6. april 2023.6. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Pod sloganom „Slobodan da budeš drugačiji“

Nedelja inkluzivne kulture u Šapcu

„Promocija inkluzivnosti odvija se kroz različite aktivnosti u kojima su prisutni učesnici iz duštvenog života, roditelji sa decom redovnog razvoja i dece sa smetnjama u razvoju, kolege, prijatelji. Nadamo se da će naš primer slediti i ostali članovi našeg društva, javne ustanove, institucije i pružiti nam podršku kako bi ovo postala tradicionalna manifestacija“ rekla je direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Đurđević
Jedinstvena manifestacija u Srbiji posvećena deci sa smetnjama u razvoju, Nedelja inkluzivne kulture, otvorena je u nedelju u hotelu „Sloboda“ u Šapcu, uz poruku „Slobodan da budeš drugačiji“. U programu su učestvovali hor Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, koji je, predvođen Goricom Rajičić iz Biblioteke šabačke, izveo nastup i na znakovnom jeziku. Podršku su pružili i Crveni krst Šabac, Odred izviđača „Savski čivijaši“, grupa „Frajle“, dramski studio „Šarena šargarepica“, pevač Luka Vitorović, Centar za ranu intervenciju „Iskra“ i Predškolska ustanova „Naše dete“. Organizator je Osnovna škola za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Sveti Sava“.



Podrška je važna
-Prvi događaj ovakvog tipa namenjen deci i osobama sa invaliditetom, deci sa smetnjama u razvoju, omogućava da se oni promovišu kao jednako vredni, uspešni i važni članovi naše društvene zajednice. Odazvali su nam se prijatelji, partneri, svi koji su nas podržali u danima koji su prethodili manifestaciji. To je veoma značajno za školu, ali i celu našu zajednicu. Promocija inkluzivnosti odvija se kroz različite aktivnosti u kojima su prisutni učesnici iz duštvenog života, roditelji sa decom redovnog razvoja i dece sa smetnjama u razvoju, kolege, prijatelji. Nadamo se da će naš primer slediti i ostali članovi našeg društva, javne ustanove, institucije i pružiti nam podršku kako bi ovo postala tradicionalna manifestacija- rekla je direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Đurđević.

Podsetila je da je centralni događaj proglašenje pobednika književno- likovnog konkursa za decu koja se obrazuju po IOP-u „Daj mi reč da je naslikam“, te da se iz njega izrodila ideja o Nedelji inkluzivne kulture.
Umesto otvaranja na trgu, zbog vremenskih prilika, odlučili su se za salu hotela. Tradicionalno, u podne, pušteni su baloni u znak podrške, na Svetski dan osoba sa autizmom.

Pobednici književno- likovnog konkursa „Daj mi reč da je naslikam“
Na treći književno- likovni konkurs „Daj mi reč da je naslikam“ pristiglo je rekordnih 365 radova, a priznanja su uz prigodan program dodeljena u ponedeljak u Biblioteci šabačkoj. Prva nagrada u kategoriji A otišla je u OŠ „Ljubomir Aćimović“ iz Obrenovca, Vesni Dimitrijević. U kategoriji B prvo mesto zauzeo je Danilo Ivanović iz OŠ „Branko Ćopić“ u Beogradu. U C kategoriji prvo mesto dele Stefan Rašević iz Srednje zanatske škole u Beogradu i Ilija Milosavljević iz Tehničke škole u Užicu. Radove je ocenjivao četvoročlani žiri u sastavu: Jelena Stašević, nastavnik likovnog i Emina Kostić, dipl. def, OŠ „Boško Buha“, Ruža Sarić, dipl. def. SOŠO „Milan Petrović“ Novi Sad, Mihailo Gliša Gligorić, priznati likovni umetnik iz Šapca.
Organizacioni odbor likovnog konkursa je odlučio da ove godine specijalne nagrade za najveći broj radova dobiju dve škole: OŠ „Miodrag Matić“ Beograd i OŠ „Žarko Zrenjanin“ Zrenjanin.


Više od 20 aktivnosti i stotinu učesnika
-Važno je da svi damo doprinos inkluziji. To ne treba da bude samo jedan dan, već 365 dana u godini. Nama je upravo toliko radova pristiglo na književno- likovni konkurs. To je nama neki simboličan znak da treba da budemo inkluzivni svakoga dana, ne samo danas i ove nedelje- navela je master bibliotekar informatičar u školi „Sveti Sava“ Aleksandra Vuković Kurdulić.

U programu je učestvovala i Nataša Mihajlović ispred grupe „Frajle“.
-Izuzetno je važno da mi umetnici, osobe koje smo u javnom poslu, bacimo svetlo na inkluziju dece koja su pomalo nekad nevidljiva. Jako mi je drago što me Aleksandra zvala, spontano smo se oko ovoga dogovorile. Iako nismo sve na okupu kao grupa, one takođe šalju veliku podršku. Nama muzičarima je izuzetno važno da pomognemo onima kojima to treba i da se više o ovome priča. Važno je da se obrati pažnja na njih, da budu deo umetnosti, slikarstva i uopšte, celog programa koji je osmišljen za ovih nedelju dana. Ne samo nedelju dana, nego, neka to bude cela godina- poručila je Mihajlovićeva.

Program Nedelje inkluzivne kulture obuhvata više od 20 različitih aktivnosti i više od stotinu učesnika. Osim Šapčana, učestvuju i gosti iz Beograda, Zrenjanina, Subotice, Splita. Završnica manifestacije je u subotu, 8. aprila, u Kulturnom centru Šabac, uz nastup KUD „Abrašević“ i tribinu.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa