20. februar 2020.20. feb 2020.
Nastavljač porodične tradicije
MILAN LUKIĆ VIRTUOZ NA HARMONICI

Nastavljač porodične tradicije


Otac, stric, brat i ujak su mu harmonikaši. Svoje znanje nesebično deli u svojoj školi harmonike
Virtuoz na harmonici Milan Lukić rođeni je Šapčanin. Svojim darom, talentom i ljubavlju prema ovom instrumentu istakao se na domaćoj i javnoj sceni. Talenat za muziku imao je od koga da nasledi jer su mu otac, stric, ujak i brat harmonikaši.
-Od najranijeg detinjstva u kontaktu sam sa harmonikom. Kada sam imao tri godine dobio sam na poklon malu crvenu harmoniku od koje se nisam razdvajao. Prve muzičke korake naučio sam od mog oca. To me je povuklo da upišem i završim osnovnu i srednju muzičku školu. Da bih proširio svoje muzičke vidike uporedo sa ovom školom bio sam učenik kod čuvenog Ljubiše Pavkovića, koji je u to vreme bio šef Narodnog orkestra RTS-a. On je bio moj uzor. Pored toga nastavio sam samostalno da se usavršavam, istraživajući razne stilove i žanrove da bih nadogradio svoje znanje. Najviše sam radio na tehnici izvođenja na klavirskoj harmonici i tako uspeo da izgradim sopstveni stil. Komponovao sam svojih par kola, snimio ih i objavio na jutjubu – kaže naš sagovornik na početku razgovora.
Kao mlad počeo je aktivno da svira i radi u orkestru sa ocem i bratom, Dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima su prve vezane za klasičnu muziku u Muzičkoj školi „Mihajilo Vukdragović“ u Šapcu. Osvojio je više puta drugo mesto na Republičkom takmičenju za Prvu harmoniku Jugoslavije - Sokobanja. Jedna od najznačajnijih nagrada je iz 2003. godine kada je osvojio prvo mesto u takmičenju za Prvu harmoniku Srbije. Sa šesnaest godina uspeo je da se izdigne u sami vrh i ostvari saradnju sa najpoznatijim šabačkim muzičarima tog vremena. Ubrzo ( 2007. godine) postaje član Grandovog orekestra Mikice Kurtovića. Pratio je mnoge estradne pevače na njihovim nastupima. Između ostalog Snežanu Babić, Ljubišu Stojanovića (Luisa), Ljubu Aličića i Draganu Mirković.
Osim svirke danas stečeno znanje drugima deli u svojoj estradnoj školi.
-U našoj zemlji je narodna muzika nepravedno zapostavnjena. Deca koja idu u muzičku školu nisu u mogućnosti da nauče našu muziku, kao i muziku celog Balkana u šta spada bosanska, makedonska, vlaška, bugarska i rumunska. Taj program se ne uči u školama. Otvorio sam privatnu školu harmonike, kako bi deca iz okoline imala priliku da nauče to što žele. Za sada imam oko petnestak učenika raznih uzrasta. Članovi su većinom deca ali i „zreli“ muzičari. Pored praktičnog učim ih i teorijski deo. Trenutno imam jednog učenika koji je odbranio magistraturu u Rusiji. On savršeno svira klasičnu muziku za šta se i školovao – ističe Milan i nastavlja:
-Moj učenik, Milan Simić osvojio je prvo mesto na Republikom takmičenju u kategoriji pionira 2006. godine u Jagodini. Takođe, još jedan od učenika osvojio je drugo mesto 2017. godine u kategoriji juniora u Jagodini. Decu je potrebno što ranije uključiti u svet muzike. Tad se i sluh razvija, a dete od malena stiče sposobnosti koje su mu neophodne za uspeh u ovom poslu – zaključuje svoj razgovor za „Glas Podrinja“ Milan Lukić.
M.G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa