26. septembar 2019.26. sep 2019.
Petodnevna naučna avantura
DRUGA NOĆ ISTRAŽIVAČA U ŠAPCU

Petodnevna naučna avantura

Evropska noć istraživača obeležava se u Srbiji 10. put. Iako je centralni događaj u petak čitava sedmica posvećena je istraživačima.
Šabac, odnosno Centar za stručno usavršavanje na Letnjikovcu drugi put organizuje ovu manifestaciju. Tokom pet dana više od 40 predavača realizuje 20-ak programa za učenike, pre svega osnovnih, ali i srednjih škola.
Ponedeljak je bio dan za interaktivne razgovore u Parku nauke sa temom “Nervni sistem”, kviz i igru memorije “Tradiciju znam”. Organizovane su i radionice iz grnčarstva i kaligrafije, koje su nastavljene i u utorak.
Ove radionice izazvale su veliko interesovanje dece prošle godine, pa su sada ponovljene.
-Zvučalo mi je interesantno da mogu da naučim da pravim predmete od gline. Kada sam probala shvatila sam da je još zanimljivije nego što sam mislila. Sada pravim činijicu, ali volela bih da nekada pokušam da napravim i nešto ozbiljnije, kaže Tijana Vasić, učenica šestog razreda OŠ “Stojan Novaković”.
Radionice je organizovala Škola primenjenih umetnosti, a njihovi profesori i učenici osnovce uvode u tajne grnčarije i lepog pisanja.
-Prošle godine smo organizovali i radionice za juvelire i klesare, ali su kaligrafska i grnčarska izazvale najveće interesovanje i zato smo deci i ove godine pružili priliku da učestvuju na njima. Interesantno im je da probaju da rade na grnčarskom točku, da osete kako je to, ali za neki ozbiljniji rad potrebno je više vremena. Naša škola svake godine organizuje besplatne radionice za učenike od petog do sedmog razreda i o tome obavestimo nastavnike likovnog, da deca koju to interesuje dođu i oprobaju se u ovome, navodi Mina Stupar profesor.
Radionice traju po tri sata, što je dovoljno da deca shvate osnove ovih zanata.
-Deca su motivisana i uživaju. Organizovali smo i u toku zimskog raspusta radionice kaligrafije i grnčarije. Neke polaznike sam prepoznala na prijemnom ispitu i upisali su našu školu, iako su pre toga bili u dilemi. Tokom ove radionice nauče tehniku pisanja i neke osnove, a pozvala sam ih da dođu i na zimsku radionicu da upotpune znanje, istakla je Nataša Jovanović profesor.
Pored Škole primenjenih umetnosti u realizaciju Nedelje istraživača uključene su i Šabačka gimnazija i Tehnička škola, kao i sve osnovne škole. Deca koja pronađu u programu nešto interesantno i žele tome da prisustvuju mogu doći i samostalno.
- Trudimo se da angažujemo što više dece za učešće u programima tokom svih pet dana. Obezbedili smo prevoz za više od 500 učenika, ali očekujemo da će doći znatno veći broj dece. Prošle godine ih je za pet dana više od 1.500 posetilo CSU i učestvovalo u radionicama. Nadamo se da će ove godine taj broj biti i premašen. Uključilo se dosta profesora u relizaciju programa i trudili smo se da bude što više radionica, a ne samo, za decu suvoparnih, teoretskih predavanja, naveo je direktor CSU Branko Filipović.
Pored radionica iz grnčarstva i kaligrafije u utorak je organizovan i odlazak na arheološki lokalitet u Desiću gde su deca imala priliku da vide izložbu “Srpski Stounhendž”. Sreda je bila dan za Botaničku razotkrivalicu i karavan tradicije “Mačva –moj zavičaj”.
Danas (u četvrtak) deca mogu da prisustvuju Art labu “Modisti muza romantizma”, Vremeplovu učenja “Šabačka gimnazija – nekad i sad”, još jednoj radionici koju organizuje Škola za umetničke zanate “Kulturno nasleđe i grafički dizajn” i Laboratoriji ogledala “Magnetizam”.
Program na Letnjikovcu sutra počinje u 17 časova. Učionicu znanja “Čudesan svet insekata” realizuje nastavnik biologije Marija Đerić sa saradnicima iz Zavoda za zaštitu prirode od 17 sati, a nakon toga sledi predavanje Nuklearna energija – nasleđe 20. veka. Od 17 sati se održavaju i dve radionice za sve prave male naučnike: Karavan eksperimenata – Tehnički klub i Hemičarenje – neobični eksperimenti sa običnim sastojcima. Za sve ljubitelje dinosaurusa od 19:15 počinje Jura avantura “Tragovima fosilnih ostataka”. Naučnu pričaonicu “Alternativni izvori energije nekada i sada” vodiće dr Goran Stojićević od 20:30. Projekcija i interaktivni razgovor na temu “Solarna enrgija” takođe će se održati u petak, kao i još jedna radionica Digitalna zona “Kulturno nasleđe i grafički dizajn”.
Centar za promociju nauke učestvuje u projektu kroz 13 naučnih klubova u Srbiji.

Sedam učenika OŠ “Sveti Sava” u ponedeljak je sa nastavnicima učestvovalo na radionici iz grnčarije. Za njih je ovo imalo dvostruki značaj. Pored rada na zanatu koji razvija motoričke funkcije družili su se i sa svojim vršnjacima iz drugih šabačkih škola.
-Radionica grnčarstva je nešto što je blisko našim učenicima i tu mogu da se pronađu, jer su u pitanju manipulativne aktivnosti. Likovno-grnčarska radionica postoji i u našoj školi i u okviru nje deca rade nešto slično, ali ovo je malo ozbiljnije i profesionalnije. Svako uključivanje naše dece u aktivnosti i život grada za nas je značajno. Sviđa im se ovde i znači im svako uključivanje u aktivnosti njihovih vršnjaka, navela je Aleksandra Popović, defektolog u nastavi u OŠ “Sveti Sava”.

čestvuje u projektu kroz 13 naučnih klubova u Srbiji.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa