27. jun 2019.27. jun 2019.
Zvezda neugasivog sjaja
ODRŽANI DANI MILOŠA S. MILOJEVIĆA U CRNOJ BARI

Zvezda neugasivog sjaja

Raznovrsni sadržaj trodnevne manifestacije. Osim turističkog predstavljanja sela, naučni skup sa međunarodnim učešćem podsetio na znamenitog Mačvanina, filozofa, vojskovođu, istraživača koji je prošlost svog naroda tumačio kao istoričar, lingvista i etnolog
Jedna zvezda na srpskom nebu, pišu istoričari, pojavila se davne 1840. godine u Crnoj Bari, kraj Drine. Njen sjaj se ni do danas nije ugasio, mada je bilo kraćeg prekida. Danas, zahvaljujući prvenstveno Udruženju Miloš S. Milojević, njenom agilnom predsedniku Novici Kreziću i istoimenoj manifestaciji održanoj ove godine po drugi put od 21. do 23. juna u Crnoj Bari, sačuvano je sećanje na Miloša S. Milojevića(1840-1897), filozofa, vojskovođu, istraživača, veoma zaslužnog za utemeljenje istine o Srbima, jednom od najstarijih naroda u Evropi i među svim Slovenima.
Na to su ukazali svi učesnici Naučnog skupa (domaći i strani-više istoričara iz Rusije). Oni se slažu da je Milojević celim svojim naučnim radom dokazao neistinitost tvrdnji tada aktuelne germanske škole istorije, po kojoj istorija Srba počinje stupanjem Nemanjića na istorijsku scenu. Ukazali su da je on (Miloš) otkrio tragove iskonskog prisustva Srba u Indiji i njihove zajednice u Aziji, Africi i Evropi, što je potvrđeno i u kasnijim istraživanjima srpskih naučnika, koji su se na zapadu bavili srpskom istorijom. U Srbiji je na njegov doprinos istorijskoj nauci prva ukazala profesor doktor Olga Luković-Pjanović, a potom i značajan broj drugih naučnih radnika.
Prvi Milojevićev književni rad bio je prevod ruskog dela “Maljuta Skuratova” i “Običaji velikorusa”. Potom sledi obimniji rad u tri knjige: “Pesme i običaji ukupnog naroda Srpskog”, štampano 1896. godine. Dve godine kasnije pojavljuje se “Putopis dela prve stare Srbije” u tri sveske i “Odlomci istorije Srba i srpskih jugoslovenskih zemalja u Turskoj i Austriji”. U glasnicima Srpskog učenog društva u Beogradu štampani su njegovi prilozi “Služba Svete Petke Paraskeve Srpske” i “Pedeset jedno pravilo službe Svetom Simeonu Srpskom”. U posebnoj knjizi Milojević je opisao srpsko-turski rat 1876-1978. godine. Redovno je sarađivao u patriotskom listu “Srpstvo”, koji je izlazio u Beogradu. Tu je imao stalne rubrike: istorijsko-etnografske, putopisne, gramatičke... Uradio je i Istorijsko geografsku mapu Srba na kojoj su grafički sažeti rezultati njegovog istraživanja srpske prošlosti.
Miloš S. Milojević se vraća u rodno selo, tvrde u istoimenom Udruženju, a ovogodišnja manifestacija započeta je otvaranjem spomen sobe, u slavu ovog znamenitog Mačvanina. Na Milošev multidisciplinarni rad ukazao je na izložbi “O prvom srpsko-turskom ratu (1876-1878) istoričar, kustos Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković. Na istu temu, Epistolarna svedočanstva Miloša S. Milojevića, predstavio je priređivač, istoričar Nebojša Cvejić.
Manifestacija je pored naučnog sadržaja imala i kulturno-turistički. U Crnoj Bari je radila Međunarodna likovna kolonija, održano takmičenje ribolovaca, Udruženja “Ušće”, kuvao se riblji kotlić, a članice Udruženja žena “Crnobarke”, predstavile čitavu “lepezu” svojih proizvoda.
Na obali Drine predstavljene su knjige “Stari i novi srpski zavet”, doktora Milana Mladenovića i “Ja sam na strani Srba”, Dragoslave Koprivice.
Održan je i kulturno-umetnički program, veče posvećeno Jezdimiru Jezdi Alimpiću, velikom zaljubljeniku u muziku, zaslužnom za očuvanje dela muzičke građe Mačve. Ovaj program organizovao je Kulturno-obrazovni centar Bogatić.
U nedavno renoviranim prostorijama bivše prodavnice “Parašnica”, otvorena je izložba slika Lole Adžić.
Posle turističkog razgledanja znamenitosti sela, predstavljeno je izdavaštvo Udruženja pisaca “Janko Veselinović” Bogatić. U prekrasnom ambijentu, turističkog sadržaja Davidovića, kraj Drine, svoje stihove govorili su: Milana Davidović-Dragoljević, Violeta Marić-Penić, Milovan Kojić, Milica Gajić, Slobodanka Ognjenović, Vera Stašić i Dejan Nikolić.
U istom ambijentu promovisana je i knjiga (prvi tom) “Pesme i običaji” i (dugi tom) “Naši manastiri i kaluđerstvo”.
Večernji sati, pri samom kraju manifestacije pripali su Kulturno-umetničkom društvu “Jelica” iz Crne Bare i njihovim gostima. To su bili mališani iz ansambala “Frula”- Lipnički šor, “Mačvanka”- Klenje i gosti iz Dvorova u Republici Srpskoj. Veseloj publici, koja je ispunila Dom kulture u Crnoj Bari, predstavile su se s nekoliko pesama i solistkinje Folklornog ansambla “Đido” iz Bogatića Ana Ković i Mina Đukić.
Na kraju je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Crnoj Bari služen pomen Milošu S Milojeviću.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa