27. avgust 2020.27. avg 2020.
Tron u našim težnjama
EMIL NIKOLIĆ, TRENER VK „ŠABAC“

Tron u našim težnjama

Ambicije najviše, borba za oba domaća trofeja. Liga Srbije izuzetno podigla kvalitet. Mnogi su jači nego lani, ali i Šabac ima odgovor. Put do uspeha je samopouzdanje i jak, predan trening. Osetio sam snagu kluba i u telefonskim razgovorima
Problemi sa epidemiološkom situacijom na čitavom Balkanu, Evropi i svetu onemogućili su da čuveni vaterpolo trener EMIL NIKOLIĆ bude gost Šapca tokom pregovora o angažovanju, ali nekada se entuzijazam može naslutiti i samo u glasu iz daljine.

-U razgovoru sa kolegama, nekim igračima koje poznajem, čuo sam mnogo lepih reči o ovom klubu i gradu, a kada smo održavali vezu uprava i ja telefonom, osetio sam entuzijazam i iskrenu želju sagovornika da klub koji je već dostigao visok nivo, dodatno unaprede, podignu, što se meni izuzetno dopalo. Uslovi su izvanredni, te nisam imao mnogo dilema čiju ponudu ću prihvatiti – ističe za „Glas Podrinja“ hrvatski stručnjak.

Do sada, Nikolić, nekada odličan vaterpolista, danas još uspešniji trener, u kolekciji trofeja ima dve titule šampiona Evrope, sa Jugom 2001. i Primorcem iz 2009. godine, kao i LEN kup sa zagrebačkom Mladosti. Uz njih tu su svi trofeji na domaćoj sceni.



Došli ste u novu sredinu, novu ligu, ali naglašavate da su ambicije stare, nepromenjene.
-Igraćemo izuzetno jaku ligu, bilo je promena u ekipi, ali smatram da su novi momci koji su došli, ne samo adekvatne zamene, već imaju potencijal podići ekipu na još jedan novi nivo kvaliteta, naravno u kombinaciji sa starosedeocima. Jeste to mlad tim, ali to ne sme da nam bude izgovor. Želim da se borimo za najviše plasmane, za trofeje u Kupu i ligi, te to želim da prensem na igrače od prvog treninga.
Iste ambicije dele, javno ili skriveno još tri ili četiri ekipe.
-Liga je izuzetno jaka, mnogo je dobrih ekipa. Verovatno da se Radnički izdvaja kao najveći konkurent. Doveli su jako dobre igrače, primetna je žudnja za trofejima u njihovim redovima. Mislim da je izuzetno opasno, u bilo kojem trenutku, otpisati Partizan i Crvenu Zvezdu, a svakako da će velike ambicije uneti i Novi Beograd koji je napravio iskusan sastav od igrača koji znaju osvajati pehare. Biće izuezetno teško biti najbolji u takvoj konkurenciji, ali biće i drugima teško protiv nas. Naše je da radimo, treniramo, ispunjavamo zamisli, a valjda će nas i sreća malo pogledati, jer će odlučivati nijanse.
Koliko ste stigli da upoznate igrače sa kojima ćete sarađivati?
-Upoznajem ih, no početak je bio dovoljan da uvidim izuzetan potencijal. Uz izuzetke Markovića i Vasića, ostali su mladi igrači, a svi imaju reprezentativni potencijal. Posebno apostrofiram našeg golmana Radoslava Filipovića. Pretpostavljam da će posle Tokija doći do smene generacija na golu Srbije i da ima velike šanske da se nametne kao alternativa.

Kup u decembru
Završnica Kupa Srbije za vaterpoliste biće odigrana krajem godine. Učesnici finalnog turnira će se za trofej boriti 28. i 29. decembra u gradu domaćinu koji će biti naknadno određen. Do petog uzastopnog finalnog turnira četiri najbolja tima Srbije, među kojima je i Šabac, deli četvrtfinale zakazano za 12. decembar
Poznato je da Prva Super liga startuje 26. septembra, ukoliko ne bude dodatnih izmena, a raspored mečeva biće poznat posle današnjeg (27.08) sastanka predstavnika klubova gde će biti izvučeni takmičarski brojevi. Ligaški deo traje do 24. aprila, a plej of će najkasnije biti okončan 2. juna 2021. godine.


Imali ste iskustva najvećih uspeha u Evropi. Koliko se vaterpolo promenio od početka ovog veka?
-Jedino što se menja su kriterijumi suđenja, dok u sistemu treniga i taktike velikih izmena nema. Ubrzana je igra, jer je napad skraćen, ali mi smo sastavljali ekipu koja može odgovoriti na najviše zahteve, tako da je sada preostalo da treniramo, ne mnogo, nego pre svega kvalitetno, da igrači budu vredni i sve će biti u redu.
Postoji li posle decenija trenerske karijere još izazov rada u novoj sredini ili to preraste u rutinu vremenom?
-Uvek postoji uzbuđenje i svako može, ako želi, da se usavršava uvek. Trudim se da još napredujem u svom poslu i da pomognem igračima da postanu svetske igračine. Zajedno možemo da napredujemo. Najlepša stvar u sportu je pobeda, ona je baza sreće publike, igrača. stručnog štaba, uprave. Kada se dosegne zadovoljstvo je nagrada za sav uložen trud.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa