7. jul 2022.7. jul 2022.
Povratak kući posle tri decenije

Povratak kući posle tri decenije

VLADAN MATIĆ, NOVI TRENER RK METALOPLASTIKA

Povratak s koferom punim snova

Povratak kući. Ugovor do kraja sezone uz moguće produženje. Posvećen taktici i detaljima. Važno je da ekipa igra planski i da to navijači osete. Nijanse odlučuju u izjednačenom prvenstvu. Nema velikih obećanja. Razumevanje igrača i stručnog štaba osnovni preduslov dobrih rezultata
Prvo se „pričalo po gradu“, potom su stigle potvrde od relevantnijih izvora i na kraju je glasina od pre tri nedelje postala lepa realnost za sve ljubitelje rukometa u Šapcu, pre svih navijače Metaloplastike. U narednoj sezoni ekipu će predvoditi nekadašnji selektor Srbije i Mađarske, igrač kluba, čovek sa internacionalnim iskustvom, Vladan Matić. Plavi dres je skinuo 1993. zamenivši ga crveno belim Crvene Zvezde, a 2022. ponovo je obukao majicu sa dobro znanim grbom na srcu.

-Ukazala se prilika, želeo sam da budem sa ocem i bratom, kada se javio Slaviša i tako je počela da se razvija ideja o angažovanju. Dugo sam van srpskog rukometa, nisam bio u toku sa detaljima, no kroz razgovor sam shvatio da je to još jedan izazov na koji želim odgovoriti. Posle 29 godina dobio sam priliku da se vratim kući, znači mi mnogo poverenje i podrška ljudi koje sam dobio u rodnom gradu i nadam se da ću opravdati očekivanja – ističe u prvom obraćanju nekadašnje krilo više klubova u Srbiji, Mađarskoj i krilo reprezentacije Jugoslavije.

Pripreme od 25. jula
Metaloplastika će pripreme za narednu sezonu startovati 25. jula u Šapcu. U narednim danima biće utvrđen tačan plan rada. Moguće je angažovanje još jednog ili dva igrača ukoliko se ukaže povoljna prilika uz već potpisan ugovor sa Kostom Petrovićem. Prvenstvo startuje 17. septembra. Liga je ponovo ujedinjenja, čini je 14 klubova, a izmenjen je plej of sistem koji će odmah biti po nokaut principu.


Od prve informacije da će Vladan Matić preuzeti Metaloplastiku kod svih navijača su porasle ambicije u narednoj sezoni. Ponovo su se probudili snovi o tituli, međutim novi šef stručnog štaba „spušta loptu“ naglašavajući da je put do pehara dug i da isti cilj ima mnogo ekipa u predstojećoj, po svemu sudeći, vrlo izjednačenoj sezoni.

-Ne volim da obećavam rezultate i nije to nikakav alibi, već činjenice. Vojvodina je dugo neprikosnovena, iako su im otišli neki važni igrači nesumnjivo će sastaviti kvalitetan tim za koji će sve osim titule biti neuspeh. Dinamo se pojačava, Škrbić je došao u Crvenu Zvezdu i sigurno to angažovanje govori o visokim ambicijama i ove ekipe, Partizan će imati mlad i vrlo kvalitetan tim, Radnički je doveo Vuka sigurno sa ozbiljnim ambicijama. U takvim okolnostima nema obećanja uspeha, ali ima borbe da se postigne nešto veliko. Jedan Željko Obradović je došao u Partizan i u prvoj sezoni nije osvojio ništa, nemoguće je nešto tako značajno obećati, jer isto žele i drugi.
Jedan od najvažnijih uslova prilikom razgovora o preuzimanju šabačkog tima bila je mogućnost video analize igre ekipe i rivala. Uz uobičajen trening, izuzetno važan deo pripreme je posmatranje igre protivnika, gde je svaki detalj važan.

Ponovo u opremi sa grbom matičnog kluba


-Video analiza je za mene jedan od najvažnijih segmenata u trenerskom radu. Ne znam kakav je bio sistem rada do sada, tek ću se upoznati sa tim, međutim igrači mogu očekivati analizu protivnika do najsitnijih detalja. Na neke treninge će dolaziti kao u školu, sa sveskom i olovkom. Važim kao trener detaljista i svaki korak doslovno može biti presudan za realizaciju zamišljenog. Biće dovoljno vremena za analizu i pripremu rivala. Važim za trenera koji nije ni preterano strog, ali ni blag, važno mi je da se igrači i ja razumemo na pravi način, jer je to put do uspeha.
Neretko se u radu u Mađarskoj i Sloveniji susretao sa situacijom u kojoj su ekipe izjednačene i sve plediraju na visok plasman. Kada nema jasnih razlika u kvalitetu odlučuju nijanse i sistem rada od prvog treninga na pripremama do poslednjeg kola.

-Potrebno je tempirati formu na pravi način, ali sve zavisi koliko se trener i igrači razumeju u radu. Svakako da ekipa ne može na poečtku funkcionisati perfektno, no kako odmiče sezona mora da napreduje. Naravno, preduslov je da prihvati, razume i da može realizovati ideje koje trener ima, jer u suprotnom ako nema saglasja ni rezultati ne mogu biti u skladu sa očekivanjima. Želim da naši navijači vide tim koji, kako kažu, ima glavu i rep. Broben i brz rukomet je lep, ali najvažnije je da vide svoju ekipu sa idejom, sistemom igre, organizovanu ekipu koja ima odgovor na svakog rivala. Naravno, uvek doza sreće igra važnu ulolgu, no na nju ne možemo da utičemo, na pomenuto pre toga možemo.

Ugovor je potpisan do kraja sezone. Rukovodstvo kluba je želelo Matića na duži vremenski period, međutim on je insistirao da jedna sezona da smernice, a ukoliko obe strane budu zadovoljne, neće biti problema da se saradnja produži.

Kažić ostaje u klubu
Matić neće menjati stručni štab, poznaje saradnike i zajedno će raditi i u predstojećem periodu. Miodrag Kažić nije više trener prvog tima, ali ostaje deo Metaloplastike.
-Kažić je dao veliki doprinost u osvajanju Kupa. Mi nismo bili u potrazi za novim trenerom, već se ukazala prilika za angažovanjem velikog imena, no bili smo zadovoljni radom Kažića i on ostaje u klubu, radiće sa mlađim kategorijama – rekao je direktor kluba Slaviša Stojinović.


-Imao sam loše iskustvo prilikom rada sa reprezentacijom Srbije posle potpisivanja ugovora na duži vremenski period. Godinu dana je optimalan rok u kome možemo procenti da li je sve prema planu. U prethodnom klubu takođe sam ugovor potpisao na godinu dana, a ostao sam osam i po godina kao trener. Ukoliko se to desi i sada, biće dokaz da radimo dobre stvari u Šapcu što nam je zajednička želja.
Kroz godine i decenije u inostranstvu Matić nije bio u prilici da detaljnije prati svoj matični klub. Pratio je tabelu, rezultatski napredak, a sada sledi upozvanje sa detaljima. Pristalica je principa mladog tima, ali ne i potpunog oslanjanja na mladu ekipu.

-Ekipu sam za sada upoznao kroz snimke, a detaljnije upoznavanje sa kvalitetima i mogućnostima tek sledi. Što se tiče mladih igrača, svakako ih imam u vidu, a kroz pripreme će pokazati koliko mogu. Važno je da prihvate ulogu i budu spremni da iskoriste vreme na parketu, bez obzira da li igraju pet ili 55 minuta. Želimo zadovoljavajući rezultat zbog čega nije moguće kompletan teret preneti na mlade igrače očekujući uspeh. Računam na sve rukometaše koji su tu, svakom ću videti kvalitet i u skladu sa tim pronaći mesto u timu. Radeći u Sloveniji uspeo sam da izvedem mnoge mlade igrače koji su sada oslonac izuzetno kvalitetne reprezentacije. Biće sjajno ukoliko se mnogo mladih nametne i pozitivno iznenadi sve, pa i mene.

Uz sve rezultatske ambicije, novi trener je pred sebe postavio još jedan cilj za koji se nada da će ostvariti i koji nije želja samo Matića kao trenira, već i Matića kao nekadašnjeg igrača Metaloplastike i navijača ovog kluba.

-Metaloplastika je najuspešniji srpski klub svih vremena i kroz istoriju je stvarala odlične igrače, generacije kvalitetnih igrača, međutim uvek imam osećaj kako su svi razjedinjeni. Želim da Metaloplastika bude tačka njihovog okupljanja. Svako kome je klub isitnski u srcu može znanjem i iskustvom doprineti. Učiniću sve da igrama, rezultatima, pristupom ujedinim sve ljubitelje plavih na putu ka zajedničkom uspehu.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa