18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PREVENTIVNI PREGLEDI NA MELANOM U OPŠTOJ BOLNICI ŠABAC

Suspektne promene otkrivene kod pet sugrađana

Sumnja na melanom otkrivena je kod pet, od ukupno 69 pregledanih pacijenata tokom akcije preventivnih pregleda koja je u subotu organizovana u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević“. Maj je mesec borbe protiv melanoma, te su tog dana svi Šapčani mogli da iskoriste priliku i provere promene na svojoj koži.

Pacijenti kod kojih su otkrivene suspektne promene biće dalje praćeni.

Foto: "Glas Podrinja"


-Poslednjih godina se dosta pažnje obraća na promene na koži. Već 10 - 15 godina se mnogo i priča o tome. Ljudi su počeli da se javljaju lekaru kada primete neku promenu na koži za koju posumnjaju da bi mogla da im napravi problem. Razlog za javljanje je svaka promena koja se pojavi na koži, ne prolazi, menja oblik, boju, veličinu, svrbi, peče, boli. To ne znači sigurno da je promena problematična, ali može da bude. Svako bi trebao da sam pogleda svoju kožu i ako primeti nešto sumnjivo da se javi lekaru koji će to proveriti, rekao je specijalista dermatovenerologije dr Petar Ilić.

Ovaj zloćudni karcinom u našoj zemlji se godišnje otkrije kod oko 700 ljudi. Zabrinjavajuće je što sve više obolevaju i mladi izmađu 20 i 30 godina starosti.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa