13. septembar 2018.13. sep 2018.
PROMOCIJA SPORTA
KOCELjEVA ĆE U SUBOTU BITI DOMAĆIN SEOSKIH OLIMPIJSKIH IGARA SRBIJE

PROMOCIJA SPORTA

Organizatori očekuju od 1.000-1.500 učesnika ove manifestacije. Među ekipama će biti predstavnici mesnih zajednica iz svih delova Srbije
Koceljeva će predstojećeg vikenda biti mesto okupljanja velikog broja rekreativaca koji će na sportskim borilištima odmeravati snage i pokušati da se domognu olimpijske medalje. Prvi put će se ova opština naći u ulozi domaćina seoskih olimpijskih igara Srbije koje organizuje Savez za rekreativni sport Republike Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta.
Igre počinju u subotu na fudbalskom terenu.
–Oficijalni deo počinje u pola jedanaest. Nakon zvaničnog otvaranja, predstavljanja ekipa i učesnika, moguće da će biti i olimpijska baklja kako bi protokol bio u potpunosti ispoštovan, takmičari će biti raspoređeni na borilišta. Koceljeva je ispunila uslove za ulogu domaćina, a imali smo želju da prihvatimo ono što nam je ponuđeno i da ugostimo sve rekreativce iz Srbije- izjavio je Ivan Jurišić, profesor fizičkog vaspitanja i član organizacionog odbora.
Učesnici će se nadmetati u 11 disciplina. Od ekipnih sportova koji su i najatraktivniji predviđen je mali fudbal, basket, odbojka, rukomet, nadvlačenje konopca, ali će pažnju svakako privući i narodni višeboj, kros, stoni tenis, šah, streljaštvo, pikado...
– Svih 11 disciplina je infrastrukturno rešeno u smislu da se već zna gde će biti borilišta. Mali fudbal će se igrati odmah na fudbalskom terenu koji će biti podeljen na dva manja kako bi se odigravale po dve utakmice istovremeno i ubrzalo samo takmičenje. Basket se igra na terenima Srednje škole i iza sportske sale, rukomet na rukometnom terenu pored sale, a odbojka u samoj hali. Takmičenje u streljaštvu će biti održano u pasažu iza srednje škole kako bi se predupredili uticaji vetra ali i iz bezbednosnih razloga. Šah i pikado su u osnovnoj školi. Kros je disciplina koja će prva krenuti. Reč je o dvema trkama, muškoj na 1,2 km i ženskoj na 800 metara i trčaće se stazom pored reke. Narodni višeboj je na lokaciji u blizini mini pič terena za fudbal gde će biti napravljeno doskočište za skok iz mesta u dalj, predviđeno je bacanje kugle, žene će tu bacati pikado i biće poligon za proveru određenih motoričkih sposobnosti u prevazilaženju određenih prepreka- objasnio je Jurišić.
Shodno nekim ranijim iskustvima organizatori očekuju od 1000-1500 učesnika ove manifestacije. Među ekipama će biti predstavnici mesnih zajednica iz svih delova Srbije. Domaćin će imati predstavnike u odbojci, malom fudbalu, nadvlačenju konopca, šahu, stonom tenisu.
–Imaćemo takmičare, ali je nama ipak najvažnije da tog dana budemo reprezentativni domaćini, da sve goste lepo dočekamo, uspešno realizujemo takmičenje, jer cela ta ideja jeste druženje, promocija sporta i fer pleja. Ovaj događaj je jako bitan za promociju rekreativnog, ali i sporta generalno. Moje kolege i ja imamo određene ideje na koji način možemo unaprediti sport u našoj sredini. Jedna od ideja je da se formira biznis liga u malom fudbalu koji je veoma popularan u Koceljevi u poslednjih nekoliko godina. Sportska sala je popunjena i svi komercijalni termini su rasprodati tokom cele godine. U okviru ove lige bi sve firme, preduzeća, organizacije, ustanove imali svoje predstavnike i napravili bi sigurno zanimljivo takmičenje ukoliko bismo imali podršku sponzora i od kotizacije bi verujem zatvorili finansijsku konstrukciju. Takav način organizacije bi mogao da se preslika i na ostale sportove- istakao je član organizacionog odbora i dodao da bi Koceljeva mogla ovakav model seoskih olimpijskih igara da primeni na lokalnom nivou, u okviru svojih mesnih zajednica.

V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa