4. jun 2020.4. jun 2020.
SARADNjA SELA I GRADA

Rekonstrukcija Doma kulture u Štitaru

Dom kulture u Štitaru, odnosno polovina objekta ove nekadašnje kulturne ustanove je izgrađena posle Prvog svetskog rata. Za vreme Drugog je bila spaljena od strane Nemaca, dok je 1958. godine ponovo izgrađena uz njihovu finansijsku pomoć. Deset godina kasnije zgrada je ponovo dorađivana, ali su uslovi rada vremenom dotrajali. Zahvaljujući dobroj saradnji Mesne zajednice Štitar i Grada Šapca nedavno je počela njegova rekonstrukcija.
-Dom kulture služiće kao fiskulturna sala učenicima štitarske škole. Škola će raditi u jednoj smeni imaće multifunkcionalnu sportsku salu, vrtić i trpezariju. Politika da škole budu u jednoj smeni je važna, jer se odnosi na izjednačavanje uslova života u selu i gradu. Od ukupno trinaest škola, pet je već prešlo da radi po režimu u jednoj smeni. Mi imamo najjeftiniju i najefikasniju administraciju u Srbiji, koja nam je omogućila da stvorimo dodatan novac, zbog toga smo u prethodnih 15 meseci investirali 15 miliona evra u infrastrukturu u Šapcu i šabačkim selima- rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom nedavne posete ovom selu i obilasku radova.
-Naše selo je pre Drugog svetskog rata imalo 30.000 knjiga. Svojevremeno smo izvodili Kavaleriju rustikanu (Seosko viteštvo) i pobedili na takmičenju pozoriša Srbije. Štitar je 1940. godine imao doktora, stomatologa i bioskop. Nikada nije bilo bez fudbalskog kluba i folklora. Sve to je nažalost zamrlo kada je ova sala prestala da funkcioniše. Sada nam se ulazala mogućnost da selo ponovo oživi. Imaćemo pozorište i bioskop, novi javni gradski prevoz na svakih 20 minuta. Štitar postaje deo grada – kaže predsednik MZ Dušan Tufegdžić.
U Štitaru je u prethodnim godinama utađeno više infrastrukturnih projekata, između ostalog i put Štitar-Tabanović.
-Skoro smo završili asfaltiranje svig ulica u selu, ostalo je još dve-tri. One će dobiti asfalt u narednih godinu dana. Trenutno privodimo kraju projekat kanalizacije- podvukao je Tufegdžić.
Petar Simić, nastavnik fizičkog vaspitanja u Štitaru kaže da ova kapitalna investicija mnogo znači za razvoj samog sela. Izradom fiskulturne sale kvalitet obrazovanja se podiže na očekivan nivo, i od izuzetnog je značaja kako za nastavnike tako i za đake.
-Ovo je odličan pokazatelj saradnje između sela i grada. Uslovi za nastavu fizičkog vaspitanja su bili u katastrofalnom stanju. U zimskom periodu mi smo održavali nastavu u jednoj preuređenoj trpezariji od 30 kvadrata, a sada dobijamo novu od 300 kvadratnih metara.
Vrednost radova na rekonstrukciji Doma kulture je oko 14 miliona dinara, deset je uložio Grad Šabac, a četiri MZ Štitar.
M.G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa