15. jun 2023.15. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Šapčanka Slađana Vujaković o zdravim poslasticama i privatnom biznisu

Slatko i vitko je u modi

Profesorka srpskog jezika Slađana Vujaković je želela da pronađe alternativu za slatkiše. Potreba za promenom načine ishrane dovela je do malog brenda i privatnog biznisa prepoznatog u Šapcu, ali i prestonici. kazala je da slatko može bizi i zdravo i vitko
Šapčanka , profesorka srpskog jezika, pre dve godine upustila se u preduzetničke vode i pokrenula sopstveni biznis proizvodnje zdravih poslastica. Pre otvaranja poslastičarnice interesantnog imena, nije imala u planu da prodaje slatkiše, ali neodoljivi ukusi pronašli su put do sladokusaca.

Kao što to obično biva, svaka promena započinje u nama, te je tako i Slađana želela da pronađe alternativu za slatkiše. Iako je zdrav način života sve popularniji, često promena ishrane nije uslovljena praćenjem trendova, već različitim medicinskim razlozima, što je podstaklo našu sagovornicu da promeni odnos prema poslasticama.

-U jednom trenutku imala sam manjih problema sa kandidom i ešerihijom, te mi je doktor savetovao da izbacim rafinisani, industrijski šećer iz ishrane. Iako sam pazila na ishranu, poslastice su uvek bile „problematičan“ deo - kaže Šapčanka o motivima da se intenzivnije posveti zdravim receptima.

-Slučajno, ili ne, u periodu promene načina ishrane na društvenim mrežama „iskakali“ su mi recepti za zdrave slatkiše. Videla sam da veoma brzo i lako mogu da napravim kolač. Sastojci su bili dostupni, te sam se upustila u avanturu. Moram da priznam da sam bila skeptična, jer nisam bila nešto vična u kuhinji. Ili sam bar tako mislila.

Foto: "Glas Podrinja"


Prve kolače podelila je sa prijateljima u teretani. Reakcije su bile pozitivne, a zatim su usledili saveti da se ozbiljnije posveti proizvodnji i prodaji.

-Svaki kolač nosila sam na „testiranje“ u teretanu. Svi su govorili da treba da otvorim poslastičarnicu. Nisam bila sigurna, odlagala sam. Prvi korak je bila stranica na Instagramu sa receptima, a potom su usledile narudžbine prijatelja, poznanika - dodaje Slađana.

Iskorak u nepoznato
U trenutku kada je stigla ponuda od prestoničkog restorana za saradnju shvatila je da je to trenutak da otvori poslastičarnicu.

-Dve ponude sam odbila, ali treću sam shvatila kao znak. Postojala je doza straha, ali nisam želela da se kajem zbog propuštene prilike. Podrška brata je bila presudna. Kako ima iskustva u preduzetništvu ohrabrio me da pokušam.

Priznaje da su prvi recepti nisu bili njeni, no da se vrlo brzo upustila u istraživanje, kombinovanje namirnica kako bi pronašla najbolju recepturu za poslasticu.

-Trenutno su svi slatkiši koje pravim, prodajem moji recepti. Nisam želela da pokrenem biznis i prodajem poslastice zasnovane na receptima drugih ljudi. Ne mislim da bi mi neko zamerio, jednostavno sam želela da celokupan proizvod bude moj.

„Slatko i vitko“ aka Slađana Vujaković
Interesantan naziv poslastičarnice više je od dve reči. Oslikava našu sagovornicu i njen način života.
-Naziv su zapravo moji inicijali, Slađana Vujaković. Slatko, Slađana, kao što ime govori. Za V, odnosno vitko kumovala je moja kuma.

Kolači mogu biti zdravi
Napominje da su kupci najčešće upoznati sa slatkišima iz njene ponude, ali i da ima onih koji žele da po prvi put probaju nešto novo, drugačije. Kolači sadrže prirodne šećere (urme, med, javorov sirup, eritritol), orašaste plodove, voće, organski kakao i nisu termički obrađeni. Slađana je pokazala da slatko može da bude vitko, zdravo.

-Sve poslastice su bez dodatog šećera, pogodne su za vegane, vegeterijance i osobe sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom. Moram da napomenem da slatkiši nisu lekoviti i nisu zamena za određenu terapiju. Kada kažemo zdravo mislimo na sve one nutrijente koje dobijemo kada konzumiramo zdrave poslastice. Nema aditiva, veštačkih boja. Moram da naglasim da kolači nisu bez kalorija, ali njihov sadržaj je bogat vitaminima, mineralima, proteinima, vlaknima. Ono što je prednost su sastojci, prirodni. To je razlika između poslastica sa industrijskim šećerima i bez njih.

Činilo se da je Šabac zatvorena sredina za drugačije kulinarske ukuse. No, vreme je pokazalo da se svest ljudi o hrani menja. Kaže da pre nego što je otvorila poslastičarnicu nije bila svesna u kom broju sugrađani imaju problema sa insulinskom rezistencijom dijabetesom.

-Znači mi kada dobijem povratnu informaciju od kupaca. Posebno kada su na drugačijem režimu ishrane zbog zdravstvenih problema. Zbog tržišta smo napravili i dva nova zdrava namaza za one koji imaju insulinsku rezistenciju sa eritritolom koji ne podiže nivo šećera u krvi.

Kao ključ uspeha Slađana vidi ljubav. Naravno, uz posvećenost, rad, rad, rad i trud. Priznaje da preduzetnička avantura bila izazovna. Zahtevala je usvajanje novih znanja, veština, prilagođavanje zahtevima tržišta. Zbog povećanja obima posla angažovala je i dve devojke.

-Zaista mislim, verujem da ako nešto radimo iz ljubavi, to mora da uspe. U ovom poslu sam se pronašla. Nisam želela da odustanem od posla u školi. O tome ne razmišljam ni sada. To je moja prva ljubav, a sa druge strane brend sam gradila i gradiću u budućnosti. Ponosna sam na ono što je iza mene, ali i radujem se narednom periodu.

lađana recepte deli na društvenim mrežama, a u poslastičarnici uvek je dostupna za sva pitanja sugrađana i sugrađanki o zdravim slatkišima.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa