29. jul 2021.29. jul 2021.
KONFERENCIJA GRADSKOG ODBORA EVROPSKE ZELENE PARTIJE

Veliki broj zagađivača vazduha u Šapcu

“Građani su uglavnom, zbog dima koji je vidljiv, kao izvor zagađenja targetirali fabriku mineralnih đubriva. Međutim, tu postoji i više drugih postrojenja koja mogu ispuštati različite hemijske materije u vazduh” rekao je dr Dejan Pavlovć, predsednik GO EZP
Zagađenje vazduha je bilo tema konferencije Gradskog odbora Evropske zelene partije, održane danas. Takođe je bilo reči i o merama koje se mogu primeniti da se smanji zagađenje tokom grejne sezone.
-Fabrika “Eliksir” je ugrađivala nove filtere i podizala visinu dimnjaka, međutim, ubrzo po ponovnom započinjanju rada građani su mogli da vide da se ponovo po gradu vije beli dim koji izlazi iz njihovog dimnjaka. Žalbe dobijamo od nedelje ujutru. Mi smo odmah reagovali, da bi podstakli i druge institucije da rade svoj posao, pa smo to prijavili Republičkoj ekološkoj inspekciji, rekao je dr Dejan Pavlović predsednik Gradskog odbora Evrospke zelene partije.

Kako je objasnio, procedura za prijavljivanje inspekciji je da prvo mora da se obrati Ministarstvu, koje zatim obaveštava lokalnog ekološkog inspektorka koji se potom najavljuje prijavljenoj kompaniji i tek onda odlazi kod njih.

Podsetio je da su pre par godina pokrenuli akciju “Za Šabac bez smoga” koja je usmerena prvenstveno ka industrijskim zagađivačima u Istočnoj radnoj zoni.

Podrška Jadru protiv “Rio tinta”
-Zajedno sa udruženjima Podrinski antikorupcijski tim i Ne damo Jadar u aprilu smo podneli Ustavnom sudu inicijativu da se preispita ustavnost Uredbe Vlade Republike Srbije kojom se proglašava prostorni plan posebne namene Jadar kojim je definisano kako će izgledati to područje na kom je planirano otvaranje rudnika litijuma kompanije “Rio Tinto”. Ustavni sud se tim povodom još nije oglasio. Uredba je, na nezakonit način, taj prostorni plan proglasila kao plan nižeg ranga. Na sednici Skupštine Grada Loznice usvaja se prostorni plan Grada koji će biti izmenjen tako da u sebe uvrsti ono što se nalazi u tom prostornom planu područja posebne namene. To je presedan da se plan višeg ranga usklađuje sa planom nižeg ranga. To je kršenje propisa Republike Srbije i pokazatelj da država ne radi u interesu građana nego svetske kompanije koja će, otvaranjem rudnika, doneti uništenje cele Zapadne Srbije, a i šire. Mi ćemo se pridružiti meštanima i u četvrtak od 9.00 časova ćemo organizovati protest ispred Skupštine Grada Loznice, rekao je dr Dejan Pavlović.


-Građani su uglavnom, zbog dima koji je vidljiv, kao izvor zagađenja targetirali fabriku mineralnih đubriva. Međutim, tu postoji i više drugih postrojenja koja mogu ispuštati različite hemijske materije u vazduh. Među njima se ističe fabrika “Aksinta” koja proizvodi veštačke smole i oslobađa suspstancu stiren. Nadam se da će se situacije sa “Eliksirom”, kada se uhoda postrojenje, regulisati i da ćemo moći da se bavimo i drugim zagađivačima i utičemo na njih da smanje zagađenje, rekao je dr Pavlović.

Individualna ložišta su značajni zagađivači vazduha. Dr Pavlović ističe da bi besplantan priključak na gasovod omogućio da se manje sagorevaju ugalj i drva, a više gas kao ekološki prihvatljiviji, mada je krajnji cilj prelazak na obnovljive izvore energije.

-Stvari za koje smo se zalagali da se urade da bi se smanjilo zagađenje vazduha, posebno u toku grejne sezone, a to je da se omogući besplatan priključak na toplovod i gasovod za sva fizička lica, deo od toga je omogućen. Priključak na toplovod je besplatan, a priključak na gasovod je jeftiniji nego što je ranije bio, ali u nekim gradovima Srbije je i jeftiniji, tako da postoji prostora da on još pojeftini, odnosno da bude besplatan. Na 200 kilometara gasovodne mreže moguće je priključiti 10.000 domaćinstava, a priključeno je samo 3.000, naveo je dr Pavlović.

Istakao je kao veoma dobru odluku Vlade Srbije da se pomogne domaćinstvima slabijeg imovnog stanja da budu energetski efikasnija i da je to bio jedan od njihovih predloga.

-Izveštaj Batuta za 2019. godinu je naznačio Šabac kao grad u kome treba unaprediti monitoring zagađujućih materija u vazduhu. Stoji dalje naš zahtev da se unapredi mreža mernih stanica i da se poveća broj zagađujućih supstanci koje se mere. Prema izveštaju evropske agencije za zaštitu životne sredine PM čestice su odgovorne za oko 15.500 smrti u Srbiji, odnosno toliko ljudi umre od zagađenja vazduha. U PM čestice spada i bilo koja prašina, a štetan je i polen, posebno ambrozije, rekao je dr Pavlović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa