imali priliku da se upoznaju sa radom fondacije “Solidarnost za Kosovo” i dobiju primerak knjige. Arno Gujon navodi da nije slučajno to što će knjiga biti podeljena baš srednjoškolcima, jer je napisana za mlade naraštaje i poruke koje ona nosi su pre svega poruke nade.
- Organizaciju sam osnovao 2004. godine kada sam imao 19 godina, jer su me slike antisrpskih pogroma na Kosovu potresle. Ono što sam mislio iako sam bio mlad je da možemo da promenimo nešto. Ne da promenimo celokupnu situaciju na Kosovu i Metohiji, nažalost znao sam da je to nemoguće, ali da promenimo život nekoliko đaka i dece u enklavama. To je bio zapravo naš prvi cilj, mali, jer i mi smo bili mali. Sve je krenulo od jednog sna i želje – istakao je Arno Gujon i poručio gimnazijalcima da ne zaborave svoje dečje snove kako budu odrastali jer je to jedini način da postanu pravi ljudi.
Poseta gimnaziji je plod dugogodišnje saradnje između Eparhije šabačke i Šabačke gimnazije i ovom prilikom Arno Gujon odlikovan je Ordenom Svetog Vladike Nikolaja za humanitarni rad.
- Ovaj orden mi mnogo znači, to je najviši orden šabačke eparhije i nisam znao da ću biti odlikovan. Ovo je velika čast i ujedno velika odgovornost, zato sada moramo da radimo još više i još bolje za dobrobit dece i socijalno ugroženih porodica sa Kosova i Metohije. Mnogo mi je drago da vidim ne samo eparhiju Raško–prizrensku, već i druge ljude na Kosovu i Metohiji. Svako je priznanje važno, kako meni tako i našim donatorima, našim volonterima – naveo je Arno Gujon.
Protođakon Ljubomir Ranković istakao je značaj humanitarnog rada Arna Gujona.
Veliki evropski humanitarac i pacifista napisao je najlepšu knjigu koju sam pročitao sa suzama i velikim emocijama, danas je dobio najveće odlikovanje naše Eparhije. Ovo je jedno veliko ljudsko i božje hvala za sve što je uradio za našu zemlju, za Kosovo i Metohiju i Staru Srbiju.
Pod pokroviteljstvom Eparhije šabačke štampano je 13. 000 primeraka knjige “Svi moji putevi vode ka Srbiji” koja će biti podeljena srednjoškolcima u Srbiji. U planu je i osnivanje humanitarne organizacije Deca i omladina Šabačke eparhije deci i omladini Kosova “Arno Gujon”.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa