13. decembar 2018.13. dec 2018.
Borba za optimizam
URUČENO PRIZNANjE MINjI BOGAVAC

Borba za optimizam

Aleksandar Milosavljević: Minja nije osoba koja je optimista samo verujući u povoljan ishod, već neko ko shvata da se mora boriti za to. Minja Bogavac: Nagrada za ovaj sjajni pokret, za mlade Šabačkog pozorišta, za sve koji su radili na filmu „Pored mene“, za sve vas
-Minja nije osoba koja je optimista samo verujući u povoljan ishod, već neko ko shvata da se mora boriti za to. Njen optimizam je u shvatanju vrednosti borbe, u traganju za načinima koji moraju rezultirati nečim posebnim. Ona je kreativna, odlučna, borbena laureat, koji svojim delom, pristupom životu, profesiji treba da posluži kao izvor nade za druge – istakao je, između ostalog, obrazlažući nagradu vršiocu dužnosti direktora Šabačkog pozorišta Minji Bogavac, Aleksandar Milosavljević, pisac obrazloženja.
- Posebno mi je zadovoljstvo što govorim na dodeli nagrade koja ide u ruke mlade žene, a nismo često imali laureate pripadnice lepšeg pola. Dobitnik priznanja je mlada osoba, veliki profesionalac i nosilac osobina koje su neophodne da bi kod drugih probudila optimizam i svojim primerom podstakla na aktivno traganje za rešenjima – dodajo je osnivač „Novog optimizma“ Branislav Grubački.
Od ranije je poznato da je baš Minja laureat ovogodišnje nagrade „Dobar primer novog optimizma“, prizanja koje svake godine, na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, uručuje pokret „Novi optimizam“, a u ponedeljak joj je priznanje svečano uručeno pred izvođenje predstave koju je ona režirala „Smrt fašizmu – o ribarima i slobodi“. Prethodni dobitnik Predrag Koraksić Koraks nije mogao da dođe zbog zdravstvenih problema, te je čast da uruči diplomu dobitnici imao reditelj Stevan Filipović. Osvrnuvši se na celokupno veče, prethodne govornike, kao i video prezentaciju u kojoj su o Minji govorili mladi glumci sa kojima je sarađivala do sada na nekoliko projekata, Filipović je naglasio da najveći kvalitet Minje jeste spontanost i da je karakter ličnosti čini sjajnom osobom i profesionalcem, čini je istinskim laureatom vrednog priznanja.
-Ukoliko nekome deluje da se Minja posle ovakvih govora i večeri može uobraziti, ja mogu da garantujem da neće. Znam je jako dugo, znam koliko voli svoj posao, koliko je posvećena, te uopšte ne sumnjam da je i u Šapcu kao kod svoje kuće. Duh ovog grada apsolutno se poklapa sa njenim duhom. Njoj apolutno pripada priznanje „Dobar primer novog optimizma“ i zaista osećam kao privilegiju da joj ja uručim plaketu. Čast mi je da uručim priznanje prijateljici, sjajnoj umetnici, velikom profesionalcu.
-Ovde je moje ime, ali je nagrada za ovaj sjajni pokret, za mlade Šabačkog pozorišta, za sve koji su radili na filmu „Pored mene“, za sve vas. Život vas često stavlja često pred izazove izbora strane, pobeda je kada izaberete vašu, kada je ona prava i ispravna. Verujem u svoj izbor. Umetnost je neophodna kada smo okruženi „mrakom“, umetnik mora da pokaže da postoji nada koja je dostižna i za koju se vredi boriti. Na meni je odgovornost da pokažem kako sam dostojna nagrade, a na vama da ne dozvolite da poletim, da mi ukažete na greške, slobodno, bez ustezanja. Hvala neizmerno svima – rekla je Bogavac po prijemu priznanja.
Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu ,,Novog optimizma’’, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Prva je dodeljena još 2004. Godine, Šabac je bio domaćin četrnaeste svečanosti, a Minja je prva žena dobitnik posle poznate glumice Mirjane Karanović.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa