23. avgust 2018.23. avg 2018.
Otkup suncokreta
MLIN KOVAČEVIĆ

Otkup suncokreta

U 12 otkupnih stanica širom Mačve i Srema, Mlin Kovačević obavlja otkup suncokreta, soje i kukuruza. Prijateljski odnos prema proizvođačima čini srž poslovanja. Kao društveno odgovorna firma partneri UNICEF-a u realizaciji projekta opremanja dečjih igrališta
Prema procenama stručnjaka ove godine očekuje se rekordan prinos suncokreta u Republici Srbiji. Razlog tome nije u natprosečnom rodu, koji iznosi oko tri tone po hektru, nego u činjenici da je pod ovom kulturom mnogo više parcela nego lane.
Puzdan partner proizvođačima suncokreta Mačve i Srema ove sezone, kao i proteklih šest decenija je “Mlin Kovačević” iz Lipolista.
Kako bi bili što bliže svojim dobavljačima broj otkupnih stanica se svake godine povećavao, a svake sezone uprava Mlina osmisli način, kako da doprinese kvalitetu života zajednice. Jer, kako tvrde Kovačevići, prijateljski odnos prema proizvođačima je u njihovoj firmi srž poslovanja.
-U našem vlasništvu je pet otkupnih stanica u : Lipolistu, Ribarima, Štitaru, Zminjaku i Trbušcu, dok suncokret, soju i kukuruz otkupljujemo na još sedam mesta u Mačvi i Sremu. Odnosno, dobavljačima smo na raspolaganju na ukupno 12 lokacija- objašnjava direktor “Mlina Kovačević” Srđan Kovačević, i dodaje:
-Prijateljski odnos prema proizvođačima će se kod nas uvek negovati. Svesni smo da naša firma nikada ne bi postojala bez tih vrednih ljudi i dobrih veza sa gazdinstvima. Za razliku od prošlih godina, ove nismo imali nagradnu igru, već smo se opredelili za neku vrstu donacije. Odnosno, u saradnji sa UNICEF-om, donirali smo po 15 dinara od svake otkupljene tone pšenice, i učestvovali u izgradnji dečjih igrališta.
Mlin je osnovao Srđanov pradeda, 1960. godine. Od tada do danas, ova porodična firma se razvijala, rasla i menjala u skladu sa vremenom i okolnostima. Posle 2000. dolazi do poslovnog procvata sa akcentom na povećanjem skladišnih kapaciteta, a kasnije sa fokusom na izgradnju i proširenje mreže otkupa. U preduzeću je trenutno zaposleno 20 osoba, dok se za budućnost planira povećanje obima proizvodnje mlinskih proizvoda.
-Trenutno imamo 10.000 tona skladišnih kapaciteta, ali pšenice otkupimo znatno više. Lagerujemo isključivo kod nas pšenicu i kukuruz, a suncokret uljanu repicu i soju, lagerujemo uslužno u drugim silosima. Za ovih šest decenija najviše smo napredovali u otkupu žitarica, a u planu nam je i povećanje skladišnih kapaciteta, dok nam je za neke godine pred nama najveći poslovni cilj povećanje obima proizvodnje mliniskih proizvoda, odnosno razvijanje primarne delatnosti koja je zamišljena u trenutku osnivanja firme - objašnjava Srđan Kovačević.

T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa