15. februar 2023.15. feb 2023.
Foto: SC Bušido

Foto: SC Bušido

OCR trke, poseban izazov i zadovoljstvo

Da li ste spremni za izazov?

Pripadnici Ministarstva odbrane, MUP-a, SAJ-a, tradicionalno učestvuju u OCR trkama, ali one nisu samo privilegija snaga bezbednosti, što ih čini privlačnim za sve one koji žele da testiraju sebe i svoje mogućnosti
Adrenalin, uzbuđenje, mentalni i fizički izazov, savladati prepreke i pobediti sebe. Da li vam nešto od ovoga zvuči poznato i blisko? Ukoliko vam prva asocijacija nije život, onda ste sigurno upoznati sa konceptom OCR trka (Obstacle Course Racing) koje su proteklih godina veoma popularne u Srbiji, Iako su prve organizovane pre više od tri decenije u svetu.

Trke sa preprekama (OCR) su pojedinačni ili grupni događaji gde sportisti, a i oni koji to nisu trče i savladavaju prepreke. One mogu uključivati penjanje preko zidova ili užadi, nošenje teških predmeta, prelaženje vode ili blata, čak i prolazak kroz vatru. Da, bukvalno kroz plamen.

OCR trka kao izazov
Mesto trke su najčešće parkovi, obale reka, češće ruralne, a ređe urbane gradske lokacije. Ono što je specifičnost je velika brojnost učesnika, te brojke variraju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada modernih Spartanki i Spartanaca spremnih na izazov.

OCR su pojedinačni ili grupni događaji gde sportisti, a i oni koji to nisu trče i savladavaju prepreke


-OCR je sport koji se dinamično razvija i dobija veliku popularnost. Sve više i više ljudi pronalazi sebe u ovom sportu i smatra da je to zabavan način da se povežu sa svojim telima i prirodom. Postoji i pompa oko pretvaranja OCR-a u olimpijski sport sa najvećim šansama da se to dogodi na Olimpijskim igrama 2028. koje će biti organizovane u Los Anđelesu - kaže Aleksandar Janković iz Sportskog centra Bušido o konceptu OCR trka. Njegov SC već nekoliko godina organizuje trke, ali i rado učestvuju, kao tim i pojedinci.

-Naš centar broji trenutno oko 150 članova. U sklopu našeg centra treniraju osobe svih uzrasta. Neki od programa koje radimo su: školica sporta, aikido, krosfit, kardio treninzi, samoodbrana, personalni treninzi, teretana i pripreme profesionalnih sportista, a jedan od segmenata su i OCR trke koje organizujemo. Za svo ovo vreme organizovali smo dosta manifestacija i sportskih događaja kako za odrasle tako i za decu. Jedan od njih je i Bushido OCR Challenge, takmičenje na internacionalnom nivou i ujedno najveće sportsko dešavanje u gradu Šapcu i okolini.

Foto: SC Bušido


Organizuje se na obali reke Save u martu i avgustu, staza ukupne dužine od 8 kilometara sa preko 30 prepreka. Na takmičenju je učestvuje preko 350 učesnika i taj broj iz godine u godinu raste. Zanimljiva činjenica da je i prva trka u regionu koja je održana po mraku u avgustu prošle godine (Night Of The Warriors) bila u Šapcu. To je jedina noćna OCR trka koja se trči u totalnom mraku, isključivo pod markacijama plamena baklji- dodaje Aleksandar i ističe Bushido OCR Challenge for Kids, događaj koji deci do 10 godina pruža privilegiju trčanja trail staze sa specijalno postavljenim preprekama, prilagođenim njihovom uzrastu.

Mesto trke su najčešće parkovi, obale reka, češće ruralne, a ređe urbane gradske lokacije

-Pored same trke organizuju se i razne dečije radionice i kulturne manifestacije. Dužina staze je 2 kilometra i na njoj se nalazi oko 10-15 prepreka. Na takmičenju učestvuje 150 dece i organizuje se na obali reke Save. Nakon dečje trke roditelji koji su do tada navijali za svoje najmlađe mogu da prođu zadate prepreke - naglašava Janković.

Ono što svim ljubiteljima OCR predstoji je izazov početkom marta (4.03.2023.) u Šapcu, na prostoru Starog grada, kada Bušido otvara sezonu.

Pobedi sebe i druge
Prijave su u toku, a učesnici se pripremaju tokom prazničnih meseci, ali vreme zna da ih „iznenadi“. Tokom prošlogodišnje trke temperatura je bila u minusu, a sneg nije mario za ratnike, što im je bio izazov više. Novajlije ovo ne treba da obeshrabri, jer adrenalin neutrališe sve prepreke kada imate jedan cilj, pobediti druge, ali i sebe.

Specifičnost: brojnost učesnika, brojke variraju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada

Pripadnici Ministarstva odbrane, MUP-a, SAJ-a, tradicionalno učestvuju, ali trke nisu samo privilegija snaga bezbednosti, što ih čini privlačnim za sve one koji žele da testiraju sebe i svoje mogućnosti. Mnogi od učesnika ističu da je ovo pravi test za telo i um, ali kada jednom savladate stazu, osećaj je neverovatan i postajete ovisnik o adrenalinu, te svaki put pomerate granice.

U Šapcu se organizuju na obali reke Save u martu i avgustu, staza ukupne dužine od 8 kilometara


-Na stazi dugoj oko 10km naćiće se preko 30 prepreka koje takmičari treba da savladaju i za što kraće vreme stignu do cilja. Ovo je jedna od retkih trka koja se održava na ravnom terenu, ujedno i prva OCR trka u godini. Trka će se održati na atraktivnoj lokaciji, na obali reke Save na Starom gradu u Šapcu. Takmičari koji žele da se bore za vredne nagrade moraće da pređu sve prepreke, koje zahtevaju maksimalnu fizičku spremnost. Za takmičare rekreativce smo pripremili lakše verzije i načine prelaska prepreka kao i zamenske vežbe, te će svako moći da završi trku i osvoji medalju. Za sve učesnike smo pripremili zahvalnice, majice, osveženje, finišerske medalje i sjajan after party- poručuje Aleksandar i poziva sve zainteresovane da budu deo OCR ratnika.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa