26. avgust 2021.26. avg 2021.
Priča o Maratonu i njegovom rekorderu
Promocija knjige o Miloradu Rajšiću

Priča o Maratonu i njegovom rekorderu

Prebirali smo po dokumentima, novinama, sećanjima. U doba kada nije bilo interneta, ostali su podaci koji nisu uvek dostupni. Trudili smo se, kada je završena priča o Rajšiću maratoncu, shvatio sam da nedostaje i deo o sportskom radniku Miloradu Rajšiću, a potom i o porodici Rajšić i tako je postala opširnija, no i kompletnija od prvobitne ideje - naglasio je Ivan Kovačević, novinar i autor knjige
Knjiga “Savski vuk Milorad Rajšić i porodica Rajšić” predstavljena je javnosti u sali Sokolskog doma. O delu koje obuhvata sećanje na karijeru nekadašnjeg plivača maratonca govorili su autor Ivan Kovačević, Rajšićevi prijatelji Dragan Filipović i Ljuba Jeličić, kao i sam Milorad Rajšić.
- Da mogu još bih plivao, ali mi zdravlje to ne dopušta, ova knjiga je moj oproštaj od sporta. Voleo sam sve sportove, plivanje i boks ipak više od drugih. Maraton je moja ljubav, mladost i nešto što će biti deo mene dok sam živ. Svi koji ruše taj događaj, to je njihova sramota. Plivanjem sam odavao počast žrtvama Krvavog marša. Plivao sam u njihovu čast i za moje Šapčane koji su me uvek bodrili. Kada se približim starom mostu dobijem dodatnu snagu - rekao je Rajšić, rekorder po broju pobeda na ovoj sportskoj manifestaciji.

Drugi primerak knjige
Izrada knjige je, kao što smo napomenuli trajala nekoliko godina, a zapravo su stvorena dva dela. Prvi je izgledao potpuno drugačije, sadržajno i vizuelno, ali se dogodio peh.
-Dogodio se kvar računara i kompletan hard disk je izbrisan, samim tim i dokument o kome govorimo, te smo krenuli od početka i ideju realizovali u drugačijem formatu – navodi autor Ivan Kovačević.




Knjiga je nastajala više godina, a prikupljanje podataka je bilo istinski izazov.
- Prebirali smo po dokumentima, novinama, sećanjima. U doba kada nije bilo interneta, ostali su podaci koji nisu uvek dostupni. Trudili smo se, kada je završena priča o Rajšiću maratoncu, shvatio sam da nedostaje i deo o sportskom radniku Miloradu Rajšiću, a potom i o porodici Rajšić i tako je postala opširnija, no i kompletnija od prvobitne ideje - naglasio je Ivan Kovačević, novinar i autor knjige.
Knjigu čini više segmenata, posvećenih biografiji, sportskom radu Rajšića, odnosno posebni osvrti na plivački karijeru i maraton Trku mira gde je ostvario najzapaženije uspehe.
-Šabac je sportski grad, međutim nijedna manifestacija u istoriji nije privukla pažnju deset i više hiljada ljudi osim plivačkog maratona. Ovo je knjiga koja govori i o tome kako je plemenita ideja čiji je jedan od pokretača bio i Milorad, zahvaljujući i njegovom angažmanu prerasla vrlo brzo nivo lokalnog i postala međunarodno značajna. Miloradova sećanja su i sećanja na rast i razvoj Trke mira – naveo je Dragan Filipović.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa