27. avgust 2020.27. avg 2020.
Deljenje saveta i iskustva
Predavanje o štetnosti paljenja biljnih ostataka na usevima

Deljenje saveta i iskustva

Veliku štetu poljoprivrednom zemljištu nanosi upravo paljenje žetvenih ostataka,koje je i zakonom zabranjeno. Poljoprivrednicima se permanentno ukazuje na štetnost ovakvog postupanja,kojim se uništava površinski sloj zemljišta i mikro flora,kao važan faktor u stvaranju plodnosti zemljišta
O štetnosti paljenja žetvenih ostataka na poljoprivrednom zemljištu govorilo se na predavanju koje je u petak 21. avgusta 2020. godine održano u prostorijama Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Šapcu. Prisustvovali su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Sektora za vanredne situacije, poljoprivredni proizvođači iz ovog kraja i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.
Na samom početku sve prisutne je u ime Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac pozdravio direktor Miloje Dragojević. Uprkos epidemiji ova Služba nastavlja sa redovnim aktivnostima vezano za edukaciju poljoprivrednika u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, uz poštovanje svih mera koje su naložene od strane Kriznog štaba. Jedna od najvažnijih delatnosti su savetodavni poslovi koji se odvijaju kroz edukaciju poljoprivrednika održavanjem seminara, predavanja, radionica i kurseva. Upravo takvo jedno predavanje održano je na temu štetnosti paljenja biljnih ostataka, jer je ovo doba godine kada je izražena aktivnost poljoprivrednika vezano za tretman biljnih ostataka.
Eminentni stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac, koriste svaku priliku da poljoprivrednicima preporuče pravilnu agrotehniku za đubrenje kultura, kao i da sačuvaju plodnost i humus zemljišta. Nakon obavljenih analiza zemljišta, daju se saveti koja količina đubriva je potrebna za useve. Pravilnim postupanjem poljoprivredno zemljište će se sačuvati i za buduće generacije.
Veliku štetu poljoprivrednom zemljištu nanosi upravo paljenje žetvenih ostataka, koje je i zakonom zabranjeno. Poljoprivrednicima se permanentno ukazuje na štetnost ovakvog postupanja,kojim se uništava površinski sloj zemljišta i mikro flora, kao važan faktor u stvaranju plodnosti zemljišta.
Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga istakao je odličnu saradnju sa nadležnim državnim organima, institucijama i Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Šabac na edukaciji poljoprivrednika o svim temama koje su od značaja za uspešno bavljenje poljoprivredom.
-Danas su prisutni predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i Sektora za vanredne situacije, koji zajedničkim delovanjem i radom sa poljoprivrednicima mogu u velikoj meri popraviti stanje u ovoj oblasti- naglasio je načelnik Upravnog okruga Vladan Krasavac.
Svoje iskustvo o ovoj temi naveo je i poljoprivrednik iz Drenovca Željko Milutinović, koji je prisutvovao predavanju. On je istakao da žetvene ostatke tretira na način koji ne može naneti štetu obradivom zemljištu.
-Paljenje strništa nanosi veliku štetu poljoprivrednom zemljištu, što utiče na njegov kvalitet i za buduće vreme. Šteta se odražava i na životnu sredinu, pa se na ovaj način nanose dve štete- izjavio je Milutinović, koji godinama zaorava biljnu masu, čime se u velikoj meri poboljšava kvalitet obradivog zemljišta. S obzirom da poseduje i farmu svinja, koristi i osoku koju takođe zaorava. Poručuje poljoprivrednicima da biljnu masu zaoravaju, jer na taj način zemljište postaje rastresitije, a i prinosi su mnogo veći
Po rečima stručnjaka ove Službe, Darka Simića paljenje biljnih ostataka nije samo problem u ratarstvu, već i u voćarstvu, nakon orezivanja velikih voćnih zasada.
-Mladi ekolozi Šapca traže način da se ovaj problem u narednom periodu reši. U dogledno vreme će se iznaći lokacija na koju će se sakupljati ta bio masa, od koje će se praviti kompost. Od ovakvog načina tretiranja bio mase imaće veliku korist upravo poljoprivredni proizvođači, jer se bio masa ponovo vraća u poljoprivrednu proizvodnju, naveo je između ostalog Darko Simić i dodao:
-Praksa koja je prisutna na našem području primenjuje se i u Novom Sadu i Prokuplju,što je dobro, jer se naša pozitivna iskustva prenose i u druge opštine.
Spaljivanjem biljnih ostataka stvaraju se temperature i do 800 stepeni Celzijusa, što je izuzetno opasno. Ovim apelom stručnjaci poručuju da se nanosi nemerljiva šteta, kako za ekologiju tako i za agrar.
Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac će i u narednom periodu nastaviti sa praksom održavanja edukativnih aktivnosti.

Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa