Инфо

24. октобар 2019.24. окт 2019.
CARITAS ШАБАЦ МЕЂУ ПИОНИРИМА СОЦИЈАЛНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА У СРБИЈИ

Партнерство на корист свима

За разлику од Европске уније где 10 одсто свих пословних субјеката чини неки вид концепта социјалног предузетништва, у Србији је тек 1.196 фирми базирано на оваквом начину пословања. Сектор у повоју изискује даља улагања у развој, док се као пример добре праксе показао шабачки Caritas, у чијој је Авлији у Богатићу, поводом Дана менталног здравља, 10. октобра организована информативна сесија на тему „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва“ и први Сајам социјалне економије у Мачви
„Ко хоће наћи ће начин, ко неће пронаћи ће изговор“. Ова народна умотворина користи као идеалан почетак приче о социјалном предузетништву у Србији. Наиме, иако бројни привредници жале да су им „руке везане“ услед непостојања јасних законских оквира за овакав вид пословања, пример шабачког Caritas-а доказује да труд и креативност увек наилазе на подршку која им олакшава пут до циља.
Децембра прошле године, средствима Европске уније, а под покровитељством Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства омладине и спорта и Министарства финансија, почела је реализација пројекта „Социјално предузетништво као средство за борбу против социјалне искључености и сиромаштва“. Пројекат је тренутно у фази набавке опреме и изградње објекта у Богатићу који ће служити као тренинг центар за 60 особа са менталним сметњама, од којих ће пет бити запослено у овом предузећу, док ће још пет ухлебљење наћи код других предузетника.
-Пројекат представља надоградњу наших ранијих активности које су за циљ имале инклузију особа из угрожених и рањивих група, превасходно кроз развој социјалне заштите. Након што смо обезбедили дневни боравак за одрасле са менталним сметњама у Шапцу, становање уз подршку кроз услугу Помоћ у кући у Богатићу, идеја нам је да преко овог пројекта оснујемо Предузеће за запошљавање и рехабилитацију особа са инвалидитетом са акцентом на особама са менталним сметњама, са циљем њихове потпуне укључености у друштво. Преко услуга социјалне заштите помогли смо овој рањивој популацији да се оснажи, поврати самопоуздање и достојанство, стекне нове навике и сазнање, а сада се јавила потреба њиховог запошљавања- објашњава Мирољуб Николић, менаџер пројекта и директор „Caritas“-а Шабац.
Како би се што већи број привредника упознао са могућностима оваквог вида пословања и учинио корак даље о разбијању предрасуда везаних за особе са менталним сметњама, поводом Дана менталног здравља, 10. октобра у Богатићу је организована информативна сесија на тему овог пројекта на којој су поред Мирољуба Николића учествовале и Снежана Лозановић, специјални едукатор и Драгана Проданић, социјални радник.
-Традиционално обележавамо Дан менталног здравља, и док смо ранијих година углавом причали о услугама социјалне заштите, овог пута смо дискусију посветили правима особа са менталним сметњама, поготово њиховом основном људском праву праву на рад. На информативној сесији имали смо присутан бизнис сектор, као и социјални сектор у виду различитих институција и организација: Центар за социјални рад, бројне друге организације попут наше. Циљ нам је да направимо партнерство на корист свих нас - истиче Николић.
За разлику од Европске уније где 10 одсто свих пословних субјеката чини неки вид концепта социјалног предузетништва, у Србији је тек 1.196 фирми базирано на оваквом начину пословања. Уколико зађемо дубље у националну статистику пронаћићемо податак да је од тога 50 предузећа за рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Ни једно од њих није уско посвећено особама са менталним сметњама. Уско усмерен на ову популацију, Пројекат шабачког Caritas-а, представља својеврсни пионирски подухват.
-Стигматизација особа са менталним сметњама код нас је још увек веома јака. Растемо са предубеђењем да су они опасни по заједницу.Мало нас жели да види њихове стварне могућностима и капацитетете. Због тога интензивно морамо да радимо на подизању степена разумевања и прихватања. У приватном сектору особе са инвалидетом углавном гледају као терет, немају довољно информација како да их правилно ангажују, како да им прилагоде радна места. Кроз овај пројекат жеља нам је да што више сензибилишемо људе и приближимо их овој теми- објашњава Мирољуб Николић и закључује:
-Важно је да у Србији, упркос бројним тешкоћама социјално предузетништво постоји. Те, да те организације, кроз разне облике пословања бивају видљиве и успешне. На ово се може гледати као на сектор са великим друштвеним потенцијалом у повоју, сектор који у будућности може само да расте и да се надограђује.
Који су досадашњи домети овог сектора могло се видети и на првом Сајму социјалне економије у Мачви, организованом у богатинској Авлији овом приликом. Своје производе су представили Caritas Ваљево, Удружење “Наша кућа” Београд, Агро Ирис, Организација инвалида рада Шабац, предузеће за запошљавање и рехабилитацију особа са инвалидитетом Novitas Consult, Удружењe “Шапчанке”, Удружења жена “Црнобарке” и Caritas Шабац.

Добри ЕУ партнери
Caritas Шабац се поноси дугогодишњом традицијом реализације пројеката под покровитељством Европске уније. Овај податак је, као наводе у Организацији, потврда квалитета како самих идеја, тако и њихових реализација.

T.T.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa