24. mart 2022.24. mar 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

GRADONAČELNIK ŠAPCA DR ALEKSANDAR PAJIĆ O PROJEKTIMA
KOJI ĆE PROMENITI GRAD

Šabac kakav građani zaslužuju

“Bolnica će biti za 22. vek i nešto što naši građani zaslužuju. Očekujem da radovi na izgradnji počnu početkom sledeće godine. Obećali smo našim sugrađanima da će grad uraditi otvorene bazene i, kao i sve ostalo što obećamo, mi držimo reč. Novi most će biti završen do kraja ove godine. Gotovo je već oko 70 odsto radova na njemu. Napravili smo konkurentnu privredu i ko želi da posluje na teritoriji Šapca mora da bude konkurentan i sa platom” kaže gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u Majuru najavio da će Šabac dobiti potpuno novu bolnicu. Iako se u prethodnom periodu pričalo o rekonstrukciji Opšte bolnice, stručnjaci koji su radili na projektu procenili su da će mnogo jeftinije i brže biti izgrađen potpuno nov objekat. Grad je za ovu namenu opredelio plac na Kamičku.

Ovaj projekat bio je povod za razgovor sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem o ne samo ovoj temi, nego i drugim stvarima važnim za grad, a koje se tiču svih građana koju žive na području Šapca.

Čitaoci „Glasa Podrinja“ imali su priliku da se prvi upoznaju sa projektom nove bolnice. Koliko je ovaj projekat zahtevan i kada se može očekivati početak radova na novom objektu?
-Radi se, svakako, o jednom od najkapitalnijih projekata koji će biti realizovani u Šapcu. Sredstva koja je Republika predvidela za novu bolnicu su 50 miliona evra. Poređenja radi, toliko je koštalo i „Dedinje 2“, koje je otvoreno pre nekoliko dana, a koje je jedno od najmodernijih kardiovaskularnih klinika u Evropi, kao i Klinički centar u Nišu. Grad za izgradnju daje lokaciju na Kamičku, gde se sada nalazi stočna pijaca, a površina parcele je nešto više od 4 hektara.

Dom zdravlja će preći u sadašnji hirurški blok, koji će pre toga biti potpuno rekonstruisan. Uradiće se nova laboratorija i sve službe će biti na jednom mestu. Preostali prostor na kom se sada nalazi Opšta bolnica biće vraćen u posed grada.

Nova bolnica biće opremljena i novom opremom i aparatima. Umesto sadašnjih 30.000 kvadratnih metara, koliko su objekti sadašnje Opšte bolnice, nova će imati 74.000 kvadratnih metara, kako bi se ispoštovali svi svetski standardi. Posteljni fond će biti neznatno uvećan, umesto 575 mesta imaće 600, a takođe neće biti mnogo povećan ni broj zaposlenih. Dodatni kvadrati omogući će veću komociju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Bolnica će biti za 22. vek i nešto što naši građani zaslužuju.
Očekujem da radovi na izgradnji počnu početkom sledeće godine.

Ranije je već bilo reči o kompleksu otvorenih bazena čija izgradnja je planirana za ovu godinu.
Primetno je da su na lokaciji predviđenoj za ovu namenu već urađeni neki pripremni radovi. Hoće li Šapčani ovog leta moći da uživaju u novom sadržaju?

-Obećali smo našim sugrađanima da će grad uraditi otvorene bazene i, kao i sve ostalo što obećamo, mi držimo reč. Sigurni smo da će bazeni biti završeni do početka kupališne sezone, odnosno do 1. jula. Imaćemo jedan veliki sportski kompleks u okviru kog će biti zatvoreni bezen, sportska hala „Zorka“ i tri otvorena bazena. Imaćemo jedan olimpijski bazen 50 sa 25 metara, jedan 25 sa 15 metara i jedan dužine 12 metara za malu decu. Biće urađene i tribine sa 850 gledališnih mesta. Bazen će biti osvetljen i unutrašnjom i spoljašnjom rasvetom i verujem da će biti jedan od najlepših bezena u Srbiji.

Sve će biti plaćeno iz budžeta grada, jer smo zahvaljujući dobrom poslovanju i upravljanju budžetom uspeli da, bez ikakvog zaduživanja, izdvojimo nešto više od 300 miliona dinara za ovu namenu. Verujem da će se na bazenima dnevno okupljati između 3.000 i 4.000 ljudi. Ovo je nešto što je Šabac trebao da ima mnogo ranije.

Razmišljamo i o drugoj fazi, koja bi podrazumevala mini akva park, kako bi posetioci, a posebno porodice, mogli da imaju sadržaj za celodnevni boravak u ovom kompleksu.

Rekordna prodaja parcela u Industrijskoj zoni
-Prošle godine smo imali rekordnu prodaju parcela u Industrijskoj zoni, gde će investitori otvoriti nove fabrike i nova radna mesta. Zluradi su i netačni navodi da će grad poklanjati investitorima zemlju. Svaki metar zemljišta u Industrijskoj zoni je prodat. Najveći kupac u prošloj godini je bio kineski “Mint” koji je kupio ukupno 21 hektar i za to platio 1,5 milion evra u budžet grada. Tim sredstvima se finansiraju dalji infrastrukturni radovi u Industrijskoj zoni i ona se širi, što je preduslov za dolazak novih investitora u narednom periodu.
“Mint” završava svoju prvu fabriku od 30.000 kvadratnih metara. Tamo se posao već našli neki sugrađani, a veće zapošljavanje će biti od septembra, kada zvanično počinje proizvodnja. Oni počinju i izgradnju druge fabrike na parceli pored ove na kojoj je izgrađena prva.


Tema o kojoj se najviše pričalo prošle, a nastavlja se ove godine, jesu saobraćajnice koje će Šabac spajati sa Rumom, odnosno Beogradom i Novim Sadom na jednoj strani, a Loznicom na drugoj. Da li se sve odvija predviđenim tempom?
-Radi se na eksproprijaciji zemljišta kroz sela kuda je trasirana brza saobraćajnica. Radovi od Prnjavora prema Loznici su počeli, a očekujemo da se uskoro završi i eksproprijacija na ovom delu koji prolazi preko teritorije Šapca u dužini od oko 34 kilometra. Verujem da će sugrađani biti zadovoljni cenom koju će dobiti za zemljište. Država je za ovu namenu izdvojila značajna sredstva.

Novi most će biti završen do kraja ove godine. Gotovo je već oko 70 odsto radova na njemu. Očekujem da će u drugoj polovini naredne godine biti pušten saobraćaj na auto-putu Ruma – Šabac. Odlazak do Beograda i Novog Sada će biti kvalitetniji i brži. Kod odabira lokacije za novu bolnicu smo takođe gledali to da bude blizu auto puta i praktično će biti na minut od novog mosta, tako da će najteži pacijenti, kojima treba zbrinjavanje u Beogradu ili Novom Sadu moći u najkraćem roku da stignu na lokaciju.

Pored ovih velikih infrstrukturnih projekata u gradu se rade i oni manji, ali ipak značajni za svkodnevni život građana. Ove godine je i pre početka sezone bilo građevinskih aktivnosti.
-Mnogo smo radili na rekonstrukciji, ali i na izgradnji novih putnih pravaca. Mnoge ulice su sređene. Parkovi su dobili dečja igrališta. Na više mesta u gradu su postavljene teretane na otvorenom, kao i sadržaji za igru dece. Naša obaveza prema deci je da im stvorimo adekvatne uslove za odrastanje.

Prošle godine smo zasadili i više od 500 sadnica novog drveća. Nešto od toga je urađeno u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali grad ozelenjavamo i iz sredstava gradskog budžeta.

Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine grad je sarađivao na još nekim projektima. Čišćene su divlje deponije, a da li je nešto rađeno i po pitanju čistijeg vazduha u gradu Šapcu?
-Saradnja sa Ministarstvom je dobra i, između ostalog, pomogli su nam da očistimo 11 divljih deponija, što je oko 10 odsto od ukupnog broja onoga što smo nasledili. Borićemo se i dalje da to rešimo.

Kada je kvalitet vazduha u pitanju, u poslednjih nekoliko meseci nismo imali probijanja dozvoljenih vrednosti zagađenja vazduha u Šapcu. Većina privrednih subjekata ima odgovoran pristup zaštiti životne sredine. Pre svega, mislim na kompaniju „Eliksir“ koja je u svoje postrojenje ugradila prečistače, odnosno perače vazduha, u koje je uložila više od 3 miliona evra To je dodatno uticalo na smanjenje parametara koji se mere.

Na značajno višem nivou je i odgovornost građana. Bilo je dosta priključaka na gasovod i toplovode, čime je dosta smanjen broj individualnih ložišta, koja su, po procenama stručnjaka, najveći zagađivači vazduha u zimskom periodu.
Vazduh u Šapcu je znatno čistiji nego pre dve godine.

Na koji način će grad pomagati korisnicima mera socijalne zaštite?
-Jedna od najkrupnijih stvari koje smo uveli tokom 2020. godine jeste besplatan prevoz gradskim autobusima za sve od 65 i više godina. Ta mera je naišla na odobravanje svih. Na ovaj način 25.000 naših najstarijih sugrađana može da koristi javni prevoz na celoj teritoriji Šapca koliko god to žele i da ih ništa ne košta. Trudili smo se da preko privatnog partnera “Duga Petlovača” obezbedimo i kvalitet usluge.

Od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja smo ove godine dobili oko 12 miliona dinara za finansiranje potreba primalaca socijalne zaštite. Sredstva će biti upotrebljena na lične pratioce za decu sa smetnjama u razvoju, na personalne asistente za odrasle sa invaliditetom i za dnevni boravak za odrasle sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama.

Grad izdvaja oko 275 miliona dinara za socijalnu zaštitu na godišnjem nivou i iz budžeta finansiramo šest prava i dvanaest usluga i po tome smo jedna od vodećih lokalnih samouprava u Srbiji. Trudimo se da merama obuhvatimo širok spektar ljudi kojima je potrebna socijalna zaštita i da nikome ne izostane potrebna podrška.

Podaci Filijale Šabac Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da nezaposlenost u Šapcu nikada nije bila manja. Šta grad još može da uradi da se ona još više smanji i da zaposleni imaju veće plate?
-Zvanično je u Šapcu nezaposleno nešto više od 5.000 ljudi. Spektar ponude radnih mesta je sve veći. Zbog mogućnosit izbora porasle su i plate. Imaćemo podizanje novih proizvodnih pogona u Industrijskoj zoni i ove i sledeće godine. Očekujemo da zbog toga dođe do još većeg smanjenja nezaposlenosti i većeg povećanja plata. Građani će moći da biraju firmu i prema stepenu stručne spreme, svom znanju i zalaganju, da imaju plate kakve zaslužuju. Napravili smo konkurentnu privredu i ko želi da posluje na teritoriji Šapca mora da bude konkurentan i sa platom.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa