24. oktobar 2019.24. okt 2019.
Tradicija se nastavlja
LjUBAV PREMA MEDICINI: NERASKIDIVA VEZA IZMEĐU OCA I KĆERI

Tradicija se nastavlja

Medicina je za mene bila jedina opcija, s obzirom da su mi roditelji lekari. Ništa drugo nije dolazilo u obzir. Najviše sam naučila od oca, sa kojim sam provodila mnogo vremena u ordinaciji, pre svega, stil rada. Za njega je pacijent uvek bio u pravu, a učio je do kraja života. Zaticala sam ga u poznim godinama, sa četrdeset godina iskustva i ko zna koliko pregledanih pacijenta, sa Fiziologijom u rukama, što je osnov medicine
U nedelju, 27 oktobra, navršiće se godinu dana otkako nas je napustio vrsni šabački lekar, Mihajilo Bata Jovanović. Internista, koji je završio postdiplomske studije kardiologije u Berlinu, život je posvetio porodici i pacijentima. Iako je imao ponudu da radi u Nemačkoj i Beogradu, ostao je veran rodnom gradu, a svoje znanje i plemenitost nesebično stavio u službu svojim sugrađanima, u čijim sećanjima i danas živi.

Još je, kao đak Šabačke gimnazije, znao da će biti lekar. U intervjuu za „Glas Podrinja“ pod naslovom „Penzionisaće me pacijenti“ (2014), rekao je da se „svaki dobar početak postavlja u detinjstvu i mladosti“, što je, kao i svoje znanje i ljubav prema medicini preneo na stariju kćer, Nataliju.

Na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo zdravlja, odabran je, kao jedini lekar iz Srbije, da ode na usavršavanje u Berlin. Po povratku u Šabac, radio je na Internom odeljenju, gde je jedno vreme bio direktor, a potom i zamenik generalnog direktora, dr Mikice Popovića. U to vreme, krajem osamdesetih, zajedničkim snagama, nabavili su prvi ultrazvučni aparat za pregled srca, koji je tada bio dijagnostička novina.

Bio je prvi lekar koji je otvorio privatnu ordinaciju u Šapcu (1992), koju je opremio aparatima za ultrazvučne preglede, od kojih je jedan specijalizovan za ehokardiologiju sa kolor doplerom i posebnim sondama pomoću kojih mogu da se vide i najsitniji krvni sudovi. Radio je ciljanu prevenciju, pacijentima savetovao adekvatan način života, a lekove prepisivao nakon precizne dijagnoze.
Dr Natalija Jovanović Živković nastavila je porodičnu tradiciju.
- Medicina je za mene bila jedina opcija. Zavolela sam je kao dete, s obzirom da su mi oba roditelja lekari. Mama je mikrobiolog, što mi je u početku bilo zanimljivo, ali me je u školi, na časovima biologije, zainteresovao ljudski organizam. Tata mi je crtao, pojašnjavao, pravio organe od plastelina... Želela sam da postanem lekar koji će, poput njega, raditi sa ljudima, kaže dr Natalija, specijalista opšte medicine.
U Gimnaziji je upisala prirodno-matematički smer da bi se što bolje pripremila za studije medicine. Ništa drugo nije dolazilo u obzir. Jedno vreme je mislila da bi mogla, usput, da završi i Muzičku akademiju, s obzirom da je svirala klavir (završila je srednju Muzičku školu), ali je shvatila da bi to bilo previše. I jedno i drugo podrazumevaju posvećenost. Po završetku fakulteta, ponuđena joj je specijalizacija mikrobiologije, koju je odbila, jer je želela da radi sa pacijentima. Deset godina je radila u ambulanti u Dobriću, a potom je prihvatila savet profesorke i upisala specijalizaciju iz opšte medicine. Za tri godine, koliko traje specijalizacija porodične medicine, kako je zovu izvan granica naše zemlje, završila je dodatne kurseve za ultra-zvuk, između ostalog i ehokardiologiju kod profesorke Bose Vujisić. Ipak, najviše je naučila od svog oca.
- Mnogo vremena sam provela sa njim u ordinaciji i kao student i kao asistent, posebno poslednjih godina. Učio me je svemu što je znao. Od svega što sam usvojila, možda je najvažniji njegov stil rada, pristup pacijentu. Za njega je pacijent uvek bio u pravu, a sam je učio do kraja života. Zaticala sam ga u poznim godinama, sa četrdeset godina iskustva i ko zna koliko pregledanih pacijenta, sa Fiziologijom u rukama, što je osnov medicine.
Dr Natalija radi u Trećoj zdravstvenoj ambulanti Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“. Iako ima mnogo pacijenata, trudi se da svako izađe zadovoljan iz njene ordinacije.
Čitaocima „Glasa Podrinja“ savetuje da se pravovremeno obrate svom izabranom lekaru i da imaju više poverenja u specijaliste opšte medicine, koji imaju celokupnu sliku zdravstvenog stanja pacijenta.
Takođe, važno joj je da je da privatna ordinacija koju je njen otac osnovao pre dvadeset sedam godina, nastavlja tradiciju.

FORMULA ZA ZDRAVIJI ŽIVOT
Nekada je lek u korekciji stila života. U ordinaciji „Dr Bata Jovanović“ lekari savetuju Formulu za zdraviji život koja podrazumeva život bez cigareta, tri kilometra šetnje u toku dana, pet obroka dnevno, gornji pritisak manji od 140, holesterol od 5, a loš holestorol manji 3. Takođe, obim struka kod muškaraca trebalo bi da bude ispod 94, a kod žena manji od 80.


PORODIČNI LEKAR
Specijalista opšte medicine, ili porodični lekar, je onaj od koga sve počinje. On je taj kome se pacijenti prvo obraćaju i koji je obučen da brine o čoveku u celini i leči pacijente svih uzrasta, kao i da rešava sve vrste medicinskih problema. Dobar porodični lekar, koji je predan svom poslu, u mogućnosti je da otkloni 90% medicinskih problema sa kojima se susreće u svojoj ordinaciji. Oni koji imaju svog stalnog porodičnog lekara i sa njim neguju odnos poverenja, zdraviji su, a u slučaju bolesti, lakše se bore sa propratnim teškoćama. Porodični lekar upoznat je sa medicinskom istorijom svojih pacijenata, kao i sa istorijom bolesti članova njegove porodice, sa faktorima rizika za nastanak hroničnih i akutnih oboljenja, što omogućava efikasnije lečenje. Bavi se preventivnim otkrivanjem i sprečavanjem bolesti, a kada je potrebno, upućuje pacijenta kod lekara određene specijalnosti.


LEKARSKA ORDINACIJA „DR BATA JOVANOVIĆ“
Lekarska ordinacija „Dr Bata Jovanović“ uspešno nastavlja tradiciju koju je započeo njen osnivač. Ona je zasigurno više od od uobičajene ordinacije opšte medicine. Bilo da je u pitanju kratkotrajna lekarska pomoć i savet, ili dugoročni plan hroničnog oboljenja, njeni lekari pružaju pomoć svojim požrtvovanim radom, stručnošću i znanjem. Brzo i efikasno rade sve preglede i snimanja koji su neophodni u prostoru u kom postoji dovoljno vremena za razgovor i detaljan pregled. Ordinacija pruža medicinsku negu ne samo pojedinačnim pacijentima, nego i celoj porodici. Pored pregleda u ordinaciji, lekari odlaze u kućnu posetu i pregledaju pacijenta u njegovom okruženju.
Lekarska ordinacija „Dr Bata Jovanović“ pruža usluge kompletnog lekarskog pregleda, postavljanja dijagnoze i propisivanja određene terapije u cilju lečenja. U ordinaciji se može uraditi kompletna ultrazvučna dijagnostika abdomena i male karlice, krvnih sudova vrata, krvnih sudova nogu i ruku (određivanje pedo-brahijalnog indeksa), mekih tkiva vrata i drugih regija, štitne žlezde, dojki, srca, kao i zglobova i mišića.
Pregledi se mogu zakazati na broj telefona: 015 311-233.
M.H.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa