23. mart 2023.23. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeležen Svetski dan poezije u Biblioteci

Proleće i rime u hramu knjige

Svetski dan poezije se obeležava od 1999. godine od strane UNESKO-a sa ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu, kao i davanje „novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”
U dvorištu Biblioteke šabačke, 21. marta, pod magnolijom, priređen je program „Miris poezije“ povodom Svetskog dana poezije. U programu su učestvovali direktori i zaposleni u šabačkim obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture, profesori maternjeg jezika, pesnici, glumci, novinari i učenici Osnovne škole „Nata Jeličić“. Recitovanjem stihova iz omiljenih pesama podsetili su sve na snagu i važnost pesničke reči koja je sve više na margini društvenog interesovanja, istakli su iz Biblioteke šabačke ovim povodom.

-Poetski pogled na svet je poseban, jer za njega treba mnogo strpljenja i upornosti da bismo ga dokučili. Uz stihove i rime domaćih i stranih pesnika obeležili smo Svetski dan poezije. Ima li boljeg načina da slavimo poeziju, nego okupljeni pod magnolijom koja nas je počastila svojim divnim cvetovima, donoseći proleće - naglasila je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Svetski dan poezije se obeležava od 1999. godine od strane UNESKO-a sa ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svetu, kao i davanje „novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima” (UNESKO definija dana).
-Poezija je pomalo zaboravljena u savremenom svetu, ali mislim da je pravo mesto za poeziju upravo u gradskom hramu knjige, ispod magnolije – istakla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković i prisutnima se obratila uz reči Desanke Maksimović uz pesme „Naša tajna“.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa