11. februar 2021.11. feb 2021.
Eco Plate
Dobar i odgovoran izbor

Eco Plate

Budućnost usklađena sa prirodom počinje u Šapcu. Ekološki tanjir, posuđe za nove generacije
Poneseni idejom da doprinesu očuvanju životne okoline i mišlju da još jedna “prvina” krene iz Šapca, porodice Živković i Vujanović početkom ove godine pokrenule su distribuciju tanjira koji se mogu pojesti. Šabački “UNITEX TRADE” doo - ogrananak “Eco Plate” je firma sa namerom da na našem tržištu plasira proizvode široko rasprostranjene na tlu Evrope, Amerike i Bliskog istoka.

S tim u vezi, tanjiri od pšeničnih mekinja, u Srbiji, prvo bi se mogli naći u renomiranim restoranima etno, domaće, vegan kuhinja, hotela, ketering kompanija, dok će kasnije prodaja biti proširena na sve one koji omaju visoko razvijenu svest o zaštiti životne sredine.



-Oslanjajući se na inovativni proces proizvodnje posuđa i ambalaže na biološkoj osnovi, patentirana je tehnologija koja omogućava proizvodnju biorazgradivog posuđa za jednokratnu upotrebu od održivih organskih sirovina, poput pšeničnih mekinja, kukuruznih mekinja, nusproizvoda manioke, morskih algi. Mi smo se bazirali na pšenične mekinje, pa je i glavna linija proizvoda potpuno biorazgradivo posuđe za jednokratnu upotrebu od komprimovanih pšeničnih mekinja- objašnjava Marjeta Vujanović, ispred šabačkog “Eko Platea” i dodaje:

-Naše posuđe napravljeno je od komprimovanih prirodnih pšeničnih mekinja. Savršeno je za posluživanje toplih i hladnih jela. U slučaju dužeg kontakta sa tečnim obrocima, posebno sa toplim supama, miris i ukus mekinja može blago prodreti u obrok, ali to nije neprijatan osećaj. Podseća na sveže pečeni hleb.

Može se koristiti za posluživanje toplih i hladnih jela, a kasnije se može pojesti kao proizvod bogat mineralima, proteinima i vlaknima. Ukus je sličan široko popularnim lanenim pločicama, koje se mogu pronaći u svim prodavnicima zdarave hrane, ali, ukoliko niste raspoloženi za takav dodatak obroku, ovim tanjirima možete nahraniti životinje ili ih preraditi u đubrivo


Posuđe od mekinja i vode pri obradi na visokim temperaturama poprima željeni oblik, ali i čvrstinu i otpornost na temperaturne razlike. Može se koristiti za posluživanje toplih i hladnih jela, a kasnije se može pojesti kao proizvod bogat mineralima, proteinima i vlaknima. Ukus je sličan široko popularnim lanenim pločicama, koje se mogu pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane, ali, ukoliko niste raspoloženi za takav dodatak obroku, ovim tanjirima možete nahraniti životinje ili ih preraditi u đubrivo.

Za budućnost
-bez plastičnih tanjira
-bez hemisjkih tečnosti za pranje posuđa u restoranima
-za čistu prirodu nakon izleta i ulice nakon velikih manifestacija
-za tanjire sa kojih niko pre vas nije jeo


-U odnosu na posuđe za jednokratnu upotrebu napravljeno od plastike i papira, odnosno napravljeno od materijala i tehnika koje imaju negativan uticaj na našu životnu sredinu, naš proizvod se može kompostirati u roku od samo 30 dana- tvrdi Vujanovićeva i navodi da čak i mnogi tzv. “eko proizvodi” zapravo i nisu toliko ekološki prihvatljivi, jer u velikom broju slučajeva organski materijal od kojeg su napravljeni zahteva obradu koja uključuje velike količine vode, hemikalija i energije.

Budi svestan i savestan potrošač
-Biti svestan potrošač zahteva bar malo osnovnog znanja o tome kako se stvari prave i od čega se prave. Uzmimo za primer papirnu čašu. Za papirnu čašu zbog samog materijala od kojeg je napravljena većina potrošača u Srbiji bi reklo da je ekološki prihvatljiva, ili bar manje štetna od plastične čaše. Međutim taj papir je napravljen od drveća, a papirna industrija koristi ogromne količine vode, hemikalija i energije. Potom, papirna čaša ili tanjir ne može biti napravljen od recikliranog papira, a šolja ili tanjir koji se koriste za posluživanje hrane se ne mogu reciklirati jer je njena površina presvučena tankim plastičnim ili voštanim filmom da bi izdržala tečnost- navodi Marjeta Vujanović i zaključuje da su svest i znanje ključne stavke u donošenju pravih i odgovornih izbora.


-Polistireni i jednokratna pakovanja od polistirena se ne recikliraju. Stiropor se spaljuje i proizvodi gasove staklene bašte ili se baca na deponije, odakle se onda ispira u mikroplastiku, koja ulazi u našu pijaću vodu, a potom u sve organizme. Sa druge strane, kilogram proizvoda od pšeničnih mekinja ukupno generiše oko 1,3 kg CO2, dok funkcionalno uporediva masa široko korišćenih polistirenskih pločica ili šolja za jednokratnu upotrebu generiše ukupno 8,5 kg CO2- kaže Marjeta Vujanović.



Uporedna studija uticaja na životnu sredinu, ljudski život i prirodne resurse nedvosmisleno ide u prilog proizvodu od pšeničnih mekinja. “Eko Plate” posuđe su zbog toga idealan izbor za vaše proslave i izlete, ali i za široku upotrebu u ugostiteljstvu. -Koristeći biorazgradive tanjire, serviramo čistiju i zdraviju budućnost- tvrde u “Eco Plateu”.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa