22. april 2021.22. apr 2021.
Ljubav prema poeziji
Gradsko takmičenje racitatora

Ljubav prema poeziji

Jedna od najstarijih manifestacija u našoj zemlji. Trajanje duže više od pola veka obavezuje da se nastavi kontinuitet. Učesnici sa radošću govorili nove stihove i uživali u lepoti poezije. Finalo veče Gradskog takmičenja recitatora zakazano za petak, 23. april
-Ponosna sam što smo ove godine uspeli da organizujemo Gradsko takmičenje recitatora, uprkos pandemiji. Ono što me je obradovalo je to što deca koja vole, cene umetnost, recitovanje i kulturu govora su sa velikom željom i upornošću uticala da se takmičenje održi. To je bio podstrek i za nas da se potrudimo, jer protekle godine nismo bili u mogućnosti da realizujemo planirano - kaže za naš list organizatorka Branka Todorović o najstarijoj smotri recitatora.
-Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u našoj zemlji. Trajemo više od pola veka i to nas obavezuje. U dogovoru sa Savezom amatera Srbije, organizatorima okružne i republičke smotre smo se složili da je veoma važno da se nastavi kontinuitet.

Pobeda lepe reči
Epidemiološka situacija uticala je na broj učesnika, ali istinski zaljubljenici u poeziju vredno su se pripremali i bili deo smotre, naglašava Branka.
-Najmlađi uzrast (kategorija od prvog do četvrtog razreda osnovne škole) je otvorio takmičenje, a sledio ih je srednji uzrast ( od petog do osmog razreda) i srednjoškolci. Trudili smo se da poštujemo sve mere, te su učesnici imali unapred određenu satnicu i raspored izlaska na scenu. Prilagodili smo se situaciji. Okolnosti su tako zahtevale, a publika nije prisustvovala takmičenju. Ono što nije izostalo je emocija. Kao posebnost istakla bih da su takmičari bili ujednačeni, te nismo imali kao ranije jedno dete koje briljira. Nedostajala im je priprema koja je ove godine izostala usled prelaska na onlajn nastavu i nedostatka neposrednog kontakta sa učiteljima, nastavnicima.

Carstvo emocija
Izmenjene okolnosti takmičare su nagnale da više promišljaju o odabiru pesma, te je kreativnost bila vodilja.

U najmlađem uzrastu učestvovalo je 30 takmičara, a u finale se plasiralo 10 odabranih.
Jakov Prodanović (OŠ „Janko Veselinović“), Petra Marković (OŠ „Majur“), Tijana Savatić (OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ Prnjavor), Rastko Tomić (OŠ „Nikolaj Velimirović), Mihailo (OŠ „Janko Veselinović“), Strahinja Savić (OŠ „Majur“), Milica Lukić (OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ Prnjavor), Jovana Đekić (OŠ „Vuk Karadžić“), Iskra Jovanović (OŠ „Vuk Karadžić“), Marta Ikodinović (OŠ „Janko Veselinović“).


-Pozitivno je to što su deca otkrila nove pesme, autore i nisu „kopirali“ jedni od drugih. Za pohvalu su i nova tumačenja poezije, što me kao organizatora posebno raduje. Kada se bira pesma za takmičara treba uzeti u obzir, ne samo njegov uzrast, već i senzibilitet - pojašnjava Branka i dodaje da je ljubav prema poeziji bila ključna tokom takmičenja.
-Emocija radosti je bila dominanta. Verujem da je svima bilo potrebno da se vrate u normalne tokove. Prethodnih godina mogli smo da primetimo da je želja za pobedom bila nešto jača i nosila je dozu nervoze. Sada tog opterećenja nije bilo. Verujem da je tome doprinelo to što nastavnici i roditelji nisu bili prisutni i deca nisu morala da se nose sa očekivanjima drugih. Recitovali su zbog sebe i ta lepota dečje duše bila je očigledna. Sa lakoćom su izgovarali stihove, oslobođeni i srećni što su imali priliku da ponovo budu na sceni. Žiri je prijatno iznenadio najmlađi uzrast, te se od njih očekuje da stasaju u istinske poklonike lepote govora i poezije. Kraj radne nedelje rezervisan je za najbolje takmičare kada će pokazati svoje recitatorsko umeće - zaključila je Branka.
Finalno veče Gradskog takmičenja recitatora zakazano je za petak, 23. april u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra, bez prisustva publike.



Srednjeg uzrasta 10 učesnika plasiralo se u finale.
Milica Nendadović (OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ Prnjavor), Nađa Trkulja (OŠ „Janko Veselinović“), Maša Krstić (OŠ „Nikolaj Velimirović“), Anđela Komanović (OŠ „Janko Veselinović“), Nevena Ilijašević (OŠ „Nikolaj Velimirović“), Lana Lazić (OŠ „Nikolaj Velimirović“), Andrej Ristivojević (OŠ „Nikolaj Velimirović“), Janko Tomić (OŠ „Nikolaj Velimirović“), Adrijan Đorđević (OŠ „Nikolaj Velimirović“) i Lazar Mijatović (OŠ „Majur“).


Stručni žiri činile su profesorka književnosti Živadinka Veselinović, predsednica, profesorka književnosti Miljana Čolić i glumica Olivera Guconić.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa