6. jul 2023.6. jul 2023.
Četvrti na svetu – Srbija (foto: RSS sajt)

Četvrti na svetu – Srbija (foto: RSS sajt)

RUKOMET: SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

Srbija četvrta reprezentacija sveta!

Dužina klupe presudila u duelima polufinala i meču za bronzu. Još jedan veliki uspeh generacije koja je mogućnosti najavila prethodnog leta. Šest šabačkih rukometaša i šabački treneri temelji uspeha
Četvrto mesto je bolno i dugo ostaje kao rana u sećanju, ali u slučaju mladih srpskih rukometaša taj ožiljak nije posledica lošeg rezultata, već žala što su povrede, umor i sticaj okolnosti oduzeli medalju koja bi svakako bila zaslužena, iako se kvalitet ne može osporiti silama kao što su: Nemačka, Mađarska, Island. Treća selekcija Evrope iz 2022. godine potvrdila je vrhunski kvalitet postavši četvrta reprezentacija sveta na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Grčkoj.

- Stava sam da cilj svake selekcije treba biti ulazak u najboljih osam ekipa. Mi smo taj cilj prevazišli, ali mi je žao što nismo završili sa još jednom medaljom, ali je ovo ogroman uspeh. Dobili smo mnogo igrača za seniorski rukomet. Momci su bili u suzama jer su žarko želeli medalju, ali bol poraza će od njih napraviti velike šampione i ja mogu biti samo ponosan na njih – istakao je selektor Teodorović.

Srbija najkonstantnija
Na prethodna dva velika takmičenja, Srbija bi mogla biti smatrana najkonstantnijom. Jedina je igrala u oba polufinala. Šampion sveta je Nemačka, Mađarska je vicešampion, Island bronzani, dok je prethodnog leta Španija postala šampion Evrope, Portugal vicešampion, dok četvrta beše Švedska. Portugal je na SP bio šesti, Španija deveta, Švedska 12. Godinu ranije Nemačka je osvojila sedmo mesto, Mađarska peto, a Island jedanaesto.


Veliki uspeh ostavren u nekompletnom sastavu. Bili smo bez Dodića, Tasića, Stamenkovića, Zečevića u finišu, Antonijević u polufinalu. Jedan igrač je veliki nedostatak, a mi smo bili bez pet. Ostaje žal za odličjem i to je sportsko razmišljanje, no ovi momci su ostvarili nešto istinski veliko i svi smo ponosni – naglasio je David Rašić, asistent selektora.

Šabački rukomet se posebno ponosi dostignućem juniora, jer selektor Teodorović je naš sugrađanin, bivši igrač i trener Metaloplastike, prvi asistent bio mu je David Rašić, bivši rukometaš, danas trener u Metaloplastici, dok je u sastavu bilo pet rukometaša Metaloplastike Eliskir, odnosno šest šabački rukometaša. Golovima i minutažom istakao se krilni igrač Mateja Dodić sa 35 golova. U svakom meču se upisivao u strelce.

Stručni štab (foto: RSS sajt)


-Žalimo za medaljom, ali smo zasluženo poraženi u polufinalu i meču za treće mesto. Ipak, ponosan sam na nas, naš tim i ono što smo pokazivali prethodog i ovog leta. Srbiju je predstavljala grupa sjajnih momaka i bili smop odličan tim. Ponosan sam na sve nas jer biti četvrti na svetu je rezultat vredan tog osećaja – naglasio je Mateja Dodić.

Vukašin Antonijević, šabački igrač, danas srednji bek Celja, bio je jedan od najmlađih u ekipi, u narednim godinama je očekivano da će biti nosilac juniorske reprezentacije, a na šampionatu je još jednom pokazao zbog čega je to očekivano. Postigao je pet golova. Najbolji nastup bio je protiv Farana u četvrtfinalu.

Nemilosrdne povrede
Ovog leta ni fortuna nije bila naklonjena reprezentaciji Srbije. Najbolji mladi bek Evrope Stefan Dodić zbog povrede nije bio na raspolaganju selektoru, kao ni Tasić, najbolji odbrambeni igrač 2022. godine. Zečević se povredio u četvrtfinalu, dok je u polufinalu Rogan isključen prestorgo u prvoj četvrtini utakmice što je ostavilo značajno smanjenu rotaciju.


-Ovo je generacija koja je učinila veliki korak za srpski rukomet. Veliki uspeh na teškom šampionatu, bez nekih vrlo važnh igrača, sa podmlađenom ekipom. Krasila nas je odlična atmosfera u ekipi, požrtvovanost i predan rad, a dva polufinala su kruna svega. Hvala svima koji su bili uz nas i bez čije podrške ne bi bilo ovakvog postignuća, nadam se da su svi ponosni na nas, kao što smo i mi na ovaj rezultat – istakao je Antonijević.

Uz pomenute, Uroš Simić, novi krilni igrač Šapčana postigao je devet golova, Milija Papović deset, a po četiri puta su pogađali Igor Milovanović i Aljoša Damnjanović.

Đ. Teodorović – (foto: RSS sajt)


Ovo je najbolji rezultat na Svetski prvenstvima za naš rukomet od 2005. godine kada je ondašnja SCG juniorska selekcija postala vicešampion sveta.

D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa