14. januar 2021.14. jan 2021.
Čitaj da bi živeo
Biblioteka šabačka

Čitaj da bi živeo

„Susret sa dobrom knjigom može izmeniti sudbinu duše.“, M. Prevo
Povodom obeležavanja 65 godina Odeljenja za decu Biblioteke šabačke, gradski hram knjige priredio je izložbu „U knjigama živi pamet, 2. dopunjeno izdanje“ koja će narednih mesec dana biti za javnost.

-Srećni smo što proslavljamo jubilej Dečjeg odeljenja naše ustanove. To nije praznik samo za nas bibliotekare, već i za sve mališane koji dolaze. Kroz našu izložbu deca mogu da se upoznaju sa knjigama i koliko je važno da čitaju. Sve mališane će dočekati i video obraćanje naših najpoznatijih dečijih pisaca koji će pored rođendanske čestitke ukazati na to zašto je važno družiti se sa knjigom - rekla je Aleksandra Erdevički Tomić.

Ovogodišnja, rođendanska, postavka je sačuvala osnovni koncept i elemente izložbe od pre pet godina čiji su autori bibliotekari ali uz nekoliko bitnih dopuna.

Istorijatu i funkciji knjiga, koje su predstavljene na deset veselo osmišljenih tabli, pridodat je deo o raznovrsnim aktivnostima, radionicama i mnogobrojnim programima Odeljenja za decu od prethodno obeleženog jubileja.

Izložbu je bez prisustva publike, zbog trenutne epidemiološke situacije, otvorila Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, Sara Gligorić, nekadašnja članica mnogobrojnih bibliotečkih radionica i Luka Vitorović, pesnik i kantautor za decu.



-U Vladičanski dvor Biblioteka je svečano došla u oktobru 1955. godine sa posebnim odeljenjem za pionire. Usledilo je 65 godina trajanja, tradicije, korak po korak. Kada se prisetim prvog susreta sa Bibliotekom bilo je to kada sam imala šest godina. Od tada sam strastveni čitalac i veoma se rastužim kada neko kaže da ne čita. Smatram da je to kao da se ne smejte, ne živite. Svako od nas je istinski čitalac, samo neki još uvek nisu pronašli svoju omiljenu knjigu. U vreme kada nam je kretanje ograničeno knjiga i čitanje nam pružaju najzanimljivija putovanja. Dete koje čita će postati čovek koji misli - poručila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa