17. mart 2022.17. mar 2022.
Nova savremena bolnica na novoj lokaciji
PROJEKAT IZGRADNjE NOVOG OBJEKTA

Nova savremena bolnica na novoj lokaciji

Predložena lokacija za izgradnju nove Opšte bolnice nalazi se u zoni PC III, gradski poluprsten, oivičena je ulicama Hajduk Stanka sa istočne i Gavrila Principa sa jugozapadne strane, dok je na severnoj strani granica parcele zaštitini pojas železnice. Novi bolnički kompleks je projektovan u kapacitetu od 600 postelja na ukupno 74 hiljade metara kvadratnih korisnog prostora
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete šabačkom naselju Majur, izjavio je da će naš grad dobiti potpuno novu bolnicu na novoj lokaciji, sa novom opremom. U izgradnju i opremanje nove bolnice biće uloženo 50 miliona evra.

Realizacija Projekta rekonstrukcije i dogradnje kompleksa Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac je u punom zamahu. Konzorcijum firmi koje su angažovane za izradu projektne dokumentacije uspešno realizuje projektne zadatke. Posle završenog snimanja postojećeg stanja objakata, izvršenih analiza i iskazanih realnih potreba, pristupilo se izradi Generalnog projekta. Urađena su varijanta rešenja, analiza novog prostora uz saglasnost menadžmenta obe ustanove, a potom i studija izvodljivosti i ekonomske isplativosti.

U veoma kratkom roku će Generalni projekat biti dat Revizionoj komisiji na saglasnost. Posle dobijanja saglasnosti kreće se u izradu idejnih rešenja.
Izradom Generalnog projekta postavljena su konceptualna rešenja objekata Opšte bolnice i Doma zdravlja Šabac.

Predložena lokacija za izgradnju nove Opšte bolnice nalazi se u zoni PC III, gradski poluprsten, oivičena je ulicama Hajduk Stanka sa istočne i Gavrila Principa sa jugozapadne strane, dok je na severnoj strani granica parcele zaštitini pojas železnice (lokacija gde se nalazi Stočna pijaca).
Postojanje infrastrukture i neposredna blizina brzih saobraćajnica i budućeg auto puta i novog mosta, su opredelili lokalitet.

Novi bolnički kompleks je projektovan u kapacitetu od 600 postelja na ukupno 74 hiljade metara kvadratnih korisnog prostora koncipiranog po najvišim internacionalnim standardima za moderne bolnice. Obezbeđena je funkcionalna komunikacija na svim nivoima između celina i maksimalan komfor za pacijente u dvokrevetnim sobama.

Predviđeno je komplento instaliranje nove medicinske opreme i ostalog mobilijara. Takođe, implentiran je koncept savremenog korišćenja energije za grejanje, hlađenje i ventilaciju, kao i efikasan sistem funkcionisanja bolničkih servisnih službi.

Glavni objekat bolničkog kopleksa smešten je u središnjem delu trougaone parcele, označen sa „A“. U funkcionalnom i prostornom smislu podeljen je na 4 celine i to blokove A0, A1, A2 i A3.
Blok A0, bruto površine 9.595 metra kvadratna zamišljen je kao centralna zona koja istovremeno spaja i razdvaja dva bolnička bloka, A1- hirurški i A2-internistički. Ispod bloka A0 predviđena je i podzemna garaža bruto površine 9.752 metra kvadratna. U prizemnom delu objekta A0 sa jugozapadne strane smešten je glavni ulaz u bolnicu, u kome se nalazi centralni hol i prijemni pult za otvaranje istorija bolesti i daljim usmeravanjem pacijenata.

Novi bolnički kompleks je projektovan u kapacitetu od 600 postelja na ukupno 74 hiljade metara kvadratnih korisnog prostora koncipiranog po najvišim internacionalnim standardima za moderne bolnice


Objekat A1 spratnosti Po+P+8 (podrum + prizemlje + 8 spratova), bruto površine 25.842 metra kvadratna i zamišljen je kao Hirurški blok sa prijemom za urgentno zbrinjavanje sa obezbeđenim adekvatnim saobraćajnim i pešačkim pristupom. Objekat A2 spratnosti Po+P+5 (podrum + prizemlje + 5 spratova), bruto površine 16.621 metar kvadratni, zamišljen je kao internistički blok sa obezbeđenim pristupom iz ulica Gavrila Principa. Objekat A3 spratnosti Po+P+4 (podrum + prizemlje + 4 sprata), bruto površine 6.318 metara kvadratnih zamišljen je kao poliklinički blok. U prizemlju se nalazi dečija poliklinika sa posebnim ulazom, kao i poliklinička dijagnostika ostalih specijalnosti.

Veza sa polikliničkom dijagnostikom ostvarena je preko objekta A0, kroz centralni hol kao i sa dijagnostikom sa hiruškog bloka. Na ostalim etažama bloka A3 nalaze se internističke i hirurške ambulante i fizikalna terapija. Služba za pedijatriju smeštena je u polikliničkom bloku, zbog razdvajanja dece od odraslih pacijenata i ostvarivanja brze veze sa dečijim ambulantama.

U objektu „B“ spratnosti Po+P+1 (podrum + prizemlje + 1 sprat) bruto površine 2.100 metara kvadratnih smeštena je Služba za infektivne bolesti, u prizemlju ambulantni deo a na spratu stacionar.

U objektu „V“ spratnosti Po+P+2 (podrum + prizemlje + 2 sprata) bruto površine 3.540 metara kvadratnih smeštena je Služba za psihijatriju. Objekat je vizuelno i fizički odvojen od ostalih delova kompleksa. U prizemlju je smeštena dnevna bolnica i ambulante a na spratovima stacionar, koji je razdvojen na muški i ženski deo. Predviđeno je posebno ograđeno dvoriše koje ima terapijsku namenu za pacijente.

Dom zdravlja Šabac po ovoj varijanti konceptualnog rešenja ostaje na staroj lokaciji. U objektima Doma zdravlja koji se nalaze u ulicama Vojislava Ilića i Prote Smiljanjića i u pridodatom kompleksu Hirurškog bloka, posle rekonstrukcije i adaptacije prostora, biće smeštene sve službe.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa