1. jul 2021.1. jul 2021.
Spona sporta, kulture i trajanja
Sastanak realizatora projekta TRAVEKU u Gradskoj kući

Spona sporta, kulture i trajanja

Tradicionalne sportske discipline deo nacionalnog bića, njihovo spajanje, spaja ljude i kulture. Promocija tradicionalnih veština dobrobit i za olimpijske sportove. Projekat doprinos turizmu. RK „Vitez“ jedini kolektiv iz Srbije u ETSGA
Brojne evropske i neevropske države baštine različite forme rvanja koji su deo njihovog kulturnog nasleđa i predstavljaju jedan od temelja nacionalnog bića. Borba za očuvanje i promociju tradicionalnih sportova dovela je do spajanja klubova iz Francuske, Grčke, Španije, Rumunije i Srbije, u cilju negovanja i promocije tradicionalnih sportova, te je kroz mrežu kooperacije nastao projekat TRAVEKU (Korišćenje tradicionalnog rvanja kao medijuma kulturnog turizma i lokalnog razvoja u cilju razmene iskustava, programa i strategija promocije).
Tokom tri dana u Šapcu gostovali realizatori Projekta iz Grčke i Francuske, uz sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave i Rvačkog kluba „Vitez“, učesnika u projektu, posetili su i Seoske igre, gde je jedna od disciplina bila rvanje u koštac.
- Cilj projekta je povezivanje nacionalnih i reginalnih organizacija koje imaju sportsku bazu, a koje su poštovane zbog svog rada na polju tradicionalnih sportova i igara, koji će podeliti svoja iskustva u primeni strategija i programa u ovoj oblasti sa lokalnim organizacijama, sa praktičnim iskustvom u promociji tradicionalnih sportova i igara kroz svoje programe i događaje - naveo je Elisijadis Babis, predstavnik Grčke i kluba „Diogenis i Kaladentra“ iz Seresa, kolektiva koji je i lider samog projketa.

"Glas Podrinja"


Sport i kultura imaju brojne spone koje vredi ojačati na dobrobit spajanja ljudi, uvereni su gosti.
-Povezivanjem ljudi iz različitih delova Evrope kroz sport, naše rvanje, ali i druge tradicionalne veštine, omogućuje i kulturnu saradnju. Festivali tradicije imaju snagu da ujedine ljude i približe kulture različitih naroda. Kroz ovaj projekat mi težimo upravo tome - izjavio je Gij Žauen, gost iz Francuske i predsednik Evropske asocijacije za tradicionalne sportove i igre.
Šabački Rvački klub “Vitez” jedini je predstavnik Srbije u Evropskoj asocijaciji tradicionalnih sportova .
-Možemo biti ponosni što je jedan manji kolektiv kao što je “Vitez” okupio goste iz Evrope i što je prepoznat kao neko ko može da doprinese realizaciji projekta. Kroz seminare i različite festivale zajedno težimo da popularizujemo narodno rvanje i na taj način upoznamo i mlade sa disciplinom koja čuva tradiciju i nasleđe jednog naroda, a istovremeno je rvanje u koštac značajno jednostavnije, te ima mogućnost da privuče mlade, a iz te baze bi se mogao crpeti kvalitet za olimpijske stilove našeg sporta - rekao je Marko Panović, nekadašnji rvač i sadašnji član Gradskog veća zadužen za sport posle prvog sastanka realizatora TRAVEKU projekta priređenog u Gradskoj kući.
Prijem za zvanice upriličio je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić apostrofirajući da je sam projekat više od sporta.
-Kroz tradicije različitih država pronađene su zajedničke tačke koje su tradicije Evrope i projekti poput ovog imaju veliki kulturni i turistički potencijal. Mi smo bogati narodnim višebojem i mišljenja sam da je potrebno organizovati objedinjen Festival gde bi predstavili sve segmente narodne tradicije, od sporta, preko narodnih igara, veština, narodne kuhinje. To je nekada bilo oličeno u Mišarskom višeboju i trudićemo se da kroz obnovu te manifestacije promovišemo svima i na taj način narodnu tradiciju našeg podneblja - istakao je predsednik Skupštine Grada Šapca.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa