5. mart 2020.5. mar 2020.
Još dve godine za  preregistraciju oružja
IZMENA ZAKONA USVOJENA U NARODNOJ SKUPŠTINI

Još dve godine za preregistraciju oružja

Narodni poslanici podržali su u skupštinskoj raspravi Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, i istakli da se građanima mora omogućiti dodatni rok za preregistraciju oružja.
Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije rekao je da produženje roka nije sporno, ali da pre svega treba poboljšati planiranje kod donošenja zakona.
-Nije to prvi put da donesemo zakon, a nismo u stanju da ga implementiramo jer nememo administrativnih kapaciteta, ili građani nisu o tome dovoljno obevešteni”, rekao je Stevanović i dodao da treba bolje planirati.
On je istakao da je bolje potceniti moć državnih organa i zainteresovanost građana, pa konzervativno planirati rokove, nego da se svake godine rokovi za ispunjenje obaveza produžavaju.
Poslanik Neđo Jovanović rekao je da će Socijalistička partija Srbije (SPS) podržati zakon imajući u vidu da je reč o 650 hiljada građana koji poseduju 950 hiljada komada dugih ili kratkih cevi i da je u prethodnom roku zaista bilo teško da svi ispune obaveze.
On je dodao da se ipak ne sme dozvoliti ni da se građani zbog stalnog odlaganja, oglušuju o svoje obaveze i da to treba precizirati.
Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić procenio je da skoro milion građana ima oružje i da prethodni rok nije bio realan, naročito jer se prvi put od svih vlasnika oružja tražio i zdravstveni pregled.
Delić je ukazao i da je nepravedno što su mnogi građani koji su nekada, pošto se, kako kaže “održavala Zastava pa se kupovalo oružje koje je bilo i lično i službeno”, u penziju odlazili sa dva ili tri oružja u posedu, danas moraju da plaćaju veliki porez.
Deo njih se odriče i vraća MUP-u oružje koje nikad nije korišćeno, koje je još konzervirano, pa je Delić pitao da l je to po Ustavu jer to ipak privatna imovina dobijena na poklon.
Jedan od predlagača Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista naglasio je da je retko koji predlog imao ovako jednoglasnu podršku.

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa