
Izmrzavanje pšenice
Ovaj period u kome ocenjujemo kondiciono stanje pšenice je period kada sagledavamo dešavanja u melioraciji i predsetvenoj pripremi koje su se desile u toku jesenji. Prvim utiscima stanja na njivi kada ne možemo ništa da reagujemo je da se organoleptički ustanovi stanje no ono može da nas navede na postojeće stanje i šta možemo da očekujemo u toku vegetacije. Dakle, vreme setve kao početni momenat u vegetaciji može da u ovom momentu kaže sve a to je da odnos količine vode u ćeliji kao i sinteza organske materije ugljenih hidrata i masti u čvoru bokorenja i njeno očuvanje od niskih temperature u period kada je prisutan mraz i niske temperature.
Dakle, moramo reći da veća količina vode u momentu niskih temperature stvara u međućelijskom prostoru led, što dovodi da oštre ivice stvorenog leda u istom zapravo povređuju okolne ćelije što dovodi do propadanja čvora bokorenja.
Kao zaključak, propadanje biljaka ne nastaje usled iscrpljivanja i gladovanja biljaka, u biljnim organima ima dovoljno ugljenih hidrata, već od posledica narušavanja normalnog prometa materija i energije i odnosa pojedinih procesa u biljci. Savet je ne izbegavati optimalne rokove setve strnih žita jer u tom periodu se dešavaju biohemihski procesi koje omogućuju samoj biljci da se spremi za surovi zimski period niskih temperature i da ga bezbolno prođe bez bojazni izmrzavanja i umanjenja prinosa.
Dakle, moramo reći da veća količina vode u momentu niskih temperature stvara u međućelijskom prostoru led, što dovodi da oštre ivice stvorenog leda u istom zapravo povređuju okolne ćelije što dovodi do propadanja čvora bokorenja.
Kao zaključak, propadanje biljaka ne nastaje usled iscrpljivanja i gladovanja biljaka, u biljnim organima ima dovoljno ugljenih hidrata, već od posledica narušavanja normalnog prometa materija i energije i odnosa pojedinih procesa u biljci. Savet je ne izbegavati optimalne rokove setve strnih žita jer u tom periodu se dešavaju biohemihski procesi koje omogućuju samoj biljci da se spremi za surovi zimski period niskih temperature i da ga bezbolno prođe bez bojazni izmrzavanja i umanjenja prinosa.
Dipl.ing Darko Simić
Najnoviji broj
24. april 2025.