8. mart 2018.8. mar 2018.
VOJVOĐANSKI SCENARIO SVE BLIŽI MAČVI
I oranice partijski plen

VOJVOĐANSKI SCENARIO SVE BLIŽI MAČVI

Sva sreća, pa se spektakularno loša serija „Nemanjići“ emituje ovih nedelja da nas podseti kako su nekada u ta davna vremena potčinjenim moćnicima sultani i kraljevi dodeljivali oblasti i čitave zemlje, ne bi li ih nagradili ili motivisali za vernost. Vojvođanske oranice u državnom vlasništvu doživljavaju identičnu sudbinu, dodeljuju se vernim i zaslužnim visokim funkcionerima vladajuće stranke.
Opština Inđija dala je u zakup 200 hektara poljoprivrednog zemljišta, na 30 godina, kompaniji čije je sedište na istoj adresi kao i prostorije Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića. Imovina nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Graničar iz Gakova ponovo je, od uvođenja stečaja, promenila vlasnike, a dobro pozicionirane oranice sa brojnim objektima podelila su privatna lica i preduzeća povezana sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim funkcionerima Srpske napredne stranke.
Dva poljoprivredna udruženja, čiji je pravni zastupnik tada bio Stevan Došen, a nezvanično, kako se u javnosti priča, zastupao Marjana Rističevića, dobila ukupno 490 hiljada dinara bespovratnih sredstava od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Nakon toga je taj isti sekretarijat, na najkraćem konkursu na svetu, od 4 dana, Marijanu Rističeviću dodelio sredstva u visini cene novog traktora. Pored Rističevića kao dobitnici traktora na konkursu, koji je bio namenjen kupovini poljoprivredne mehanizacije, pojavilo se još niz imena lokalnih moćnika iz SNS iz mnogih opština u Vojvodini.
Što se tiče Gakova u katastarskoj evidenciji kao novi vlasnici pojavili su se Ivan Bojović, partner poslanice SNS-a u Skupštini Srbije Marije Obradović, koja je ujedno i potpredsednica SNS, zatim Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine, Stefan Videkanjić, bratanac predsednika opštine Kula Perice Videkanjića (SNS), kao i preduzeća u vlasništvu advokata Tomislava Višnjića koji se proslavio kao branilac optuženih za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu.
Slični slučajevi sa dodelom državne zemlje na 30 godina odvijali su se na mnogim lokacijama u Srbiji, a među poznatijim su zrenjaninski i novobečejski slučaj. U opštini Novi Bečej je 1.005 hektara zemlje, što je oko trećina ukupne površine u opštini, bilo namenjeno firmi koju je zastupao isti advokat koji zastupa i Sinišu Malog. Nakon velike medijske prašine i žustrog protesta opozicionih poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine u lokalnom i pokrajinskom parlamentu, površina je odjednom smanjena na 379 hektara.
Možemo se prisetiti i ne tako davnih događaja kada su seljaci izašli da pokušaju da odbrane poslednje slobodne površine u svom somborskom ataru od uzurpacije privatnih batinaša vezanih za najuži vrh stranke na vlasti, pa su zbog toga svi pohapšeni i odmah osuđeni? Ovakvom uzurpacijom oranica, lokalna poljoprivredna domaćinstva, koja su ih ranije obrađivala, višestruko su oštećena. Mnoga od njih neće biti u mogućnosti da servisiraju svoje kredite koje su uzeli računajući na prihode sa tih oranica koje su im oduzete i preti im propadanje. Ostaje da se pitamo šta je sledeće nakon poljoprivrednih površina u državnom vlasništvu? Hoće naše lične njive otimati i poklanjati svojim funkcionerima, pa onda kuće ili dokle sve to ide?
Za Glas Podrinja Nevena Subotić, glavna i odgovorna urednica Novobečejskog informatora (U delu teksta su korišćeni podaci VOICE)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa