15. oktobar 2020.15. okt 2020.
NEOPHODNA NABAVKA RENDGEN APARATA
ZAJEDNIČKA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA I UO DOMA ZDRAVLjA DR DARINKA LUKIĆ

NEOPHODNA NABAVKA RENDGEN APARATA

O izazovima, zaštitnoj opremi, načinu rada i organizaciji kao i o eventualnim problemima govorilo se na zajedničkoj sednici Upravnog odbora Doma zdravlja Dr Darinka Lukić i Opštinskog veća
Od početka epidemije koronavirusom u koceljevačkoj opštini bilo je zaraženo nešto više od sto žitelja. O izazovima, zaštitnoj opremi, načinu rada i organizaciji kao i o eventualnim problemima govorilo se na zajedničkoj sednici Upravnog odbora Doma zdravlja Dr Darinka Lukić i Opštinskog veća. Predsednik veća Dušan Ilinčić izneo je stav da akcenat mora biti na zaštiti svih građana i doslednoj primeni preporučenih mera kako bi ova lokalna zajednica što adekvatnije odgovorila na nove talase epidemije.
Zaštitna oprema namenjena zaposlenima u koceljevačkom Domu zdravlja stiže redovno i u ovoj ustanovi imaju sve što je neophodno. To je potvrdila vd direktorka dr Verica Sofranić.

–Do sada nismo imali nikakvih problema i manjkavosti što se tiče opreme. Maske, rukavice, alkohol, skafanderi za osoblje koje radi u kovid ambulanti dobijamo uredno. Sa radom Kovid ambulante počeli smo odmah jer smo imali jednu potpuno odvojenu lamelu zgrade gde je bilo ATD i nismo morali ništa da radimo osim da instaliramo zvono na vratima. Tako da smo mogli odmah da počnemo sa radom i radi se u dve smene od 7-22 sata- rekla je dr Sofranić.
Ipak, na ono što nedostaje ovoj zdravstvenoj ustanovi i na šta se ukazuje već godinama unazad podsetio je dr Veran Đuranović.

–Treba razmišljati o rendgen aparatu. Do sada je bilo pokušaja da se obezbedi radiolog zajedno sa drugim opštinama. Međutim, to se nije dogodilo. Ali, mislim da u tom pravcu treba ići kada pričamo o virusu. Možda nabaviti mobilni aparat. Činjenica je da će, ako bude novog talasa, šabačka bolnica biti preopterećena. Mi nemamo pravo na radiologa a pitanje je šta će biti u narednom periodu. Ali, i kada prođe kovid, neophodna je dijagnostika. U današnje vreme moguće je mejlom slati snimke lekarima u bilo koju drugu ustanovu što je na korist svih pacijenata. Na žalost, u 21.veku mnoge ustanove nemaju potrebnu dijagnostiku. Mi imamo tu brzu orjentaciju, ono što možemo odmah da odradimo kada nam se jave pacijenti,a li ne možemo da uradimo i rendgen pluća. U aktuelnoj situaciji ključan je snimak pluća- izjavio je dr Đuranović i dodao da niko ne zna niti može da prognozira šta će se dešavati u narednom periodu.

VEĆI BROJ VAKCINA PROTIV GRIPA
Prvog oktobra počela je vakcinacija protiv sezonskom gripa. U koceljevački Dom zdravlja stiglo je 700 doza, oko 150 više u odnosu na prethodnu godinu. Prema rečima nadležnih svi građani koji su bili zainteresovani primili su vakcinu tako da je za samo nešto više od nedelju dana ova količina upotrebljena. Da li će biti obezbeđene dodatne količine za sada nije sigurno ali u ovoj zdravstvenoj ustanovi veruju da će se i to dogoditi ukoliko interesovanje pacijenata bude veliko.


-Ko je mogao da pretpostavi da ćemo imati pikove u letnjem periodu? Mislim da je zdravstveni sistem Srbije do sada dobro odgovorio na ovu epidemiju. Epidemiolozi su uradili odlično svoj posao i sada je red na virusolozima da daju svoj maksimum. Ali, ja se plašim pandemijske psihijatrije- zaključio je lekar koceljevačkog Doma zdravlja.
Govoreći o neohodnosti funkcionisanja rendgen aparata predsednik veća je podsetio da u Domu zdravlja Dr Darinka Lukić postoji jedan, stari ali upotrebljiv.

–Ali, specijalisti neće da čitaju snimak zato što ne odgovara njihovom oku. Radiolozi su veoma traženi. Najveći problem je nedostatak stručnih ljudi i onda se suočavamo sa njihovim ucenjivanjem, traženjem velikog novca za angažovanje. Jer imaju toliko posla inače da mogu da biraju šta će da rade. Bilo je više pokušaja da se iznađe rešenje ali bezuspešno. Nadam se da ćemo to prevazići i da ćemo ipak naći način da rešimo problem- poručio je Ilinčić.

Članica veća Radmila Pimić ocenila je da je u trenutnoj nepovoljnoj situaciji ovo idealna prilika da se svi resursi kojima raspolaže celokupna lokalna zajednica aktiviraju te da se obezbedi aparat i stručnjak.
–Koceljeva treba da ima nešto što je nekada imala. U današnje vreme da ona to gubi i da nema dijagnostiku i lekara je strašno. Ovo je sada idealna prilika da se traži pomoć sa svih strana- zaključila je Pimić.

POŠTOVANjE MERA ZAŠTITE OD PRESUDNE VAŽNOSTI
Odgovarajući na pitanje Radmile Pimić o uticaju uvođenja ili relaksiranja mera zaštite na rast odnosno pad broja obolelih od Kovida-19 dr Veran Đuranović je ocenio da je to bilo posebno značajno kod prvog talasa u kojem je opština Koceljeva imala samo četiri zaražena stanovnika.
–Tada je u naš kraj došao veliki broj povratnika iz zapadnih zemalja u kojima je virus već buktao. U tom periodu policija je odradila sjajan posao i mislim da je njihova aktivnost i uključenost u ceo proces spasao Koceljevu. Moglo je da bude veliko žarište u Draginju da je bilo drugačije. Ja sam još u februaru mesecu imao 4-5 pacijenata sa pneumonijama- istakao je dr Đuranović i dodao da još uvek ima dosta nejasnih stvari kada je reč o ovom virusu.

Predsednik veća smatra da su svi oni koji su poštovali i primenjivali preporučene epidemiološke mere i osnovne principe zaštite do sada kroz epidemiju prošli lagodnije, te da su imali manje šanse da se zaraze. On je na zajedničkoj sednici sa UO Doma zdravlja ocenio da je saradnja sa Zavodom za javno zdravlje Šabac kao i bolnicom bila veoma dobra te da je uvek bilo dovoljno testova.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa