1. novembar 2018.1. nov 2018.
Šabac lider u regionu

Energetska efikasnost

U Centru za Stručno usavršavanje, održana je protekle sedmice završna konferencija povodom Coolheating projekta. Reč je o projektima grejanja i hlađenja baziranih na novim izvorima, konkretno na biomasi, a u modularnom sistema daljinskog grejanja i hlađenja.
Prema rečima prof. dr Nikole Rajakovića, radi se o malim sistemima koji mogu pomoći da se veliki energetski problemi rešavaju.
- To je davno prepoznao u energetici, a mi smo u Šapcu imali sreću što smo naišli na izvanredne partnere, tehniki veoma potkovane, a uz to sa dobrom voljom kod donosioca odluka da se ovakvi projekti implementiraju. Ovo je put ka pametnoj energetskoj budućnosti Šapca - ističe Rajaković i dodaje da Šabac treba da teži ka većoj primeni energetskih izvora, a ovo je pravi korak ka tome.
-Takođe, Šabac treba da teži ka većoj energetskoj nezavisnoti, što je drugi korak u tom smeru, tako da mi se čini da je sinergija toga svega na pravom putu. Obnovljivi izvori energije su budućnost. Klimatske promene su očevidne, a u borbi njihovo rešavanje obnovljivi izvori energije i ovakvi projekti su poluga koja donosi pametniju i zdraviju budućnost. Čini mi se će ih u Srbiji biti sve više - kaže Rajaković.
Zamenik gradonaelnika Šapca, Dušan Kostadinović rekao je da je Šabac lider u regionu kada je u pitanju energetska efikasnost.
-U poslednjih deset godina u našem gradu investira se u izolaciju stambenih objekata i u te name izvdvojeno je više od milion i po evra, a izolovano 1.600 stambenih jedinica. Osim toga, grad konstantno traga za inovacijama u oblasti energetske efikasnosti. Dobar primer inovacije iz te oblasti jeste toplana na biomasu, koja dve nedelje funkcioniše u našem gradu, odnosno u OŠ “Stojan Novaković” - ističe Kostadinović i dodaje da je cilj da se sa fosilnih goriva, pređe na obnovljive izvore energije.
-Na taj način se štedi novac, a i čuva životna okolina. Sve se to radi sa misijom da se u našem gradu živi zdravije i kvalitetnije - zaključuje Kostadinović.


K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa