27. jul 2023.27. jul 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

ŠAPČANIN LAZAR PRSTOJEVIĆ, MENADžER GASTRONOMIJE

Ovaj posao ne poznaje granice

Svoj gastronomski put započeo je studentskim poslom u Njujorku 2013. godine, gde je učio od talentovanih kolega u jednom od najpoznatijih golf rezidencija u Americi. Nakon toga, otišao je u Tivat, u hotel Regent PortoMontenegro, gde je radio svoj prvi preopening sa 20 kolega u kuhinji. Nakon par godina preselio se u toplije krajeve. Radio je u Amanyara hotelu, svetskom lancu hotela smeštenom na Karibima, na ostrvima Turks i Kaikos
Lazar Prstojević rođen je u Šapcu, u porodici novinara koji su ostavili dubok trag u „Glasu Podrinja“. Njegov deda Novica bio je dugogodišnji urednik i novinar našeg lista, majka Jasmina lektor, a otac Srđan i danas je sportski novinar. Međutim, on je zaplivao u drugim vodama i svoje mesto pronašao u gastronomiji. Diplomirao je na Koledžu za hotelski menadžment u Beogradu, odsek gastronomija. Putovao je i radio diljem sveta, naučio strane jezike, upoznao mnogo ljudi.

- Ljubav prema kulinarstvu gajim od malih nogu, pre upisa u srednju Ekonomsku školu sam eksperimentisao u kuhinji, naravno uz asistenciju mame i bake koje su mi davale “vetar u leđa”. Tata me često podseti da sam, kada sam na televiziji video neko jelo sa krompirom i sirom, hteo da iznenadim roditelje tim receptom za doručak, ali ih je probudio dim zagorele hrane. Imao sam tada pet godina.

LETNjI RECEPTI
Topli dani podrazumevaju da ne provodemo previše vremena pored šporeta, da obrok bude lagan, a dovoljno hranjiv da nas drži sitima do večere. To nije uvek lako smisliti, pa vam predlažem da u svoj jelovnik uvrstite neko novo jelo, poznatog i bogatog ukusa.


Prvi ozbiljan susret sa kuhinjom imao je u osnovnoj školi, kada je išao na obuku u “Srpsku Krunu”, povremenu praksu u restoranu FK „Mačva“, kao i restoranu “Manjež” na Šabačkom hipodromu. Pekao je pljeskavice i krišom gledao konjičke trke. Od 2009. godine aktivno se bavi ovim poslom, kroz stručna usavršavanja i poslovne ponude izvan granica Srbije.

Svoj gastronomski put započeo je studentskim poslom u Njujorku 2013. godine, gde je učio od talentovanih kolega u jednom od najpoznatijih golf rezidencija u Americi. Nakon toga, otišao je u Tivat, u hotel Regent PortoMontenegro, gde je radio svoj prvi preopening sa 20 kolega u kuhinji. Nakon par godina preselio se u toplije krajeve. Radio je u Amanyara hotelu, svetskom lancu hotela smeštenom na Karibima, na ostrvima Turks i Kaikos.

SALATA SA REČNOM PASTRMKOM (za 2 osobe)
File očišćene pastrmke 250g
Maslinovo ulje 30 ml
Sok od pola limuna
Grčki jogurt ili kiselo mleko 50ml
Sveži mladi spanać 50g
Sveža mlada rukola 50g
Nar, ili sezonsko voće po izboru
So, biber
Pastrmku očistiti od kostiju, ispeći je u rerni na 180 stepeni (15minuta), na papiru za pečenje, uz malo maslinovog ulja i začina. Kada je riba pečena, ohladiti je na sobnoj temperaturi i iseći na manju parčad.
Spanac i rukolu oprati pod vodom, osušiti ubrusom, začiniti prelivom od grčkog jogurta, maslinovog ulja i začina. Dodati nar i pastrmku, izmešati i uživati!

Foto: Privatna arhiva


-Na Karibima sam prvi put probao njihov specijalitet sa živim školjkama, neku vrstu salate sa citrusima, koja mi se kasnije zaista dopala, iako mnogima ne bi. Najneobičnije jelo koje sam spremao, a ima ih dosta, je sabljarka u kokosovom mleku, koja je izvanredan spoj raznih ukusa.

Nakon dve godine vratio se u Beograd, gde je tri godine bio šef kuhinje prvog Hilton hotela u Srbiji.

- Ovaj posao ne poznaje granice. Uvek postoji mogućnost da se proba nešto interesantno, nauči nešto novo i da se proputuje svet. Najveća prednost jeste uspostavljanje kontakta i rad sa kolegama, koji postanu prijatelji za ceo život. Gde god da sam radio, uvek sam imao odličnu saradnju sa kolegama, jer se vodim onim: „Kako daješ, tako i dobiješ“.

BRZE TORTILjE ( za dve osobe)
Tortilje 4 komada
Crni luk 1 glavica
Paradajz 1 komad
Topljeni sir – gauda, mozzarella, cheddar - 100g
Protein po izboru (šunka, dimljena pileća prsa, tunjevina)
Za sos:
Jogurt 50ml
Senf 5g
Origano, bosiljak, beli luk
Maslinovo ulje, so, biber
Luk i paradajz sitno iseckati na kockice. Tortilju poloziti na dasku ili tanjir, ravnomerno posuti paradajzom i lukom, dodati seckano meso po izboru (termički obrađeno), zatim narendati sir i poklopiti drugom tortiljom. Pažljivo preneti na zagrejani tiganj, premazan sa malo maslinovog ulja. Peći sa jedne strane 2 minuta, zatim pažljivo okrenuti na drugu stranu. Peći dok se sir ne otopi. Tortilju prebaciti na dasku za sečenje, iseći na 4 dela, poslužiti sa sosom od jogurta i prilogom po želji.

Foto: Privatna arhiva


Jedno vreme je radio kao glavni kuvar Hiltonove podgrupacije hotela u Rumuniji, potom se vratio u Beograd, gde je radio u hotelu Radisson Collection. Trenutno je u Sloveniji, gde radi kao šef kuhinje u jednom od najpoznatijih restorana na Bledskom jezeru.

- Turbuletan i zanimljiv poduhvat prihvatio sam uz osmeh, znajući da je sezonski posao težak, iako ovde letnja sezona zna da potraje do novembra. Radni dani počinju u ranim jutarnjim časovima i traju sve dok poslednji gost ne plati račun. Smene se odrađuju po dvanaest, trinaest sati dnevno. Nekad ne znamo da li je jutro ili veče, ali uz dobar kolektiv, sve je izdrživo. Posebnu podršku daje mi supruga, jer zna koliko volim svoj posao.

LAZAREVA RAZGLEDNICA IZ SLOVENIJE
„Bledsko jezero nalazi se na severozapadu Slovenije u regiji Gorenjska, okruženo planinama i šumama Julijskih Alpa i predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija ove zemlje i čitavog regiona. Još u 19. veku, Bled je bio poznato odmaralište evropske i svetske aristokratije.
Nad severnom obalom jezera uzdiže se srednjovekovni utvrđeni grad, svedok vekovne istorije. Na sredini jezera je još jedna atrakcija, malo ostrvo sa crkvom, do koje se dolazi čamcima i gondolama. Turistička ponuda je veoma raznolika, od hotela visoke kategorije do restorana, pivnica, vinarija, lokalnih gostionica... Gastronomija ovog kraja ističe se kroz izuzetno ukusna jela, pripremljena od svežih namirnica, koja se mogu kupiti na lokalnim pijacama i prodavnicama. Poznati su po pečurkama, od kojih su najpoznatije vrganji i smrčak, veoma zastupljene u nacionalnoj kuhinji.
Pravi biser ovog kraja, jeste pastrmka, jedna od najzdravijih riba na svetu. Veoma je cenjena u ovom delu Slovenije , a turistima je najomiljenije jelo.

Pored pastrmke, Bled je poznat po još jednom specijalitetu, a to je Bledska kremšnita, zaštićena svojim receptom, koja je ove godine proslavila svoj 70. Rođendan. Statistika kaže da je na Bledu, od 1953. prodato preko 16 miliona kremšnita. Stručni poslastičari odaju tajnu kako prepoznati originalnu Bledsku kremšnitu: Kada je servirate na tanjir, cela kremšnita mora da se zaljulja!“

Foto: Privatna arhiva


Kada su u pitanju planovi za budućnost, kaže da niko ne zna gde ga život vodi, da se treba prepustiti toku.

- Ipak, voleo bih da jednog dana imam svoj restoran. Takođe, želim da svoje znanje prenesem na mlađe kolege, što znači da bih mogao sebe pronaći u prosveti, volim pedagogiju.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa