13. decembar 2018.13. dec 2018.
održana SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA
ZA VANREDNE SITUACIJE

Predstavljen novi Zakon

Redovna, 23. senica Okružnog štaba za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga održana je u petak. Na dnevnom redu je bio plan rada za 2019. godinu, priprema subjekata zaštite i spasavanja za predstojeću zimsku sezonu i upoznavanje članova štaba sa novim Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim situacijama.
-Kada su u pitanju mere koje se odnose na pripremu za zimsku sezonu, to je standardno – nabavljanje granula i soli za posipanje puteva, raspoređivanje subjekata koji su na određenim deonicama i na određenim delovima okruga zaduženi za održavanje puteva i normalnog odvijanja života i snabdevanja ljudi, kao i normalnog funkcionisanja svih hitnih službi. Lokalne samouprave svojim planovima moraju da budu usaglašene i one su to već uradile i pripremile planska akta o tome ko i gde će postupati. Što se tiče dugoročnih vremenskih prognoza kakva će nam zima biti, Republički hidrometeorološki zavod sigurne prognoze daje za do tri dana. Sve drugo su prognoze koje se izračunavaju na osnovu višegodišnjih proseka i uzimaju se kao osnova za postupanje, rekao je načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović.
Novi zakon o vanrednim situacijama nazvan je Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanje u vanrednim situacijama. Donosi neke novine, a jedna od najvažnijih je da u slučaju evakuacije neće više moći da neko ne želi da bude evakuisan nego će to moći da bude prinudno učinjeno u cilju zaštite života.
-Novi Zakon je donet na osnovu evropskih standarda i iskustva i primene prethodnog Zakona. Stari Zakon o vanrednim situacijama se pokazao neadekvatan za praksu i ona ga je u mnogim segmentima demantovala. Nova zakonska rešenja su usaglašena i sa evropskim zakonodavstvom i sa međunarodnim sistemom zaštite i spasavanja. Smanjenje rizika od katastrofa je nacionalni proritet Republike Srbije, istakao je načelnik Odeljenja za varedne situacije Šabac mr Fadilj Neziri.
Na sastanku je zaključeno da će primena novog zakona doneti više reda u sistemu zaštite u vanrednim situacijama.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa