8. april 2021.8. apr 2021.
“Šizino” ždrebe čeka svoje ime
RADOST U PORODICI ŽIVANA BANOVCA IZ BANOVOG POLjA

“Šizino” ždrebe čeka svoje ime

“Dama” iz Engleske, poklon ergele “Bela griva”, posle dugog čekanja i više neprespavanih noći donela je prinovu koju svi članovi porodice neguju i čuvaju kao oči u glavi
Kobila She Is a Lady, što u prevodu znači Dama, a Mačvani su je zbog navodnog temperamenta prozvali “Šiza”, koju je ergela “Bela griva” kupila u Engleskoj, dospela je 2017. godine, zahvaljujući jednom prijateljstvu u štalu Vlade Banovca i njegovog oca Živana u Banovo Polje. Posle dugog čekanja, domaćini su obradovani “Šizinom” prinovom, koju će “krstiti” Vladina devojka.
- Kobila mi je poklonjena pod obećanjem da je ždrebna. Čekanje se odužilo ali se na kraju isplatilo. Poslednjih noći, pred Šizino ždrebljenje nismo spavali. Kada se oždrebila i sve prošlo u najboljem redu našoj sreći nije bilo kraja. Ko god je tih dana svratio u našu kuću nije otišao bez časti, kaže Vlada.
Radost u ovoj maloj i skromnoj seoskoj porodici je utoliko veća ako se zna da su u njoj predhodne četiri generacije gajile konje, a Banovci nikada nisu bili bez ovih plemenitih životinja. Vladin pradeda je sa konjem Fantazom prešao Albaniju. Ovi ali i veliki broj drugih Mačvana su vatreni zaljubljenici u galopere.
“Otac” mlade dame, koja bezbrižno skakuće oko svoje “mame”, okružene neizmernom srećom i radošću svih ukućana, a posebno Vladinom pažnjom je pastuv Znegat iz Australije.
- Uveren sam da je to dobra kombinacija. “Šiza”, kako je svi oslovljavamo nije tako “nestašna”. Šta više veoma je mirna i pažljiva “majka”. Mi se trudimo da joj pomognemo, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, kaže Vlada, veliki zaljubljenik i dobar poznavaoc konjičkog sporta, milujući svoju ljubimicu.
Nema sumnje, čuvaju ih kao oči u glavi.
- U ne toliko širokom dvorištu, uradili su mali padok, gde nameravaju da puštaju “Šizu” i njeno ždrebe, koje još čeka ime. Uradiće i nekoliko drugih manjih objekata za prihvat konja. Sve u svemu nameravaju da nastave putem predaka i pažljivo prate i učestvuju u svemu što se dešava u konjičkom sportu.
“Šizino” ždrebe, nameravaju da poklon ergeli “Bela griva”, kad za to dođe vreme, isto onako kako je Vlada kobilu dobio na poklon.
- Korona je delimično uskratila naše radosti i uzbuđenja na trkačkoj stazi. Uveren sam da će to brzo proći, a u međuvremenu mi se snalazimo kako znamo i umemo, dodaje ovaj mladi zaljubljenik u konjički sport, naglašavajući da će ljubav sve pobediti.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa