Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

Вечна вредност слободе

Шабац обележио 75 година од ослобођења града у Другом светском рату. На обележавању и борци учесници народноослободличаког рата, сведоци ослобођења. Почаст одали представници града и више удружења грађана
Жеља за слободом и храброст је водила народ у борби против окупатора. Нисмо познавали војне тактике, но у ратним годинама, кроз борбу смо стасавали како би освојили слободу – присећа се ратних година Љубиша Марковић, учесник Народноослободилачког рата 1941-1945.
После тешких година окупације, када је једина жеља била преживети и доживети нови дан, када је окупатор једном наредбом могао прекинути свачији живот, без правог повода, дошла је слобода, 23. октобра 1944. године. Последњи војник нацистичке хорде напустио је Шабац и околину у раним поподневним часовима.
-Био сам дете, тог кишног дана сам боравио у Ноћају. Памтим олакшање и славље после година патње – вели нам онда 14-годишњи, а данас 89-годишњи Драгољуб Пармаковић.
У среду, 23. октобра, слобода у Шапцу прославила је 75. рођендан. Припадници народоносолободилачког (партизанског) покрета, тог дана 1944. вратили су, до сада последњи пут слободу граду страдалнику. Од тог дана, Шабац више није био део окупиране Југославије, није део Трећег рајха, већ постаје град у новоформираној Демократској федеративној Југославији.
У времену подела, које су важиле и онда, као и сада, град је демонстрирао јединство, оставивши поруку вредну и данашњим генерацијама, уверен је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Место одавања поште жртвама фашизма сликовито показује и указује на суштину.
-Слава и почаст жртвама палим за слободу у свим ратовима. Видите споменик са петокраком, иза је црква са крстом, на страни је Давидова звезда, а иза полумесец. Можемо и морамо заједно. Шабац је град који је у историји много пострадао и баш зато је умео увек да цени слободу. Сви су спознали фашизам као идеологију која прети да ту слободу отме и сложно су Шапчани бранили. Разлике је лако наћи, но позивам све да тражимо оно што нам је заједничко, поштовајући посебност појединца, различитост, позивам да пронађемо заједнички интерес и да сложно радимо на општем добру – рекао је Зеленовић.
Представници Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата из Шапца, Ваљева, Лознице, Крупња, удружења потомака учесника рата, удружења војних пензинера, представници Града, политичких партија идеолошки блиских партизанском покрету, полагањем венаца на спомен обележју на Доњошорском гробљу указали су пошту и захвалност ослободиоцима Шапца.

Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa