24. oktobar 2019.24. okt 2019.
CARITAS ŠABAC MEĐU PIONIRIMA SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA U SRBIJI

Partnerstvo na korist svima

Za razliku od Evropske unije gde 10 odsto svih poslovnih subjekata čini neki vid koncepta socijalnog preduzetništva, u Srbiji je tek 1.196 firmi bazirano na ovakvom načinu poslovanja. Sektor u povoju iziskuje dalja ulaganja u razvoj, dok se kao primer dobre prakse pokazao šabački Caritas, u čijoj je Avliji u Bogatiću, povodom Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra organizovana informativna sesija na temu „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva“ i prvi Sajam socijalne ekonomije u Mačvi
„Ko hoće naći će način, ko neće pronaći će izgovor“. Ova narodna umotvorina koristi kao idealan početak priče o socijalnom preduzetništvu u Srbiji. Naime, iako brojni privrednici žale da su im „ruke vezane“ usled nepostojanja jasnih zakonskih okvira za ovakav vid poslovanja, primer šabačkog Caritas-a dokazuje da trud i kreativnost uvek nailaze na podršku koja im olakšava put do cilja.
Decembra prošle godine, sredstvima Evropske unije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva finansija, počela je realizacija projekta „Socijalno preduzetništvo kao sredstvo za borbu protiv socijalne isključenosti i siromaštva“. Projekat je trenutno u fazi nabavke opreme i izgradnje objekta u Bogatiću koji će služiti kao trening centar za 60 osoba sa mentalnim smetnjama, od kojih će pet biti zaposleno u ovom preduzeću, dok će još pet uhlebljenje naći kod drugih preduzetnika.
-Projekat predstavlja nadogradnju naših ranijih aktivnosti koje su za cilj imale inkluziju osoba iz ugroženih i ranjivih grupa, prevashodno kroz razvoj socijalne zaštite. Nakon što smo obezbedili dnevni boravak za odrasle sa mentalnim smetnjama u Šapcu, stanovanje uz podršku kroz uslugu Pomoć u kući u Bogatiću, ideja nam je da preko ovog projekta osnujemo Preduzeće za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom sa akcentom na osobama sa mentalnim smetnjama, sa ciljem njihove potpune uključenosti u društvo. Preko usluga socijalne zaštite pomogli smo ovoj ranjivoj populaciji da se osnaži, povrati samopouzdanje i dostojanstvo, stekne nove navike i saznanje, a sada se javila potreba njihovog zapošljavanja- objašnjava Miroljub Nikolić, menadžer projekta i direktor „Caritas“-a Šabac.
Kako bi se što veći broj privrednika upoznao sa mogućnostima ovakvog vida poslovanja i učinio korak dalje o razbijanju predrasuda vezanih za osobe sa mentalnim smetnjama, povodom Dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra u Bogatiću je organizovana informativna sesija na temu ovog projekta na kojoj su pored Miroljuba Nikolića učestvovale i Snežana Lozanović, specijalni edukator i Dragana Prodanić, socijalni radnik.
-Tradicionalno obeležavamo Dan mentalnog zdravlja, i dok smo ranijih godina uglavom pričali o uslugama socijalne zaštite, ovog puta smo diskusiju posvetili pravima osoba sa mentalnim smetnjama, pogotovo njihovom osnovnom ljudskom pravu pravu na rad. Na informativnoj sesiji imali smo prisutan biznis sektor, kao i socijalni sektor u vidu različitih institucija i organizacija: Centar za socijalni rad, brojne druge organizacije poput naše. Cilj nam je da napravimo partnerstvo na korist svih nas - ističe Nikolić.
Za razliku od Evropske unije gde 10 odsto svih poslovnih subjekata čini neki vid koncepta socijalnog preduzetništva, u Srbiji je tek 1.196 firmi bazirano na ovakvom načinu poslovanja. Ukoliko zađemo dublje u nacionalnu statistiku pronaćićemo podatak da je od toga 50 preduzeća za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ni jedno od njih nije usko posvećeno osobama sa mentalnim smetnjama. Usko usmeren na ovu populaciju, Projekat šabačkog Caritas-a, predstavlja svojevrsni pionirski poduhvat.
-Stigmatizacija osoba sa mentalnim smetnjama kod nas je još uvek veoma jaka. Rastemo sa predubeđenjem da su oni opasni po zajednicu.Malo nas želi da vidi njihove stvarne mogućnostima i kapacitetete. Zbog toga intenzivno moramo da radimo na podizanju stepena razumevanja i prihvatanja. U privatnom sektoru osobe sa invalidetom uglavnom gledaju kao teret, nemaju dovoljno informacija kako da ih pravilno angažuju, kako da im prilagode radna mesta. Kroz ovaj projekat želja nam je da što više senzibilišemo ljude i približimo ih ovoj temi- objašnjava Miroljub Nikolić i zaključuje:
-Važno je da u Srbiji, uprkos brojnim teškoćama socijalno preduzetništvo postoji. Te, da te organizacije, kroz razne oblike poslovanja bivaju vidljive i uspešne. Na ovo se može gledati kao na sektor sa velikim društvenim potencijalom u povoju, sektor koji u budućnosti može samo da raste i da se nadograđuje.
Koji su dosadašnji dometi ovog sektora moglo se videti i na prvom Sajmu socijalne ekonomije u Mačvi, organizovanom u bogatinskoj Avliji ovom prilikom. Svoje proizvode su predstavili Caritas Valjevo, Udruženje “Naša kuća” Beograd, Agro Iris, Organizacija invalida rada Šabac, preduzeće za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Novitas Consult, Udruženje “Šapčanke”, Udruženja žena “Crnobarke” i Caritas Šabac.

Dobri EU partneri
Caritas Šabac se ponosi dugogodišnjom tradicijom realizacije projekata pod pokroviteljstvom Evropske unije. Ovaj podatak je, kao navode u Organizaciji, potvrda kvaliteta kako samih ideja, tako i njihovih realizacija.

T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa