11. februar 2021.11. feb 2021.
Testera nije presekla uspomene
DESETAK GODINA OD SEČE ŽAKIĆA GRMA

Testera nije presekla uspomene

Nastavljač poznate doseljeničke porodice Žakića, koja vodi poreklo iz Bačke, Mladen, svedoči da su pod hrastom starim više od 300 godina, čiji veliki panj se nalazi baš u njegovom dvorištu, Nemci u kaznenoj ekspediciji streljali dedu Dušana. Jedna od anegdota kaže da je na ovom mestu Gavrilo Princip proveravao svoju veštinu u gađanju iz pištolja, pre nego što je ubio Ferdinanda u Sarajevu
Danas je veliki panj, beleg života u dvorištu Mladena Žakića na domak Šapca, svojevrstan trag postojanja hrasta, starog više od 300 godina, koji je dugo bio znak raspoznavanja čitavog ovog kraja u ulici Gavrila Principa broj tri na periferiji grada. Priča se da je stablo bilo ostatak guste mačvanske hrastove šume, zvane Kitog, koju su svojevremeno isekli i stabla izvezli u Austriju radi pravljenja furnira. Posle dužeg samovanja i ovaj grm je morao biti posečen, jer su njegove krhke i duge grane ugrožavale bezbednost saobraćaja na putu Šabac-Tabanović koji i danas prolazi u neposrednoj blizini.

PROLAZNOST ŽIVOTA
Porodica Mladena Žakića doselila se u Mačvu 1890. godine iz Bačke, odnosno sela Stari Sivac. To su danas, kako kaže naš sagovornik tri kuće, koje zauzimaju prostor nedaleko od šabačke pijace “Bandera” i pružnog prelaza, kraj puta Šabac-Tabanović. Mladenov pradeda, zvao se isto kao i on. Dedu Dušana streljali su Nemci u kaznenoj ekspediciji 1941. godine, a otac Tomislav, umro je pre nekoliko godina. Sada u kući živi sa suprugom Tanjom i sinom Veljkom.

Dugo je zubu vremena odolevalo ogromno hrastovo stablo u njihovom dvorištu, ali su i njega morali da poseku, pre desetak godina. Od tog ogromnog drveta ostao je samo veliki panj, svedok brojnih uspomena, koje su žive i prenose se s kolena na koleno, uz svojevrsne dodatke, da bi bile zanimnjivije i duže trajale.

MLADEN ZAKIĆ SA SINOM KRAJ OGROMNOG STABLA


- Hrast vodi poreklo iz hrastove šume koja je ovde nekada bila gusta i ljudi su se u njoj skrivali od Turaka. Vreme je učinilo svoje i on je ostao sam, kao “vuk samotnjak”. Grane su bile ogromne, kao uostalom i stablo. Morali smo da ga posečemo jer je ugrožavao saobraćaj kraj obližnjeg puta. Nema sumnje da je bio simbol jednog vremena. Po njemu se čitav kraj zove Žakića grm. Pod ogromnom krošnjom rođene su mnoge ljubavi. Živelo se lagodno i veselo, ali pod starim hrastom su Nemci streljali mog dedu Dušana, koji je sahranjen na obližnjoj njivi. Jedna od anegdota govori da je ovde boravio i Gavrilo Princip, pre nego što je izvršio atentat u Sarajevu, kaže Mladen.
U prilog verodostojnosti ovog poslednjeg svedočanstva našeg sagovornika ide i činjenica da danas ulica u kojoj se nalazi njegova kuća nosi ime Gavrila Principa.

HRABROST BABE MILICE
Mladen posebno ističe hrabrost svoje bake Milice. Kaže da je ona bila “žena hajduk”. U to doba ( Drugi svetski rat) postojao je Zakon da svo drveće u blizini grada treba iseći. Baka Milica je podsetila vlasti na njihovo obećanje da sve što rađa neće dirati. Hrast je rađao žir, ali je ipak doživeo sudbinu da bude posečen.

Danas je veliki panj, beleg života u dvorištu Mladena Žakića na domak Šapca, svojevrstan trag postojanja hrasta, starog više od 300 godina, koji je dugo bio znak raspoznavanja čitavog ovog kraja u ulici Gavrila Principa


Kada bi neko nešto prodavao, “znak raspoznavanja” je bio Žakića grm. Tako su prodate obližnje kuće i placevi. Danas je čitavo naselje, gusto naseljeno. Ima tu ili u neposrednoj blizini dosta pogona različitih preduzeća i prodavnica mešovite robe. Svi oni kažu da se nalaze kod Žakića grma iako ogromnog starog hrasta više nema.

Ostao je samo veliki panj u dvorištu Mladena Žakića i dosta nezaboravnih uspomena koje nedvosmisleno svedoče o postojanju starog stabla hrasta koji je upisan u geografsku karteu Srbije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa