13. jun 2019.13. jun 2019.
Počela revitalizacija pravca prema Svileuvi
NOVE INVESTICIJE U PUTNU INFRASTRUKTURU

Počela revitalizacija pravca prema Svileuvi

Prema najavama rukovodstva Opštine građevinska sezona je u ovom kraju tek počela
Radovi na putu Koceljeva-Svileuva, u dužini od preostala tri kilometra, uveliko traju. Prethodnih godina na ovoj opštinskoj saobraćajnici revitalizovana je deonica od devet kilometara, a kada radovi započeti ovog proleća budu završeni, pravac koji spaja koceljevačku sa ubskom opštinom i predstavlja najkraću vezu sa Beogradom, biće moderan, kvalitetan i bezbedan put.

–U 2017. je početo a u 2018. su urađene dve deonice od šest i tri kilometra ovog puta. Ove godine krajem aprila uveden je izvođač radova za preostala tri kilometra. I ovu deonicu radimo sa Ministarstvom privrede. Konkurisali smo za sredstva za projekat Gradimo zajedno koji nas prati od samog početka u izgradnji, rekonstrukciji i ojačanju kolovozne konstrukcije, tako da će izgradnjom ove deonice posao na ovoj saobraćajnici biti gotov- rekao je predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić i podsetio na važnost ovog pravca koji, sa jedne strane izlazi na magistralni put Šabac-Valjevo a sa druge vodi na teritoriju ubske opštine i dalje prema Obrenovcu i Beogradu.

Za poslednju deonicu biće izdvojeno 32 miliona dinara. Prethodnih devet kilometara koštala su 96 miliona. Šezdeset odsto ove investicije finansira se iz lokalnog budžeta dok preostala sredstva obezbeđuje republika.
–Ukupni radovi na deonici od 12 kilometara biće oko 130 miliona dinara. U konkursnoj dokumentaciji stoji da se put finansira pola-pola. Pedeset odsto ministarstvo i isto toliko opština. Međutim, na nas pada sav PDV, tako da je taj odnos 60 prema 40- objasnio je Ilinčić.
On je podsetio da je od početka godine asfaltirano nekoliko puteva u opštini poput pravca prema Jazovniku koji vodi do bunara, izvorišta sa kojeg se koceljevačka opština snabdeva pijaćom vodom.
–Izgradnja je finansirana iz opštinske kase. Početkom godine izgrađeno je 500 metara puta. Ova deonica nas spaja sa vladimiračkom opštinom. Neophodno je bilo uraditi ovaj pravac zbog vode i taj krak nam je veoma bitan. Osim toga, izgrađen je i deo puta u Gradojeviću, prema školi, jedinoj na području opštine do koje nije vodio asfaltiran put. Sada je to obećanje dato građanim ispunjeno. Osim puta, asfaltiran je i školski teren koji će osim đacima koristiti i starijim meštanima. Takođe završen je i pravac prema Bobiji- rekao je predsednik opštine.
Za ove radove iz opštinske kase izdvojeno je oko 15 miliona dinara dok je još pet izdvojeno za nastavak izgradnje puta Brdarica-Vila Leska na kojem su asfaltirane dve deonice od po pola kilometra.
Prema najavama rukovodstva opštine, građevinska sezona je u ovom kraju tek počela.
–Veliki radovi nas očekuju na izgradnji, rekonstukciji i sanaciji škole u Kamenici i izgradnji nove fiskulturne sale. To je samo početak radova u ovoj sezoni. U našoj opštini, na veliku radost svih nas, radovi gotovo ne prestaju ni zimi ni leti. Radi se kada god to vremenski uslovi dozvoljavaju. Očekuje nas i izgradnja fiskulturne sale u Donjem Crniljevu kao i rekonstrukcija i sanacija škole u Ljuticama. Takođe, očekujemo u ovoj godini i početak rekonstrukcije puta prema Donjem Crniljevu koji je u veoma lošem stanju- najavio je Ilinčić.
U ovoj lokalnoj samoupravi konstantno se radi na modernizaciji elektro-mreže pa je nedavno rekonstruisana i nisko-naponska mreža u Bresnici. Oblast vodosnabdevanja takođe je aktuelna a predsednik opštine najavio je nove investicije. Prema njegovim rečima narednih dana intenziviraće se radovi na novim istražnim bušotinama u Svileuvi.
–Lokacija je određena i to nam je vodno područje. Urađena je i geo-fizika koja je pokazala da možda u tom delu postoji mogućnost nekog novog izvora koji je važan i neophodan. Ne radi se samo na traženju nove vode nego se ušlo i u projektovanje za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rezervoare u koje će se lagerovati voda i po potrebi distribuirati do potrošača u nekim kritičnim periodima. Nadam se da ćemo to uspeti da uradimo do kraja godine i time zaokružimo ovu celinu koja je veoma važna- poručio je Dušan Ilinčić.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa