27. avgust 2020.27. avg 2020.
NOVI I DRUGAČIJI
29. IZLOŽBA MALOG FORMATA U KULTURNOM CENTRU

NOVI I DRUGAČIJI

U Galeriji Kulturnog centra, u petak, 21. avgusta, svečano je otvorena 29. Izložba malog formata. Postavku je otvorila Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.
- Radujem se svakom avgustu zbog ove, najstarije tematske izložbe u Kulturnom centru. Takođe, radujem se što se svake godine pojavljuju novi i mladi, drugačiji umetnici, istakla je direktorka.
Od ukupno 213 radova od 144 autora tročlani žiri u sastavu Veselin Rajović, redovni profesor na akademiji likovnih umetnosti u Zvečanu, Dejan Ulardžić, slikar iz Šapca i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca, za izlaganje je odabrao 73 autora sa 126 radova.
- Činilo nam se da je broj izloženih radova sasvim dovoljan i da zadovoljava neophodan kvalitet ove izložbe, koja je međunarodnog karaktera. Ove godine kao i prethodnih desetak, skulptura polako preuzima primat. Posle dugog većanja, a jednoglasno, dogovorili smo se da nagradu podelimo dvojici autora.
Nagrada je dodeljena Petru Hranueliju, vajaru iz Zagreba za „suptilnu skulpturu od brušenog stakla“ pod nazivom Anđeo stiže i Vladimiru Ćetkoviću, grafičaru i ikonopiscu iz Beograda za „minucioznu i tajanstvenu grafiku“ Zamak ni na nebu ni na zemlji. “Ova dva autora nametnula su se svežinom ideja, sjajnom izradom i neverovatnim zanatskim umećem“, navodi se u saopštenju žirija.
Izložba je otvorena do 31. avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa