22. mart 2018.22. mar 2018.
O REALIZOVANIM I PLANIRANIM
AKTIVNOSTIMA BIBLIOTEKE U KOCELjEVI

KUD SE DEDE TA KULTURA

Opštinsko veće Koceljeva razmatralo je prošle nedelje izveštaj o prošlogodišnjem radu i planiranim aktivnostima za tekuću godinu Biblioteke “Janko Veselinović”. Ova ustanova se bavi bibliotečkom, muzejskom i kulturnom delatnošću. Prilikom diskusije članica veća Radmila Pimić primetila je da se u izveštaju navodi da je uloga koceljevačke biblioteke u realizaciji kulturnih događaja uglavnom pružanje pune tehničke podrške, što je nedopustivo.
–Gotovo u svim dešavanjima učestvuju deca iz vrtića, osnovne i srednje škole, a malo je toga bilo što je ustanova sama uradila. Takođe, ne podudaraju se planirane i izvedene aktivnosti - rekla je Pimić koja smatra da može mnogo više da se uradi nego što je to do sada bio slučaj.
Njen kolega Jovan Dimitrijević ocenio je da je u odnosu na prethodni period ovaj izveštaj konkretniji i da jasno ukazuje na to šta je urađeno.
–Izveštaj ima taksativno nabrojane stvari koje su urađene, ali nema i kako su urađene, koji su propusti kao i šta nije realizovano. Svesni smo mi da u eri kompjuterizacije i digitalizacije omladinu sve manje privlače neki kulturni sadržaji. Međutim, na početku izveštaja se govori o tome kako je Koceljeva živela nekada. Trebalo bi da tako nastavimo, jer je kultura zaista bila veoma zastupljena, postojale su razne stvari, funkcionisale su sekcije - izjavio je Dimitrijević i poručio da danas nedostaju kulturni sadržaji koji bi privukli građane.
Odgovarajući na upućene kritike direktor kulturne ustanove Nebojša Ostojić objasnio je da je prilikom kreiranja kulturnih sadržaja neophodno pratiti budžet.
–Na primer, pozorišna predstava finansijskim planom nije predviđena ni za ovu kao ni za prethodnu godinu jer gostovanje nekog pozorišta košta 60-100 hiljada dinara. Osim toga, u Domu kulture se već četiri godine zbog kvara na kotlu suočavamo sa problemom grejanja. Ja polažem nadu da će sredstva za renoviranje Doma kulture biti obezbeđena jer je Ministarstvo kulture pozvalo nadležne da se prijave za obnovu ovih objekata. Reč je o digitalizaciji Domova kultura širom Srbije i ulaganju u sve ono što u njima nedostaje. Sredstva su obezbeđena iz jednog od fondova EU tako da se nadam da ćemo se možda naći u prilici da obnovimo i naš dom i stvorimo optimalne uslove za njegovo funkcionisanje - poručio je Ostojić.
Komentarišući njegovu izjavu načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe u koceljevačkoj opštini Radovan Ranisavljević potvrdio je da problemi u ovoj ustanovi postoje, ali da se godinama ne rešavaju.
–Nije problem samo u grejanju. Tu ima još dosta problema koji datiraju od pre nekoliko godina i ne rešavaju se. Direktor i njegovi saradnici ne rešavaju te probleme nego oni stoje, nagomilavaju se. Ovo je ustanova koja ima i kulturnu i bibliotečku i muzejsku delatnost. U njoj zaposleni funkcionišu kao u tri države što je neshvatljivo i neprihvatljivo- rekao je Ranisavljević i poručio da ne traži sve finansijska sredstva kako bi bilo realizovano, te da u ovoj ustanovi nema inicijativa niti novih sadržaja.

V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa