8. decembar 2022.8. dec 2022.
Oproštaj kao mogući preobražaj
PREDSTAVLjENA 27. KNjIGA POEZIJE DRAGANA ĐURANOVIĆA

Oproštaj kao mogući preobražaj

„Opraštanje je moćan dar koji nam nudi mogućnost da se preobrazimo. Kraj je samo iluzija, jer preobraženi imamo priliku za novi početak“
U Kulturnom centru u Šapcu u utorak je predstavljena zbirka poezije Oproštaj, Dragana Đuranovića, pesnika iz Šapca.

Oproštaj je 27. Đuranovićeva knjiga. Obraćajući se publici, autor je istakao da se već oprostio od ljubavne, potom poezije za decu, a sada i od refleksivne, što znači, od poezije uopšte.

- Danas je sve izgubilo vrednost. Poezija je postala, nažalost, nebitna. Pogledajte kuda ovaj svet ide. Zato želim da se oprostim od promovisanja svoje poezije. Dok se nešto ne promeni na bolje, ne vraćam se, a da bih se vratio, moram najpre otići, poručio je autor.

Uz prigodnu muziku, stihove iz ove i prethodnih autorovih pesničkih knjiga, kazivala je studentkinja Katarina Tadić.

O dometima poezije Đuranovića, kao i o poslednjoj knjizi, govorili su Slavica Topić, profesor srpskog jezika i književnosti i Dragan Filipović, novinar i književnik iz Šapca.

- Rolerkoster emocija i doživljaja, kako biva i u životu. Kako se bližimo kraju zbirke, bura se stišava, stiže se do odgovora „čak ne znajući pitanja“. Stiče se utisak da su turbulentna vremena donela mudrost lirskom subjektu. I preostaje još samo jedan korak, a to je oproštaj. Opraštanje je moćan dar koji nam nudi mogućnost da se preobrazimo. Kraj je samo iluzija, jer preobraženi imamo priliku za novi početak, rekla je profesorka Topić.

Dragan Đuranović je rođen ‘69 godine u Obrenovcu. Od ‘72 živi u Šapcu. Radi u MUP-u Srbije, PU Šabac. Poeziju piše od ‘84 godine. Za 26 godina napisao je 27 poetskih knjiga.


Prema rečima Dragana Filipovića, Đuranović se uvrstio u red zavičajnih savremenih poetskih stvaralaca.

- Osim što je, po svoj prilici, nenadmašan u broju objavljenih knjiga poezije, Đuranović se u red odabranih pesnika ovog podneblja izborio i višeslojnošću svojih tematskih opredeljenja i sadržaja. Od usklika mladosti, ljubavi, snoviđenja kao stremljenom vidiku i izboru, do sagledavanja života u svim njegovim menama, uvek se opredeljujući za otvorenost smislu i radosti, do ovih, pri kraju, pesimističkih i gorkih saznanja da, i pored gubitaka u bitkama, nikada nije priznao poraz u ratu, a ipak osetio prazninu.

Na video-bimu su prikazani delovi iz sedam recenzija napisanih za ovu knjigu.

Nakon poetske večeri, autor je odgovarao na pitanja posetilaca.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa