24. oktobar 2019.24. okt 2019.
GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA

Večna vrednost slobode

Šabac obeležio 75 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Na obeležavanju i borci učesnici narodnooslobodličakog rata, svedoci oslobođenja. Počast odali predstavnici grada i više udruženja građana
Želja za slobodom i hrabrost je vodila narod u borbi protiv okupatora. Nismo poznavali vojne taktike, no u ratnim godinama, kroz borbu smo stasavali kako bi osvojili slobodu – priseća se ratnih godina Ljubiša Marković, učesnik Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945.
Posle teških godina okupacije, kada je jedina želja bila preživeti i doživeti novi dan, kada je okupator jednom naredbom mogao prekinuti svačiji život, bez pravog povoda, došla je sloboda, 23. oktobra 1944. godine. Poslednji vojnik nacističke horde napustio je Šabac i okolinu u ranim popodnevnim časovima.
-Bio sam dete, tog kišnog dana sam boravio u Noćaju. Pamtim olakšanje i slavlje posle godina patnje – veli nam onda 14-godišnji, a danas 89-godišnji Dragoljub Parmaković.
U sredu, 23. oktobra, sloboda u Šapcu proslavila je 75. rođendan. Pripadnici narodonosolobodilačkog (partizanskog) pokreta, tog dana 1944. vratili su, do sada poslednji put slobodu gradu stradalniku. Od tog dana, Šabac više nije bio deo okupirane Jugoslavije, nije deo Trećeg rajha, već postaje grad u novoformiranoj Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji.
U vremenu podela, koje su važile i onda, kao i sada, grad je demonstrirao jedinstvo, ostavivši poruku vrednu i današnjim generacijama, uveren je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. Mesto odavanja pošte žrtvama fašizma slikovito pokazuje i ukazuje na suštinu.
-Slava i počast žrtvama palim za slobodu u svim ratovima. Vidite spomenik sa petokrakom, iza je crkva sa krstom, na strani je Davidova zvezda, a iza polumesec. Možemo i moramo zajedno. Šabac je grad koji je u istoriji mnogo postradao i baš zato je umeo uvek da ceni slobodu. Svi su spoznali fašizam kao ideologiju koja preti da tu slobodu otme i složno su Šapčani branili. Razlike je lako naći, no pozivam sve da tražimo ono što nam je zajedničko, poštovajući posebnost pojedinca, različitost, pozivam da pronađemo zajednički interes i da složno radimo na opštem dobru – rekao je Zelenović.
Predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata iz Šapca, Valjeva, Loznice, Krupnja, udruženja potomaka učesnika rata, udruženja vojnih penzinera, predstavnici Grada, političkih partija ideološki bliskih partizanskom pokretu, polaganjem venaca na spomen obeležju na Donjošorskom groblju ukazali su poštu i zahvalnost oslobodiocima Šapca.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa