14. jun 2018.14. jun 2018.
POVRATAK KORENIMA
UVELIKO TRAJU PRIPREME ZA DEVETI CERSKI MARŠ

POVRATAK KORENIMA

Ovogodišnji deveti Cerski marš održaće se na isti datum kada i prvi, 19. avgusta na Preobraženje. Trasa puta je poslednje tri godine ista, a organizatori još jednom apeluju na sve koji žele da učestvuju da se prijave da bi se obezbedilo sve što je potrebno u dovoljnoj količini.
-Ovaj Cerski marš prati veliki jubilej, 100. godišnjicu od završetka Velikog rata. Pre devet godina 50 ljudi je došetalo do Cera, sledeće godine 250, a prošle godine ih je bilo više od 2.000. Ove godine ih očekujemo još više jer godine jubileja okupe mnogo više ljudi, rekao je direktor Turističke organizacije Šabac Srđan Mitrašinović.
Okupljanje će kao i ranijih godina biti na Trgu šabačkih žrtava u 7 sati ujutru. Oko 7:30 održaće se molitva za srećan put, a oko 8 će se formirati kolona ispred crkve. Pauze su na svakih pet kilometara, a doručak je, tradicionalno, u školskom dvorištu u Varni. Drugo duže zadržavanje biće u Sinoševiću, a zatim još dva pre ulaska u Tekeriš. koji se planira oko 15:30.
Nakon parastosa cerskim junacima biće organizovan bogat program u dvorištu OŠ “Stepa Stepanović”.
-Ovo je povratak korenima, bar što se datuma tiče. Deveti cerski marš istog datuma kada i prvi, na Preobraženje. To je ujedno bio i prelomni datum Cerske bitke, kada je odlučena njena sudbina. Ove godine program na Tekerišu biće znatno sadržajniji. Već smo dodelili Cerske spomenice ljudima koji su se posebno istakli u skladu sa ciljevima našeg Udruženja. Dobili su ih Mihailo Medenica, novinar, Nenad Milkić, pisac i Milan Bogojević, novinar i pisac. Oni su se bavili ovom tematikom i jako su bliski našoj priči, naveo je Božidar Katić, predsednik Udruženja građana “Cerski marš“.
Očekuju se gosti iz cele Srbije i iz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.
Prijavljivanje se vrši putem Fejsbuk stranice Udruženja “Cerski marš“ i na broj telefona 065/437-49-21.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa